Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ανακαλύφθηκαν βαρυτικά κύματα από τη Μεγάλη Έκρηξη





Βαρυτικά κύματα στο σύμπαν, που προέρχονται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, ανακαλύφθηκαν μέσω ενός τηλεσκοπίου της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, το BICEP* το οποίο βρίσκεται στο Νότιο Πόλo, στην Ανταρκτική, και είναι το αποτέλεσμα αμερικανο-ευρωπαϊκής επιστημονικής συνεργασίας. Ουσιαστικά, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την έως τώρα αναπόδεικτη «θεωρία του πληθωρισμού», σύμφωνα με την οποία η αστραπιαία συμπαντική διόγκωση, αμέσως μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» άφησε το βαρυτικό «αποτύπωμά» της στο χωροχρόνο πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.


Η σχετική ανακοίνωση από την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Κόβακς, έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, όπως μετέδωσε το BBC, το «Science» και το «Nature».

Πρόκειται για κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός για τη Φυσική και την Κοσμολογία, καθώς ρίχνει φώς στις απαρχές της δημιουργίας του σύμπαντος κατά την «Μεγάλη Έκρηξη» καθώς και στο μυστήριο της βαρύτητας. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Όπως συνέβη και με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, είναι πιθανότατο ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε ένα ακόμη βραβείο Νόμπελ, εφόσον η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρήσει όντως πειστική την ανακάλυψη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που αποτελούν τον «απόηχο» του κοσμογονικού «Big Bang», έρχεται να συμπληρώσει την ήδη γνωστή «κοσμική (θερμική) ακτινοβολία υποβάθρου», επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θεωρία ότι το σύμπαν, αμέσως μετά τη γέννησή του πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μέσα σε απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου γνώρισε μια ταχύτατη επέκταση σε μέγεθος (τη λεγόμενη «εποχή του πληθωρισμού»).

Το γεγονός αυτό, εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί το σύμπαν φαίνεται σήμερα ιδιαίτερα ομοιόμορφο από την μια άκρη του έως την άλλη.

Η «θεωρία του πληθωρισμού» πρόβλεπε ότι η αστραπιαία συμπαντική διόγκωση άφησε το βαρυτικό «αποτύπωμά» της στο χωροχρόνο (τα λεγόμενα «βαρυτικά κύματα υποβάθρου»). Αυτό τώρα επιβεβαιώνεται και ουσιαστική αποδεικνύει τη θεωρία. Οι φυσικοί θεωρούν ότι μόνο ο «πληθωρισμός» ήταν σε θέση να ενισχύσει τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα σε σημείο που να γίνονται αντιληπτά μέχρι σήμερα και να ανιχνεύονται στο μήκος κύματος των μικροκυμάτων.

Τα βαρυτικά κύματα συνιστούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος.



Σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, εκτός από τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα, τέτοια κύματα μπορούν να παραχθούν επίσης στο σύμπαν από σώματα πολύ μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων. Αυτά προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, με συνέπεια την αδιόρατη μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων, όπως φαίνονται από τη Γη. Τα βαρυτικά κύματα είναι θεωρητικές ρυτιδώσεις στον χωροχρόνο οι οποίες διαδίδονται σαν κύμα με την ταχύτητα του φωτός. Η ύπαρξή τους προβλέφθηκε τo 1916 από τον Αινσταϊν ως συνέπεια της Γενικής Σχετικότητας, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί.

*Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization