
Μέχρι και ο... πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – λένε κάποιες πηγές – αγανάκτησε με τις άσχετες τροπολογίες που έπεφταν σαν το... χαλάζι υπό τη μορφή νομοθετικών αλλαγών το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή. Είχε στηθεί κανονική «φάμπρικα». Κι όλα αυτά στο «παρά πέντε» της ψήφισης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», που... σάρωσε πάνω από 15 επαγγελματικές ομάδες και παραδοσιακά επαγγέλματα του λιανικού εμπορίου.
Ήταν τέτοιο το «πάρε - δώσε» μεταξύ υπουργών και βουλευτών, αλλά και κάποιων επαγγελματικών λόμπι της χώρας, ώστε οι τροπολογίες γράφονταν και σβήνονταν κυριολεκτικά στο πόδι.
Πακέτα χαρτιά με προσθήκες και αλλαγές δίνονταν «χέρι - χέρι» μεταξύ συνεργατών που έμπαιναν και έβγαιναν τρέχοντας στην Ολομέλεια της Βουλής για να τα δώσουν στους υπουργούς. Κάποια στιγμή η πόρτα των υπουργικών εδράνων λέγεται ότι... φράκαρε από όσους είχαν στριμωχτεί για να διεκπεραιώσουν τη... δουλειά.
Με άλλα λόγια, ένα νομοσχέδιο με ενέργειες προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης αποτέλεσε για κάποιους υπουργούς «όχημα» προκειμένου να περάσουν κάτω από τη μύτη της Βουλής κάθε λογής... άσχετες εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής.
Επί δύο ημέρες – Σάββατο και Κυριακή – εκπρόσωποι πολλών κλάδων μπαινόβγαιναν σε κυβερνητικά και κομματικά γραφεία και επιδόθηκαν σε ασφυκτικό πρέσινγκ σε υπουργούς και βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων προκειμένου να πάρουν κάτι μικρό ή μεγάλο, έστω και την ύστατη ώρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι.
Οι διαπραγματεύσεις για το πολυνομοσχέδιο αποδείχτηκαν πιο δύσκολες ακόμη και από τον χειρισμό της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Άλλωστε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άφησε πληγές... Η δύναμη της Κ.Ο. της Ν.Δ. μειώθηκε κατά έναν βουλευτή μετά τη διαγραφή του Ν. Κακλαμάνη, που ψήφισε «παρών» στο άρθρο 1 για τα «ψίχουλα» του κοινωνικού μερίσματος και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Οι διάδρομοι της Βουλής βοούσαν για «πολιτικούς εκβιασμούς» προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές.
◆ «Η πιο γνωστή μάχη δόθηκε στο γάλα. Κόστισε άλλωστε στην κυβέρνηση την παραίτηση ενός υπουργού αναπληρωτή, του Μάξιμου Χαρακόπουλου.
◆ «Η πιο σκληρή μάχη όμως ήταν εκείνη για τα φωτοβολταϊκά. Οι βουλευτές της Ν.Δ. που αντιδρούσαν ξεπερνούσαν τους 50!
Το γαλάζιο non paper
Οι κομματικές συσκέψεις ήταν πολύωρες και αλλεπάλληλες. Πρωί - βράδυ επί δύο συνεχόμενες ημέρες. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε πως μόνο το 20% της αρχικής ρύθμισης πέρασε εν τέλει από τη Βουλή. Το υπόλοιπο 80% άλλαξε...
Το λέει άλλωστε «γαλάζιο» non paper που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συντονισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. πετύχαμε (...). Οι επίμονες και συνεχείς παρεμβάσεις των κυβερνητικών βουλευτών (...) έφεραν τελικά σημαντικά αποτελέσματα και επετεύχθη πιο δίκαιη συμμετοχή όλων των ΑΠΕ στην κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.
Και γίνεται απόλυτα κατανοητή η αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών, αν συγκρίνει κανείς το αρχικό κείμενο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου, που ετέθη σε διαβούλευση πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, το κείμενο του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στην Επιτροπή της Βουλής ξημερώματα Σαββάτου και το τελικό ψηφισθέν κείμενο του πολυνομοσχεδίου που αφορά στις ΑΠΕ».
Αντίθετα δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες των φαρμακοποιών, γι’ αυτό και από το μεσημέρι της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις είχαν σχεδόν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης.
Κι ενώ δινόταν μάχη για να περιοριστεί η απελευθέρωση της αγοράς των υγρών καυσίμων, των περιπτέρων, του ψωμιού, της επεξεργασίας τροφίμων (κρέατα), της εμπορίας ασφάλτου, των λατομείων - ορυχείων, των φορτηγών, της διάθεσης βιβλίων, του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, της αγοράς του τσιμέντου, των τουριστικών μεταφορών κ.ά., ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έφερνε από το «παράθυρο» προσθήκη - τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Ακόμη και για το νοσοκομείο Κρεστένων! Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορούσε να «βαπτιστεί»... προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Χρειάστηκε, μάλιστα, η δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να την πάρει πίσω...
Η διάταξη αυτή αποτελούσε μέρος άλλης τροπολογίας για τη διαθεσιμότητα προσωπικού του ΕΣΥ, που έφερε τις υπογραφές βουλευτών, αλλά κατατέθηκε με άνωθεν κυβερνητική εντολή.
Επιμύθιο: Ήταν τέτοια η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει αλλαγές την ύστατη ώρα, ώστε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος «νομοθέτησε» εν τη απουσία του ουσιαστικά μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που ανέλαβε να καταθέσει τις νομοθετικές αλλαγές ενός άλλου υπουργείου...
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ