Με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για ακυρότητα της σύστασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κατερίνης αλλά και των παρευρισκομένων μελών της που είπαν ότι ο Δήμος Κατερίνης απαξιώνει την ίδια τη συμμετοχή τους, εξελίχθηκε η συνεδρίαση του οργάνου την περασμένη Παρασκευή, που έγινε ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2016 από το δημοτικό συμβούλιο.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης που είχε συγκληθεί αρχικά για το απόγευμα της Πέμπτης, αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς από τα 50 μέλη που την απαρτίζουν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση μόλις λίγα πάνω από δέκα. Στη δεύτερη διαδικασία που έγινε το πρωί της Παρασκευής, με ακόμη λιγότερους παρευρισκομένους, η ημερήσια διάταξη άλλαξε με απόφαση της διοίκησης, και μετετράπη σε κατάθεση προτάσεων για τα γενικότερα ζητήματα της πόλης.
Τόσο η διαδικασία της σύγκλησης της επιτροπής που έγινε μόλις δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, και χωρίς να αποσταλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στους φορείς και στους πολίτες, όσο και η αλλαγή τελικώς της ημερήσιας διάταξης εξόργισε πολλούς από τους παρευρισκομένους, που έκαναν λόγο για απαξίωση του θεσμού. Ως εκ τούτου, η συζήτηση που έγινε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαβούλευση και κατέληξε σε παρωδία, καθώς εκτός από το ότι συμμετείχαν ελάχιστοι φορείς δεν υπήρξε ούτε καν εισήγηση της διοίκησης για τον προϋπολογισμό.
Ιδιαίτερη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του συνδυασμού Άλλος Δρόμος Γιώργου Κυριακίδη ο οποίος ανέφερε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι άκυρη, καθώς δεν ανανεώθηκε με την ανάληψη της νέας διοίκησης, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 76 του Καλλικράτη θα έπρεπε να συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές ανά έτος και να αποτελεί ένα όργανο διαβούλευσης το οποίο να υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι προτάσεις κατατέθηκαν από τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ενώ κάποιοι από τους φορείς που ήρθαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δεν παραβρέθηκαν την επόμενη ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης "Παναγία Σουμελά" Άρης Κασιμίδης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ποιότητας ζωής και του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, πρότεινε μεταξύ άλλων την αξιοποίηση όλων των εγκαταλλειμένων κτιρίων του Δήμου Κατερίνης ώστε να παραχωρηθούν σε συλλόγους και φορείς για να συντηρούνται, την αναβάθμιση του μνημείου του συνταγματάρχη Σβορώνου, τη βελτίωση της σήμανσης των οδωνύμων στην πόλη, τη βελτίωση της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία, την αναβάθμιση του πάρκου της πόλης και την περαιτέρω αστυνόμευση των κεντρικών πεζοδρόμων.
Ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κώστας Κορομπίλης κατέθεσε γραπτές προτάσεις και πρότεινε να γίνεται ένας ετήσιος προγραμματισμός των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης. Για ζητήματα ενίσχυσης των πολιτιστικών δράσεων μίλησε ο εκπρόσωπος της Εστίας Πιερίδων 1 Μουσών Βαγγέλης Γκούτζας, όπως και ο εκπρόσωπος της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών Νίκος Καρράς.
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου ζήτησε να υπάρξει στον προϋπολογισμό πρόβλεψη για την πληρωμή της μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολικών μονάδων του Δήμου, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, πρόβλεψη για την αξιοποίηση των κτιρίων του Δήμου και μείωση των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης αποχέτευσης για τους ανέργους και των συνταξιούχους.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Δημήτρης Γάτας αναφέρθηκε στις κτιριακές ελλείψεις των σχολείων και συγκεκριμένα στην έλλειψη γυμναστηρίου στο 3ο Γυμνάσιο Λύκειο, στο κτίριο του Μουσικού Σχολείου και της μεταστέγασης του 5ου Λυκείου, αλλά και του ΤΕΕ Ειδικής αγωγής και του ΕΕΕΕΚ.
Από τους πολίτες παραβρέθηκε στη δεύτερη συνεδρίαση μόνο ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος πρότεινε μεταξύ άλλων τη λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, την αναβάθμιση της αναμετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και την ανακήρυξη του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης, μέτρα κατά της αφισορύπανσης και την τουριστική προβολή του Δήμου.
Στις τοποθετήσεις των φορέων και των πολιτών απάντησαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βαλάντης Θεοδώρου. Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι επελέγη η καλύτερη δυνατή διαδικασία για τώρα, ώστε τους επόμενους μήνες να επανασυσταθεί η επιτροπή με νέα πρόσκληση και αναβάθμιση του θεσμού.
e-pieria.gr