Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Οι συμπληγάδες της ΔΗΜΑΡ

thumb


Η έλευση της τρόικας και η πίεση για την τήρηση των μνημονιακών απαιτήσεων βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ σε μια, ομολογουμέ­νως, περίεργη κατάσταση καθώς η συμμετοχή της στην τρικομματική συγκυβέρνηση υπό τον Σαμαρά προφανώς την εκθέτει σε πολιτικούς κιν­δύνους οι οποίοι εδράζονται κυρίως στο ενδεχό­μενο η τρόικα, η οποία από σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα, να εμφανιστεί εντελώς αρνητική σε κάθε απόπειρα στοιχειώδους ελάφρυνσης των μνημονιακών βαρών για την οικονομία και την κοινωνία.

Προφανώς η ΔΗΜΑΡ, αναλαμβάνοντας να συ­νυπηρετήσει σε μια κυβέρνηση που λίγο - λίγο αποψιλώνει την κοινή προεκλογική εξαγγελία περίεπαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, δεν αισθάνεται ευτυχής από τη μετάθεση της όποιας διαπραγμάτευσης σε βάθος τετραετίας. Κι αυτό διότι πέφτουν βροχή τα προειδοποιητικά πυρά των δανειστών και επιτηρητών της οικονομίας και της χώρας για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν καθυστερήσει.

Στην πραγματικότητα, το κόμμα της «κυβερ­νώσας Αριστεράς» θα πρέπει να κινηθεί με πο­λύ μεγάλη προσοχή ανάμεσα στις συμπληγάδες που ορίζονται από τις απαιτήσεις για μαζική ιδι­ωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη μεί­ωση των κρατικών εξόδων με προτεραιότητα την κατάργηση οργανισμών και τις απολύσεις δημο­σίων υπαλλήλων.

Μέχρι στιγμής - πριν ακόμη η κυβέρνηση βου­τήξει στα βαθιά - η ισορροπία μεταξύ των μνη­μονιακών υποχρεώσεων και του κοινωνικού προ­φίλ του κόμματος υπηρετείται ως εξής:

Στο πεδίο του ξεπουλήματος η ΔΗ­ΜΑΡ τοποθετείται υπέρ των ιδιωτι­κοποιήσεων με την εξαίρεση των υποδομών, για τις οποίες όμως δεν αποκλείει τη «διαδικασία μα­κροχρόνιας παραχώρησης». Όμως η προτεραιότητα που δίνεται στον ΟΣΕ και οσονούπω στα λιμάνια - που προφανώς αποτελούν υποδομές, και μάλιστα κρίσιμης αναπτυξιακής σημασίας - απειλεί πολύ σύ­ντομα να ανατρέψει αυτήν την έτσι κι αλλι­ώς εύθραυστη ισορροπία.

Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με την * πώληση του εξαιρετικά κερδοφό­ρου ΟΠΑΠ και των κρατικών λαχεί­ων σε τιμές αγοράς, οι οποίες είναι εξευτελιστικές, ενώ είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια «αξιοποίησης» του Ελληνικού θα δημιουργήσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.

Αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο φαίνεται πως η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προκαλείαναταράξεις, οι οποίες ίσως να απο­δειχθούν κομβικές για τον προσανατολισμό του κόμματος εν όψει των διαδικασιών ανασύνθεσης και επαναπροσδιορισμού της Κεντροαριστεράς, οι οποίες από το φθινόπωρο θα κινηθούν με πο­λύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Εσωκομματικές περιπέτειες

Αν λοιπόν η μικρή ανατάραξη που προκλήθηκε από την παραίτηση του Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη θέση του υπεύθυνου του τομέα Οικονο­μίας του κόμματος, προς το παρόν, έχει απορρο­φηθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με την οριστική απο­χώρηση από τη ΔΗΜΑΡ του Στέφανου Μπαγεώργου, μέχρι πρότινος οργανωτικού υπευθύνου του κόμματος, με πολύχρονη παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Ο Μπαγεώργος δήλωσε ότι «η απόφαση για στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά δεν είναι μία απόφαση ρουτίνας, που ενδεχομένως μπορεί να αλλάξει σε εύλογο χρόνο, μέσα από εσωκομμα­τικές διαδικασίες». Και έκανε ακόμη πιο ευκρινή τη στάση του συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορώ να συμβάλω, ως μέλος του κόμματος και πολύ περισσότερο της ηγεσίας του, στις νέες συνθή­κες που διαμορφώνονται».

Σε δεύτερο επίπεδο ζήτημα δημιουργήθηκε και με τον (εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο) βου­λευτή Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά για την επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, θεωρώντας ότι τα όσα ανα­φέρει ο πρωθυπουργός σε αυτή για «απόλυτη προσήλωση της Ελλά­δας στην εφαρμογή των μεταρ­ρυθμίσεων» είναι αναντίστοι-χα με τη λαϊκή βούληση.

Η απάντηση που έλαβε ο Βου­δούρης από τον εκπρόσωπο Τύ­που της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδό­πουλοείναι ότι «δεν είναι εποχή ούτε για τσαμπουκάδες ούτε για τζάμπα μαγκιές». Ο Παπαδόπουλος υπερασπίστηκε την επιστολή με το επιχείρημα ότι «κι­νήθηκε στο πλαίσιο που είχαν συμ­φωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί».

Σε κάθε περίπτωση, όσο η κυ­βέρνηση θα μπαίνει στην... ουσία της διακυβέρνησης, τόσο οι εσωτερι­κές διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ θα ανα­δεικνύονται και η τήρηση των ισορ­ροπιών μοιάζει από τώρα μια πο­λύ δύσκολη υπόθεση...

Από το Ποντίκι