Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Νέες ποινικές διώξεις για το θάνατο του Ιλία Καρέλι

«Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ»



Nέα ποινική δίωξη, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, άσκησε ο εισαγγελέας Άμφισσας, Νίκος Ανωναράκης, για την υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, που είχε σκοτώσει εν ψυχρώ τον υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.


Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου».
Από τον εισαγγελέα Άμφισσας έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψη 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ενώ προηγουμένως είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για βασανισμό με αποτέλεσμα το θάνατο, για απλό βασανισμό και για βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Αναλυτικότερα, οι διώξεις ασκήθηκαν κατά 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας και κατά παντός υπευθύνου για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου και αστυνομικών υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής οι διώξεις για το Μαλανδρίνο και κατά των αστυνομικών δεν έχουν ακόμη προσωποποιηθεί.




Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας έλυσε το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας που είχε ανακύψει, ως προς το αν θα διεξαχθεί η ανάκριση στην Άμφισσα ή στην Νιγρίτα Σερρών και αποφάνθηκε ότι η ανάκριση για την επίμαχη υπόθεση θα πραγματοποιηθεί στην Νιγρίτα Σερρών. Το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας ανέκυψε καθώς κακουργήματα διαπράχθηκαν τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Νιγρίτα.



Κατά συνέπεια οι συλλήψεις των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη, ενώ η υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία Σερρών.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αμφισσας αναφέρεται ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τόπος και χρόνος τέλεσης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι εντός των ορίων του νομού Σερρών, γεγονός το οποίο επί της ουσίας απαλλάσσει από οποιαδήποτε σκιά συμμετοχής στον θανατηφόρο βασανισμό τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιτέας.

Καθάρισαν το κελί του, αλλά βρέθηκαν ίχνη αίματος

Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο βαρυποινίτης βασανίστηκε σε χώρο εντός των φυλακών Νιγρίτας, όπου δεν υπήρχαν κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι, αφού ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του, όπου και εξέπνευσε, ο χώρος καθαρίστηκε, όπως και τα αντικείμενα.

Ωστόσο βρέθηκαν σε εξοπλισμό σωφρονιστικών, ίχνη αίματος, στα οποία γίνεται έρευνα για DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ακόμη, ο ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σκανδάμης με αφορμή τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι, δήλωσε:

«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου».

«Κλειδί» οι 2,5 ώρες που δεν κατέγραψαν οι κάμερες
Στις δυόμιση ώρες που δεν έχουν καταγραφεί από τις κάμερες οι κινήσεις του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι εστιάζονται οι έρευνες του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας και υποδιευθυντής των φυλακών Παναγιώτης Ραδόπουλος.

«Εκεί μέσα τι γίνεται, δεν ξέρω», υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Ραδόπουλος.

«Όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα. Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής. Αφού έγινε η φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής,"ψυγείο", έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι. Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι», τόνισε.

«Εκεί παρέμεινε ο κρατούμενος μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του. Εκεί δεν έχουμε εικόνα, αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί. Εκείνες τις 2,5 ώρες εξετάζει το Εσωτερικών Υποθέσεων και δεν ξέρω κι εγώ τι έγινε- οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν. "Δεν κάναμε τίποτα, δεν τον πειράξαμε" μας είπαν, οι συνάδελφοι που μπήκαν στο χώρο. Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση, μέσα στο "ψυγείο", όμως δεν φαίνεται τι έγινε. Πού θα βγει, δεν ξέρω», είπε.

«Όταν μπήκε στο κελί του (ο Καρέλι) φαίνεται ότι ήταν χτυπημένος, πονούσε. Φαίνεται στις κάμερες. Κάποια στιγμή ηρέμησε, μετά διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Τον φώναξαν δεν ανταποκρίθηκε, ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, ο γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός» επεσήμανε ο κ. Ραδόπουλος.
Έθνος