Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Επικίνδυνη όξυνση και πολιτικά παιχνίδια με το αυγό του φιδιού


TVXS Ανάλυση 



Νικόλ Λειβαδάρη

Η πλειοδοσία πατριωτισμού και εθνικού φρονήματος έσπασε το αυγό του φιδιού. Aντί όμως να καταδικαστούν οι πλειοδότες και οι ένοχοι, αναζητείται ποιος… εξόργισε το φίδι.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά άνοιξαν χθες το βράδυ επικίνδυνες ατραπούς πολιτικής και κοινωνικής όξυνσης απενοχοποιώντας, ουσιαστικά, τους Χρυσαυγίτες για την επίθεση στον Γιώργο Κουμουτσάκοκαι καταγγέλλοντας ως ηθικό αυτουργό τον Νίκο Φίλη.
Το φυτίλι της έκρηξης υποδαυλιζόταν σταθερά επί δύο 24ωρα, με το κρεσέντο της εθνικοπατριωτικής έξαρσης:45 βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν τη δίωξη του υπουργού Παιδείας επειδή επιβεβαίωσε πως κάποτε είχε συνταχθεί με την επιστημονική άποψη περί «εθνοκάθαρσης» και όχι «γενοκτονίας» των Ποντίων, τα μιντιακά παράθυρα έφριξαν από την έκταση της «εθνικής μειοδοσίας» και το, προδιαγεγραμμένο, επιστέγασμα ήρθε με το παμποντιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση έγινε πεδίο επέλασης για τους βουλευτές και τα γνωστά τάγματα της Χρυσής Αυγής και κατέληξε στον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Πρώτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας – και τελών εν μέσω της διαλυτικής εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου – Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε το σύνθημα για την επόμενη πολιτική ανάφλεξη: «Θεωρούμε», είπε, «ότι ηθικός αυτουργός είναι ο Νίκος Φίλης ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δεν πρέπει να έχει καμία θέση στην ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Και γι’ αυτό ακριβώς η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει -και το τονίζω από τώρα- αν μπορεί συνταγματικά, μέσα στο εξάμηνο που έχει ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή το όλο ζήτημα και να πάρουν όλοι θέση».

Την ίδια ώρα, πηγές της Συγγρού διαμήνυαν πως ήδη διερευνώνται οι δυνατότητες για την κατάθεση πρότασης μομφής – μιας πρότασης, που για μεγάλη μερίδα γαλάζιων στελεχών δείχνει ως ιδανική διέξοδος από το τέλμα του προεκλογικού εμφυλίου και της στρατηγικού πολιτικού ελλείμματος του κόμματος.

Την γραμμή Μεϊμαράκη έσπευσε να υιοθετήσει άμεσα και η Φώφη Γεννηματά, γεννώντας πολιτικά ερωτήματα ακόμη και εντός ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Ο κ. Φίλης που έσπευσε να καταδικάσει τη σημερινή επίθεση ας προβληματιστεί: ποιος θρέφει τον διχασμό & δίνει αφορμή στις ακροδεξιές λογικές;», έγραψε στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα δήλωνε: «Ας σκεφτεί ο κ. Φίλης ποιος εκτρέφει τον τραμπουκισμό».

Αποστάσεις από το μέτωπο του πυρός πήρε το Ποτάμι καλώντας άπαντες να καταδικάσουν τον «εθνικολαϊκισμό, την πατριδοκαπηλεία και τον διαχωρισμό των Ελλήνων σε πατριώτες και προδότες». Το κλίμα όμως χθες τη νύχτα στη Βουλή, εντός και εκτός Ολομέλειας, ήταν βαρύ και πνιγηρό. Δείχνοντας επικίνδυνη διολίσθηση στα χαρακώματα των πολιτικών εμπρησμών…