Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Καταγγέλλεις ρατσιστική επίθεση και κινδυνεύεις με απέλαση



Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα αλλαγή, την τρίτη κατά σειρά από χθες το βράδυ, επέφερε η κυβέρνηση στη διάταξη του Κώδικα Μετανάστευσης που όριζε ότι θα απελαύνεται μετανάστης που καταγγέλλει ψευδώς εγκληματική πράξη ή περιστατικό ρατσιστικής βίας. Εκ νέου αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της εισηγήτριας Βασιλικής Κατριβάνου. Για «απαράδεκτη ρύθμιση» κάνει λόγο στο Τvxs.gr ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως μέσω αυτής επιχειρείται ο εκφοβισμός των μεταναστών ώστε να μην προχωρούν σε καταγγελίες.


Με την τελευταία αναδιατύπωση στο άρθρο 19 παρ. 1 που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ορίζεται ότι αν ένας μετανάστης προβεί σε ψευδή καταγγελία διώκεται, το αδίκημα είναι αυτόφωρο και δύναται να τιμωρηθεί με απέλαση. Η πρώτη αλλαγή που έκανε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όριζε ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός, μετά της σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την ρύθμιση, ωστόσο, τελικά την επανέφερε με νέα διατύπωση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε πως «είναι βασική ανάγκη της πολιτείας να προστατέψει τους ανθρώπους που εφαρμόζουν το νόμο». «Ποιος θα ήθελε οι άνθρωποι του λιμενικού σώματος να γίνονται έρμαια σε αβάσιμες καταγγελίες;», διερωτήθηκε υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες μετά την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι είναι «αβάσιμες» και «καθ’ υπόδειξη των δουλεμπόρων»

«Εκεί που εμείς ζητάμε προστασία του θύματος ρατσιστικής βίας και των μαρτύρων από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τη στιγμή που θα πάει ο μετανάστης να καταγγείλει ότι είναι θύμα ρατσιστικής βίας να μην κρατείται ούτε να απελαύνεται, εσείς όχι μόνο δεν το περιέχετε αυτό, αλλά βάζετε δύο σημεία που λένε ότι σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, δεν θα απελαύνεται ο μετανάστης. Αν όμως δεν ασκηθεί ποινική δίωξη, ο μετανάστης θα κρατείται και η επόμενη στιγμή θα είναι η απέλαση», επεσήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

«Ποιος μετανάστης, χωρίς να έχει εγγύηση, θα πάει και θα καταγγείλει ότι είναι θύμα ρατσιστικής βίας, όταν μπορεί το επόμενο βήμα να είναι η κράτηση και η απέλαση του;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Βάζετε το τρομοκρατικό αίσχος –το λέω και το εννοώ- ότι αν όργανο της πολιτείας καταγγέλλεται ψευδώς και αποδειχθεί ότι είναι ψευδής η καταγγελία, ο μετανάστης αυτός που έκανε την ψευδή καταγγελία προς το όργανο που έχει ασκήσει ρατσιστική βία, πάλι θα απελαύνεται». Πρόκειται για «τρομοκρατική διάταξη», συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται ότι και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος είχε επικροτήσει την αρχική απόσυρση της διάταξης. Ο Κ. Τριαντάφυλλος είχε δηλώσει πως με την εν λόγω ρύθμιση ουσιαστικά καταργείται η προστασία των μεταναστών που είχαν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας. Μετά την επανακατάθεση πληροφορίες αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενοχλημένο και παραμένει ασαφές το τι θα πράξει κατά την ψηφοφορία.

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Τvxs.gr, χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «απαράδεκτη» και επισημαίνει πως «αντί να υπάρξει προσπάθεια να προασπιστούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, ουσιαστικά τείνουμε να τα περιορίσουμε ακόμα περισσότερο».

Όπως υπογραμμίζει «αρκεί το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που θα τιμωρούσε τον μετανάστη που θα παρανομούσε για οποιοδήποτε λόγο». «Δεν βλέπω για ποιον λόγο θα πρέπει να έχουμε ένα ξεχωριστό αδίκημα για αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει στο tvxs.gr και προσθέτει: «Αυτό δείχνει κατά κάποιον τρόπο και πολιτική υποκρισία από αυτούς που ανακάλεσαν στην αρχή τη ρύθμιση για να την επαναφέρουν ουσιαστικά πολύ λίγο αλλαγμένη».

Καταλήγοντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει πως στόχος αυτής της ρύθμισης είναι ο εκφοβισμός των μεταναστών. «Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα φοβισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο τους αποτρέπεις από το να προχωρήσουν σε καταγγελίες, έχουν τη δαμόκλειο σπάθη της ρύθμισης αυτής», σημειώνει και προσθέτει: «Η διάταξη αυτή ουσιαστικά θα υποθάλψει την παρανομία και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές».

TVXS