Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Βενιζέλος: Ο Γ.Παπανδρέου έχει μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ

«ΚΑΡΦΙ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Ο Γιώργος Παπανδρέου «έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στην ανοιχτή πλέον σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με τον πρώην πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του τελευταίου να ψηφίσει «όχι» στο άρθρο του πολυνόμου για τις τράπεζες.


«Ολοι κρινόμαστε» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ.Βενιζέλου, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη στάση του κ.Παπανδρέου, αλλά και για την απάντηση του, μέσω γραπτής δήλωσης, στην κριτική που ασκήθηκε από τον κ.Βενιζέλο, χωρίς να αναφερθεί στο πρόσωπό του ονομαστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια πρόσθετη ευθύνη σε αυτό το ζήτημα, επειδή ήταν δική του απόφαση το Μάιο του 2010 για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο δανεισμού «γιατί αλλιώς υπήρχε η ασύντακτη χρεοκοπία».

Τόνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την κρίση».

Απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί του ενδεχόμενου κήρυξης τριπλών εκλογών, ο κ.Βενιζέλος αντέτεινε ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη, ότι τιμά τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, και ότι ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα.

Σημείωσε επίσης, ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες, γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση να μη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

«Ακόμη και αυτοί που δημοσκοπικά μπορεί να καταγράφονται ως αντίπαλοι της κυβέρνησης, να την κατακρίνουν, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ακόμη κι αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας, να το εγγυηθούν και να το διασφαλίσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

Αφήνοντας δε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυο είδη πολιτικής: υπάρχει η πολιτική των λόγων, της δημαγωγίας, της συμπάθειας, των γενικόλογων διακηρύξεων, της συνομωσιολογίας. Και υπάρχει και η άλλη πολιτική, που είναι η πολιτική της δύσκολης και επώδυνης πράξης, που σε κάνει και αντιπαθή όταν αυτό χρειάζεται για λόγους ιστορικούς, για λόγους εθνικούς, γιατί όλα πρέπει να κρίνονται συνολικά, με βάση το τελικό αποτέλεσμα και όχι συγκυριακά, τη συγκυριακή συμπάθεια ή τη συγκυριακή επίδοση σε εκλογικές αναμετρήσεις ή σε οτιδήποτε άλλο».

Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης «για να δείξουμε ότι πράγματι αλλάξαμε σελίδα». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο και χαρακτήρισε σημαντική πράξη σε αυτή την πορεία την ψήφιση του πολυνόμου.

Προτεραιότητα, είπε ο κ.Βενιζέλος, πρέπει να δοθεί τώρα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θα πρέπει με τη σειρά τους να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε ακόμη η κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς προτεραιότητα έχουν και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, είπε ότι με τον κ.Στουρνάρα συζήτησαν για την αύριανή άτυπη σύνοδο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, κατά την οποία η Ελλαδα «έχει μια ωραία ευκαιρία να συζητήσει τις αλλαγές που έχουν γίνει πριν την επάνοδό της στις αγορές αλλά και λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο».

Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και κεντρικοί τραπεζίτες, τόνισε σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως «αύριο θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού».
έθνος