Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Επίδομα εκλογών... επτά ευρώ το άτομο


Όλα τα τροϊκανά κάστρα εκπόρθησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο αγώνας δικαιώθηκε (μέχρι τις 
εκλογές)
Θα διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα» 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο πολίτες (δηλαδή 41 
ευρώ τον μήνα σε καθέναν από αυτούς).

◆ Θα επιστραφεί 1 δισ. ευρώ από τα χρωστούμενα στους πολίτες (δηλαδή τα δικά τους λεφτά που τους τα οφείλουν εδώ και χρόνια) και θα τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας.

◆ Πέρασαν οι ελληνικές θέσεις όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

◆ «Νικήσαμε» και στο κομμάτι των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

◆ Ο Έλληνας θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αγοράζει φθηνότερο γάλα.

◆ Χτυπάμε το «τέρας» του μη μισθοδοτικού κόστους (χαρίζοντας 7 ολόκληρα ευρώ τον μήνα σε έναν εργαζόμενο με μισθό 900 ευρώ) και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να γίνουν προσλήψεις.

◆ Ανοίγουμε το παράθυρο για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και δεν αγγίζουμε την κατάκτηση που λέγεται τριετίες.

◆ Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του απεργιακού νόμου και του λοκ άουτ, ούτε συζήτηση να μπει από τώρα στην ατζέντα.

◆ Το ίδιο ισχύει και για τους φόρους υπέρ τρίτων.
Άστους να λένε αυτούς της τρόικας. Εμείς εδώ έχουν διπλές κάλπες σε δύο μήνες.

Μετά... βλέπουμε.

Η «πιο δύσκολη διαπραγμάτευση», όπως τη χαρακτήρισε προχθές ο υπουργός Οικονομικών στη μάλλον... αποχαιρετιστήριου χαρακτήρα ομιλία του, άφησε περισσότερες εκκρεμότητες ανοικτές από αυτές που έκλεισε. Οι εκτιμήσεις που ήθελαν κυβέρνηση και τρόικα να καταλήγουν σε μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και εντός της κοινωνίας, φαίνεται να επιβεβαιώνονται απολύτως.

Εισφορές

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη φαίνεται να χωρίζεται στα δύο: πριν και μετά την κάλπη.

Πριν από την κάλπη θα δοθεί το «κοινωνικό μέρισμα» των 500 εκατ. ευρώ για να ζεσταθεί η τσέπη των ένστολων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα γίνουν και όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες (κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο) ώστε να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Ήδη βουίζουν από χθες τα τηλεπαράθυρα: «Θα αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων και θα μειωθεί το κόστος για τους εργοδότες, ώστε να προχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους σε προσλήψεις».

Είναι όμως τόσο... ειδυλλιακά τα πράγματα, όπως τα περιγράφει η κυβέρνηση; Το βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι «έτσι είναι επειδή έτσι νομίζουν». Και τις ημέρες και εβδομάδες που έρχονται θα δεχτούμε ένα μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων, το οποίο θα κλιμακώνεται όσο θα πλησιάζουν οι ημέρες της κάλπης. Σε αυτές τις εβδομάδες θα γίνουν πολλά:

◆ θα δοθούν ψιχουλάκια στους φτωχούς,
◆ θα ανακοινωθούν προγράμματα φροντίδας των αστέγων,
◆ θα επιστραφούν οφειλόμενα σε όσους έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο,
◆ θα βγουν οι τράπεζες να μαζέψουν χρήμα ώστε να «ξαναδώσουν» τη χαμένη ρευστότητα στην αγορά,
◆ ενώ θα γίνει και η πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η «χώρα αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή των μνημονίων».

Μην παραξενευτούμε αν στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στρατηγικής με τίτλο «τ’ αλλάζουμε όλα» δούμε και μια εντυπωσιακή κίνηση ανασχηματισμού, στον οποίο θα εμπλακεί και το οικονομικό επιτελείο.

Αυτό όμως που απασχολεί (ή θα πρέπει να μας απασχολεί) περισσότερο είναι η... επόμενη ημέρα. Η 26η Μαΐου, η οποία, ανεξάρτητα από το τι θα βγάλει η κάλπη, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τα ερωτήματα που σε αυτό τον προεκλογικό γύρο διαπραγμάτευσης έμειναν αναπάντητα.

Ελλείμματα

1 Τι θα γίνει με τους φόρους υπέρ τρίτων; Μια πολύ «καυτή πατάτα», ίσως η πιο καυτή από τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», η οποία, όπως μπήκε στο τραπέζι, έτσι... βγήκε σε αυτή τη φάση.

Φόροι υπέρ τρίτων δεν σημαίνει εξάλειψη συντεχνιακών προνομίων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι κ.ο.κ.

Σημαίνει τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων. Διότι το μεγαλύτερο κομμάτι των φόρων υπέρ τρίτων στην πραγματικότητα υποκαθιστά είτε την κρατική συμμετοχή στη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων (σ.σ.: η χρηματοδότηση βάσει του ελληνικού συστήματος είναι τριμερής, που σημαίνει ότι, εκτός από το κράτος και τον εργαζόμενο, οφείλει να πληρώνει και ο εργοδότης) είτε τη συμμετοχή του εργοδότη.



Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα θα επανέλθει στο τραπέζι μετά τις εκλογές. Μόνο ζήτημα του φόρου υπέρ τρίτων που καταλήγει στον ΟΓΑ να τεθεί, αυτομάτως ξεκινά συζήτηση με κόστος 1 δισ. ευρώ. Τέτοιο έλλειμμα ο προϋπολογισμός του ΟΓΑ δεν το αντέχει. Και όταν μιλάμε για ΟΓΑ, αναφερόμαστε στο ταμείο που χορηγεί τις συντάξεις όχι μόνο των αγροτών, αλλά και των φτωχών, δηλαδή των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

«Παροχή»

2 Ποιος θα πληρώσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών; Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλήθηκε ως «παροχή» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισήμανε τη μείωση κατά 6% του κόστους για τον εργαζόμενο και κατά 11% για τον εργοδότη. Εντυπωσιακά ποσοστά, τα οποία όμως κρύβουν την πραγματικότητα – τουλάχιστον για τους εργαζόμενους.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Από την 1η Ιουλίου οι κρατήσεις σε όλους τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα – περίπου 1,35 εκατομμύρια ανθρώπους – θα μειωθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα πάρει περισσότερα καθαρά στα χέρια του. Πόσα θα είναι αυτά; Αν γίνουν σωστά οι πράξεις και συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η εφορία θα «δει» περισσότερα καθαρά, άρα μέσω της παρακράτησης θα πάρει και περισσότερο φόρο, τότε τα τελικά νούμερα είναι τα εξής:

◆ Για έναν μισθό της τάξεως των 900 ευρώ η καθαρή αύξηση θα είναι 7 ευρώ καθαρά τον μήνα.

◆ Για έναν μισθό 1.300 ευρώ (που είναι και ο μέσος μισθός για όποιον δουλεύει με οκτάωρο βάσει των επίσημων στοιχείων του ΙΚΑ) η θετική μεταβολή διαμορφώνεται στα 10,1 ευρώ τον μήνα.

◆ Εννοείται ότι για τους περίπου 400.000 μερικώς απασχολούμενους η αύξηση των καθαρών αποδοχών υπολείπεται του ποσού που απαιτείται για να αγοραστεί ένα πακέτο τσιγάρα.

Στο μέτωπο των εργοδοτών τα πράγματα είναι σαφώς πιο ευχάριστα, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες μειώνονται από το 28% στο 25% (είναι η μείωση του 11% στην οποία αναφέρθηκε ο Σαμαράς). Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ένας εργοδότης θα γλιτώνει από 273 ευρώ ετησίως (για έναν εργαζόμενο τον οποίο πληρώνει με 650 ευρώ μεικτά) έως 1.050 ευρώ ετησίως για έναν εργαζόμενο τον οποίο πληρώνει με 2.500 ευρώ μεικτά.

Πού αποσκοπεί αυτή η μείωση; Στο να προχωρήσει ο εργοδότης σε προσλήψεις. Όχι ότι έχει κάποια υποχρέωση να το κάνει. Δεδομένου ότι η μείωση είναι γενικευμένη και δεν τέθηκε καν από την ελληνική κυβέρνηση η προϋπόθεση να ισχύσει η μείωση μόνο για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις, είναι πολύ πιθανό ο εργοδότης να μην δημιουργήσει καμία θέση εργασίας και απλώς να βάλει τη διαφορά στην τσέπη του.

Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Διότι η κυβέρνηση περιμένει να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από τη μαύρη τρύπα που θα ανοίξει στους προϋπολογισμούς των ταμείων (και ειδικά στο ΙΚΑ). Και είναι μεγάλη αυτή η τρύπα. Προσπάθεια υπολογισμού της έκτασής της έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σε πρόσφατο άρθρο του.

Τι υπολόγισε ο Β. Κορκίδης;

◆ Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΕΕ, αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και τα 7,13 δισ. οι εργοδοτικές εισφορές.

◆ Με τη μείωση των εισφορών, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας θα διαμορφωθεί από τα 33,09 δισ. στα 32,26 δισ. ευρώ με τις εργοδοτικές εισφορές να μειώνονται από 7,13 δισ. στα 6,3 δισ. ευρώ.

◆ Το όφελος για τους εργοδότες υπολογίζεται περίπου 805 εκατ. ευρώ.

◆ Αν συνυπολογιστεί και η απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών του εργαζομένου, το κόστος ανεβαίνει ακόμη παραπάνω.

Και εγείρεται το ερώτημα: Ποιος θα πληρώσει; Καταρχάς θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να εισπράττουν το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Πολύ απλά διότι αυτό το επίδομα θα καταργηθεί. Έτσι θα εξοικονομηθούν περίπου 110-120 εκατ. ευρώ. Θα καταργηθεί και το επίδομα στράτευσης και θα εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμη.

Και τα υπόλοιπα; Στη μείωση των εισφορών θα διατεθεί ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ. Και πάλι δεν φτάνουν. Τι θα γίνει αν δεν γίνουν και οι προσλήψεις που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση; Όλα αυτά θα φανούν το 2015, καθώς η μείωση των εισφορών θα γίνει από τον Ιούλιο.

Αναπάντητα

3 Θα επανεξεταστεί το ύψος των συντάξεων; Πολλά ερωτήματα σε αυτόν τον γύρο της διαπραγμάτευσης έμειναν αναπάντητα. Ποτέ δεν μάθαμε τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περισσότερους από 350.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει φράγκο. Πώς θα επηρεάσει αυτό το θέμα το πρωτογενές πλεόνασμα και τη δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων; Διότι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα, ομιλούν για μια βόμβα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Αν προσμετρηθεί και πιθανή απώλεια εσόδων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και νέα μείωση μισθών για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (σ.σ.: όποιος προσλάβει μακροχρόνια άνεργο θα είναι υποχρεωμένος να του πληρώσει τις μισές τριετίες με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωση μισθού της τάξεως του 11%), τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Το καλοκαίρι θα τεθεί καθαρά ζήτημα συντάξεων όχι μόνο για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, αλλά και για τους καινούργιους, καθώς στο τραπέζι θα μπει και το ζήτημα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Το λοκ άουτ

4 Θα επανεξεταστεί ο νόμος για τις απεργίες και το λοκ άουτ; Το θέμα δεν έκλεισε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να το συζητήσουν τους επόμενους μήνες και να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης, δηλαδή προς το τέλος του χρόνου. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο λήψης της απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να απαιτείται το 50%+1 επί του συνόλου των εργαζομένων.

5 Τι θα ισχύσει τελικώς για τις ομαδικές απολύσεις; Άλλο ένα θέμα σε εκκρεμότητα. Θα δοκιμαστεί στην πράξη η πρόταση της κυβέρνησης (όπου την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ζήτημα θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) και σε λίγους μήνες... βλέπουμε.

6 Θα διατηρηθούν οι τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας υποστήκαμε ακόμη μια ήττα: οι μακροχρόνια άνεργοι, αν και όποτε βρουν δουλειά, θα προσλαμβάνονται με ακόμη πιο «κουτσουρεμένο» μισθό σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα.

Οι «παλαιοί», δηλαδή αυτοί που είχαν συμπληρώσει, 3, 6, 9 ή και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας μέχρι και το τέλος του 2012 και τώρα είναι μακροχρόνια άνεργοι (σ.σ.: σε αυτή τη θέση βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι), αν βρουν δουλειά από εδώ και στο εξής, θα προσλαμβάνονται με μικρότερο μισθό.

Πόσο μικρότερο; Αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα. Μακροχρόνια άνεργος με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, που θα προσληφθεί μετά την αλλαγή του καθεστώτος, θα εισπράττει 572 ευρώ καθαρά για το πλήρες οκτάωρο, δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα τον μήνα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Με άλλα λόγια, μετά τις εκλογές τα σπουδαία. Προς το παρόν μπορούμε να πάμε στην κάλπη εισπράττοντας το εκλογικό επίδομα των 7 ευρώ το κεφάλι. Με τόσα ελπίζουν να μας εξαγοράσουν...

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,