Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

«Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, 

Άφωνους τους πάντες άφησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός όταν – κατά τη διάρκεια του 12ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Healthworld» – αναφέρθηκε στον αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας.
Ο κ. Κοντός αποκάλυψε ότι επισήμως 3 εκατ. άνθρωποι σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ότι ανεπισήμως υπάρχουν άλλα 3 εκατ. ανασφάλιστοι, που όμως δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Το αστρονομικό νούμερο των 6.000.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας είναι ένα ισχυρό σοκ και ταυτόχρονα ένα ηχηρό χαστούκι στην ελληνική πολιτεία, την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, χάνει και το όποιο νόημά του.
Ο υπουργός εμφανιζόμενος την επόμενη μέρα σε τηλεοπτικό παράθυρο ιδιωτικού καναλιού δήλωσε ότι κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι και πιθανολόγησε αοριστολογώντας ότι «σίγουρα θα είναι πάρα πολλοί». Την ίδια στιγμή, τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές των εντολοδόχων του τροϊκανών, υλοποιεί βήμα - βήμα την αποδόμηση του συστήματος, από τη μία πετώντας στον καιάδα ανασφάλιστους ασθενείς και από την άλλη ρίχνοντας το «μπαλάκι» της επιβίωσής τους στους «προνομιούχους πολίτες» (σ.σ.: λες και υπάρχουν τέτοιοι) επιβάλλοντας εισιτήριο εισαγωγής στα νοσοκομεία 25 ευρώ.

Aδυναμία
Με παρρησία, μάλιστα, ο Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε την αδυναμία του υπουργείου του να στηρίξει τους ασθενείς άνεργους πολίτες αυτής της χώρας λέγοντας ότι οι πόρτες των νοσοκομείων είναι για όλους ανοιχτές κι ότι κάποιος θα μπει στη διαδικασία – αν έχει να πληρώσει ή όχι – μετά τη νοσηλεία του. Θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο «είσοδος δωρεάν, πληρώνετε κατά την έξοδο»: « Αν δεν πληρώνει το ταμείο του, κάποιος πρέπει να πληρώσει, γιατί το νοσοκομείο πρέπει να χρεώσει κάποιον» είπε, νίπτοντας τας χείρας του.
Το γεγονός ότι ο άνεργος καρκινοπαθής, που κάποτε πλήρωνε για δεκαετίες το ταμείο του, σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει τις πανάκριβες θεραπείες του, είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Όπως ο 47χρονος άνεργος καρκινοπαθής από το Αιγάλεω, που απασχόλησε τα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες και ο οποίος δεν μπορούσε να πληρώσει 800 ευρώ για τη χημειοθεραπεία, καθώς ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν ενέκρινε τη θεώρηση του βιβλιαρίου του. Αν και άνεργος και ανασφάλιστος, το κράτος δεν του παρείχε δωρεάν θεραπεία και έτσι χρειάστηκε να χάσει την αξιοπρέπειά του ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του και να κινητοποιηθούν τα συνδικάτα, σύλλογοι και Ομοσπονδίες, για να δοθεί λύση.
Τα 15 χιλιάδες εισιτήρια για δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ ανασφάλιστων πολιτών (3 εξετάσεις και επισκέψεις), σε σύνολο 40 χιλ. αιτήσεων, αποτελούν κακόγουστο αστείο, ενώ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για «υγειονομική γενοκτονία, η οποία βρίσκεται επί θύραις»: «Όσοι έχουν την ατυχία ν’ αρρωστήσουν, δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πρωτοβάθμια ούτε σε νοσοκομειακή αλλά ούτε και σε φαρμακευτική περίθαλψη. Περισσότερο από ποτέ γίνεται επίκαιρη η θέση της ΟΕΝΓΕ για κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης όλου του πληθυσμού της χώρας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς διακρίσεις σε ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, απόρους» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος Δημήτρης Βαρνάβας.

Χαράτσι 25 ευρώ
Το δίκαιο του ανασφάλιστου από τη μία και η πίεση της τρόικας από την άλλη. Οι δανειστές εμφανίζονται ασυγκίνητοι στα προσωπικά δράματα των ελλήνων ασθενών κι έχουν διαμηνύσει από το καλοκαίρι στους κρατικούς λειτουργούς να μειώσουν κι άλλο τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις νοσηλείες και όλες τις παροχές υγείας, όπως παραδέχθηκε στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός: «Επομένως ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού θα πρέπει να έχει μία συμμετοχή στις δαπάνες υγείας» είπε, θέλοντας να δικαιολογήσει το «χαράτσι» των 25 ευρώ για την εισαγωγή πολιτών σε νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, υποστηρίζει ότι ούτε ο νόμος ούτε το μεσοπρόθεσμο δίνουν τη δυνατότητα της δημιουργίας «κουμπαρά» κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανασφάλιστους πολίτες από την 1.1.2014: «Όταν υπάρχουν 6 εκατ. ανασφάλιστοι και σοβεί στη χώρα ανθρωπιστική κρίση, τέτοιο τιμωρητικό μέτρο αποτελεί εγκληματική πολιτική, γι’ αυτό και καλούμε τους ασθενείς να αρνούνται να καταβάλουν τα 25 ευρώ, όπως και το εισιτήριο των 5 ευρώ για εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία».
«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες αποκλεισμοί ταμείων σε νοσοκομεία από γιατρούς, εργαζομένους, δημάρχους και συλλόγους ασθενών, αποτρέποντας την πληρωμή των 5 ευρώ» δήλωσε ο κ. Βαρνάβας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ αμέσως μετά την αποχώρησή του από το πάνελ παρενέβη τηλεφωνικά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος απείλησε τον γιατρό ότι τα όσα είπε, εμπίπτουν σε πειθαρχική διαδικασία κι ότι είναι… δημόσιος υπάλληλος. Λίγο αργότερα, αντιλαμβανόμενος το ολίσθημά του, τα πήρε πίσω.
Η απάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρη Βαρνάβα, ήταν άμεση: «Ενημερώνω τον κ. Γεωργιάδη ότι ως πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δεν είμαι υπάλληλος του εκάστοτε υπουργού (αλίμονο!), ώστε να εμπίπτω στη δικαιοδοσία του, αλλά εκπροσωπώ τους γιατρούς και το δημόσιο αγαθό της υγείας, το οποίο εκείνος ποδοπατά βάναυσα. Το μόνο αντικείμενο που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του και, εάν επιθυμεί, μπορεί να ελέγξει, είναι η εργασία μου στο νοσοκομείο που υπηρετώ, εργασία την οποία συνεχίζω να παρέχω αδιαλείπτως όλα τα χρόνια που είμαι πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κάτι που ο προκάτοχός του εκθείαζε στη Βουλή».

Πρώτη στις δαπάνες
Στην πρώτη θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις δαπάνες ιδιωτικής υγείας, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας πολίτης, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.083 δολάρια ανά έτος, δαπανά περίπου 1.051 δολάρια κάθε χρόνο για ζητήματα υγείας, ήτοι το 4,76% του εισοδήματός του. Ενώ, την ίδια στιγμή, στην Πορτογαλία, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, διαθέτει ετησίως μόλις το 3,13% του αντίστοιχου εισοδήματος για ζητήματα υγείας, εισόδημα που είναι μάλιστα κατά σχεδόν 2.000 δολάρια χαμηλότερο από το ελληνικό (20.182 δολάρια).