Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ως υπουργός υποστηρίζω κι υλοποιώ την επίσημη θέση της Πολιτείας» σημειώνοντας ότι «τιμώ τα θύματα, σέβομαι τον πόνο των σημερινών απογόνων τους». Για τα ΜΜΕ ο Ν. Φίλης σχολίασε ότι υπέστη «πογκρόμ» και «τηλεοπτικούς τραμπουκισμούς» καθώς αποκοβόταν η επεξήγηση που έδινε με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι αρνείται την γενοκτονία των Ποντίων. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν μπορούν να τεθούν «όρια στην επιστημονική έρευνα».

Για την θέση που διατυπώθηκε από την μεριά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μ. Βορίδη, ότι μιλώντας έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους της Ελλάδας, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «καθεστώς αναστολής της προσωπικής άποψης δεν υπάρχει στην Δημοκρατία, είναι γενοκτονία άποψης» παρατηρώντας ότι το επιχείρημα αυτό είναι «μακριά από αντίληψη ευρωπαϊκής χώρας».
Προβληματισμός από την αναζωπύρωση της εθνικιστικής ρητορείας

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος, εκφράζοντάς την συμπάθειά του για τα όσα υπέστη από την «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς» οι οποίοι «κερδοσκοπούν πολιτικά και με τρόπο επαγγελματικό διαχειρίζονται τις μνήμες των ανθρώπων». Ο υπουργός Παιδείας απέρριψε όμως την προσπάθεια να αποδοθεί η πυροδότηση των επεισοδίων στις δηλώσεις του σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται «για μικροκομματικούς λόγους».

Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε τον προβληματισμό του για την αναζωπύρωση της εθνικιστικής ρητορείας η οποία ήταν αυτή που βύθισε την χώρα στην κρίση, παρατηρώντας ότι «ο κίβδηλος εθνικισμός, η εθνοκαπηλία προσβάλλουν τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα». Επίσης συμπλήρωσε ότι «Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του νεοφασισμού» σχολιάζοντας ότι «με αποκρουστικό τρόπο αναδεικνύεται μια απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη οι οποίοι διέκοπταν συνεχώς τον υπουργό κατά την διάρκεια της ομιλίας του κάτι που ανάγκασε τον υπουργό να σχολιάσει «Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του φασισμού, του ρατσισμού, στους τραμπούκους που αν και υπόδικοι δεν υποχωρούν. Είναι εδώ μπροστά μας και απειλούν τη Δημοκρατία».

Ο Ν. Φίλης μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη συμπάθεια του για τα όσα υπέστη ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Βαρβιτσιώτης από τους τραμπούκους της Χ.Α. οι οποίοι με τρόπο «επαγγελματικό» «εξοργιστικό» και «φασιστικό» εκμεταλλεύονται τις μνήμες των ανθρώπων.

Κώστας Παπαγιάννη
ς
εφημ. Αυγή