Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σαμαράς προς Σόιμπλε: Τράβα το χαλί στον Τσίπρα!

Φαντάσματα του παρελθόντος, που ο ελληνικός λαός έθεσε με την ψήφο του στο περιθώριο, επιχειρούν να ξυπνήσουν οι προηγούμενοι συγκυβερνήτες Σαμαράς - Βενιζέλος με τη συνεπικουρία στελεχών του Ποταμιού.



Σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα ο Αντ. Σαμαράς, αφού δήλωσε "ενεργός" στις πολιτικές εξελίξεις αναστατώνοντας τη Ν.Δ., επέκρινε Βερολίνο και Βρυξέλλες για "διευκόλυνση των λαϊκιστών" του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που "τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων", όπως -προφανώς- η δική του, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους.

"Πολιτικό πρόβλημα" διέγνωσε, μέσω άρθρου του σε ιστοσελίδα στην οποία από χθες εργάζεται ο κ. Μουρούτης, ο πρώην αντιπρόεδρος του Σαμαρά και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, για να επαναφέρει το σενάριο της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας", που αποτελεί την άλλη όψη του σεναρίου της "αριστερής παρένθεσης". Στο ίδιο πνεύμα και με αντίστοιχη πρόταση εμφανίστηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, ο οποίος προβληματίστηκε "αν η κυβέρνηση θα κάνει Χριστούγεννα".

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Γιώργου Μελλιγγώνη

Ενόσω η Ν.Δ. εισέρχεται στην τελική ευθεία για την εκλογή αρχηγού, ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει "παρών" στις πολιτικές εξελίξεις και, μάλιστα, στέλνει μήνυμα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να... σκληρύνουν τη στάση τους προς την ελληνική κυβέρνηση! Την ίδια ώρα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσιάζει ακόμη η πολιτική και ιδεολογική συζήτηση και οι υποψήφιοι αρχηγοί συνεχίζουν να τσακώνονται για το... αν θα κάνουν ντιμπέιτ ή όχι.

Με διπλό στόχο, αφενός την "υστεροφημία" του, αφετέρου να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. πως παραμένει "παρών", ο Αντ. Σαμαράς παρενέβη χθες μέσω συνέντευξής του στον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon. "Εγώ είμαι ακόμη εδώ, η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει" επισήμανε χαρακτηριστικά δηλώνοντας "ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις" της Ελλάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, τάχθηκε κατά των Podemos ενόψει των ισπανικών εκλογών, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για "λαϊκισμό" και "εξωφρενικές υποσχέσεις ", ενώ εκτίμησε πως η παρούσα κυβέρνηση "δεν θα αντέξει τέσσερα χρόνια". Σημειωτέον ότι, κατόπιν εορτής, ο Αντ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην ηγεσία της Ε.Ε. για τη στάση που επέδειξε έναντι της δικής του κυβέρνησης και, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου προς την Ελλάδα! «Όταν δίνουμε την εντύπωση ότι 'διευκολύνουμε' τους λαϊκιστές, ενώ 'τραβάμε το χαλί' κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, αυτό μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα" είπε συγκεκριμένα, προεξοφλώντας ότι "δεν μπορεί να επιστρέψει η εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία όσο κυβερνούν οι λαϊκιστές".
Σύγκρουση υποψηφίων για το ντιμπέιτ

Την ίδια ώρα, η κόντρα μεταξύ των επίδοξων αρχηγών της Ν.Δ. αφορά το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθεί "τηλεμαχία" μεταξύ τους, με τους Άδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη να την απαιτούν, τον Ευ. Μεϊμαράκη να αρνείται ευθέως και τον Απ. Τζιτζικώστα να... "κρύβεται" -όπως λένε άσπονδοι εσωκομματικοί του φίλοι- πίσω από τη στάση του νυν προέδρου της Ν.Δ.
Επιστολή Γεωργιάδη

Σημειωτέον ότι η συζήτηση για το ντιμπέιτ είχε εκδηλωθεί σε ανοιχτή κόντρα και στην αρχή της εσωκομματικής διαδικασίας, ωστόσο τώρα αναζωπυρώνεται, αφού απομένουν μόλις 19 ημέρες για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της πανελλαδικής ψηφοφορίας στις 22 Νοεμβρίου.

Το θέμα είχε αναζωπυρωθεί ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν το επανέφερε στο προσκήνιο ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητώντας έστω μία -ανοιχτή σε δημοσιογράφους- συνεδρίαση είτε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε της Πολιτικής Επιτροπής, κατά την οποία οι υποψήφιοι πρόεδροι θα δέχονται ερωτήσεις και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το κόμμα και το αντιπολιτευτικό στίγμα της Ν.Δ.

"Με καφέ ή χωρίς καφέ, εγώ θέλω να συνομιλήσω με τον κ. Μεϊμαράκη δημόσια" επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στα "Νέα", ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. και στον γραμματέα της Π.Ε. του κόμματος, Ανδρ. Παπαμιμίκο, ζητώντας επισήμως τη διεξαγωγή είτε ντιμπέιτ, είτε συνεδρίασης της Κ.Ο., αλλά και δύο εθνικές συνδιασκέψεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Ανδρ. Παπαμιμίκος, πάντως, απαντώντας στον Άδ. Γεωργιάδη, ουσιαστικά ένιψε τας χείρας του και... παρέπεμψε στους τέσσερις υποψηφίους για τις σχετικές αποφάσεις, δηλώνοντας πως η απόφαση για διεξαγωγή ντιμπέιτ δεν είναι ούτε δική του αρμοδιότητα ούτε της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
"Όχι" από Μεϊμαράκη

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρότι η άρνηση μίας τηλεμαχίας σημαίνει ηττοπάθεια, "πήρε πάνω του" τη ματαίωση της ιδέας. Μιλώντας στη Σπάρτη, επικαλέστηκε την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας της Ν.Δ. και απέρριψε το αίτημα Γεωργιάδη - Μητσοτάκη. «Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας. Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη τούτη την ώρα. Γι' αυτό εγώ λέω ότι να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Μας ξέρετε. Μας ξέρετε πολλά χρόνια...» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Σε ό,τι αφορά τον Απ. Τζιτζικώστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει διαμηνύσει ότι, αν δεν συμμετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι σε ντιμπέιτ, ο ίδιος δεν προτίθεται να πάρει μέρος. "Είμαι υπέρ του διαλόγου και στα όργανα και στη βάση και δημόσια. Άλλωστε έχω προτείνει τη διοργάνωση θεματικών συνδιασκέψεων. Υπάρχει μία και μόνη προϋπόθεση: να συμμετέχουμε όλοι οι υποψήφιοι, γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την εικόνα της παράταξης, μόνο έτσι θα βγει κερδισμένη Ν.Δ. Οτιδήποτε άλλο θα πληγώσει την παράταξη και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη διαδικασία. Ο διάλογος δεν είναι σόου" επισήμανε χθες βράδυ στην Κηφισιά.
Εκλογές χωρίς συζήτηση!

Τούτων δοθέντων, τηλεμαχία μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αποκλείεται, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Κυρ. Μητσοτάκη να σκέφτονται να οργανώσουν ένα ντιμπέιτ... μεταξύ τους, με στόχο να εκθέσουν τους άλλους δύο ανθυποψηφίους τους. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι συνέδριο δεν πρόκειται να διεξαχθεί τώρα, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι "θεματικές συνδιασκέψεις", όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα εκλέξει αρχηγό χωρίς να έχει συζητήσει πολιτικά και ιδεολογικά...

left.gr/