Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο νόμος δεν είναι υποχρεωτικός στο Δήμο Κατερίνης;



Ο Συμπαραστάτης του δημότη δεν αποτελεί υποχρεωτική λειτουργία για το Δήμο ενώ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου με 2.500 ευρώ.

Τάδε έφη ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε ερώτημά μας για την μη προκήρυξη της θέσης του συμπαραστάτη του δημότη στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Η προκήρυξη της θέσης του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης προβλέπεται στο άρθρο 77 του νόμου 3952/10 και πρέπει να γίνει τους δυο πρώτους μήνες της θητείας.

Αυτά όμως μόνο στην Ελληνική Επικράτεια. Στο δουκάτο της Κατερίνης ο δήμαρχος της

 Κατερίνης σαν άλλος Λουδοβίκος ( το κράτος είμαι εγώ) αποφασίζει ότι ο νόμος δεν είναι υποχρεωτικός στην Κατερίνη.

Για να μπορούν ελλείψει του συμπαραστάτη του δημότη, ανεμπόδιστα να καθυστερούνται οι διεκπεραιώσεις των πολιτών, να «εξυπηρετούνται» από τους αντιδημάρχους, να τους υποδεικνύονται εξωτερικά γραφεία, να νιώθουν υποχρεωμένοι, να μην μπορούν να διεκδικήσουν την ισονομία και την νομιμότητα.

Και η μόνιμη επωδός, δεν έχουμε χρήματα. Για εκεί που θέλουμε φυσικά.

Όπως δεν έχουμε λεφτά να δώσουμε το γάλα το καθημερινό στους εργάτες καθαριότητας, κάτι που είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση και το νόμο.

Και εκεί που δεν χρειάζονται χρήματα έχουνε απορίες κατά τον Δήμο μεριά. Εντός εξαμήνου από την έναρξη της θητείας προβλέπεται η συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών ( ένα θέμα που μπήκε οξυμένα στην πολιτική ατζέντα) ο δήμαρχος όμως έχει απορίες και έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο. Και επειδή έχει απορίες δεν το εφαρμόζει.

Αλλά και εκεί που δεν χρειάζονται χρήματα και δεν έχει απορίες πάλι κάνει το δικό του ο κυρ δήμαρχος. Αρνείται να ορίσει το ύψος προϋπολογισμού για κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα ( έπρεπε να γίνει από τέλος του Ιουνίου) ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαλόγου στις δημοτικές κοινότητες και λαϊκές συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες για να επιλεγούν τα έργα που θα γίνουν. Εδώ απαντά δια της σιωπής. Άρνηση χωρίς δικαιολογίες.

Κι όμως υπάρχει πιο δημοκρατικό τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων από κοινού με τους φορείς να αποφασίσουν τα έργα που θα εντάξουν σε δεδομένο προϋπολογισμό. Ή ακόμα καλύτερα μέσα από λαϊκές συνελεύσεις όπως προβλέπεται για τις τοπικές κοινότητες;

Και όλα αυτά δια του δημάρχου. Όχι με συζήτηση και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όχι με διάλογο και ενημέρωση, αλλά Λουδοβίκεια.

Και επειδή η κριτική τον στενοχωρεί και τον δυσκολεύει τολμά και υπαινίσσεται σε βάρος μας ότι δήθεν έχουμε σχέσεις με προμηθευτές, επειδή των ρωτήσαμε πόσα οφείλουμε σαν δήμος για το γάλα, με δεδομένο ότι δεν επιτρέπονται τοποθετήσεις στις απαντήσεις ή μη απαντήσεις του δημάρχου, σε δόξα της δημοκρατίας, την οποία επικαλείται συχνά πυκνά λες και έτσι δεν φαίνεται η έλλειψή της.

Και μια παρένθεση. Αλήθεια πως πληρώνουμε με σειρά αρχαιότητας του χρέους τους προμηθευτές αφού η Οικονομική Υπηρεσία αδυνατεί να μας δώσει σχετικό πίνακα με την αρχαιότητα του χρέους κατά προμηθευτή, επειδή δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας και είναι δύσκολη και χρονοβόρα η σύνταξή του;

Δεν πιστεύουμε η εξόφληση να γίνεται με άνωθεν εντολή και κατά το δοκούν !! Ποτέ.

Κόψαμε το γάλα των εργατών καθαριότητας για να μην κόψουμε το μισθό τους, για να καταβάλλουμε στο ακέραιο τις εισφορές τους απάντησε ο δήμαρχος. Δεν έχουμε δηλαδή την Τρόικα και την κυβέρνηση που μας κόβουν έχουμε και τον δήμαρχο να κόβει το κάτι τις; Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό; Είναι δίκαιο;

Δεν υπάρχουν λέει χρήματα. Υπάρχουν όμως για τους συνεργάτες, για τους προέδρους και αντιπροέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων που αμείβονται στο μέγιστο προβλεπόμενο, υπήρχαν τα 18.000 που δώσανε για την Έκθεση του Επιμελητηρίου από 2.000 που δώσανε πέρυσι και σαφώς σε πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση.
 Άρα χρήματα υπάρχουν και είναι θέμα προτεραιότητας επιλογών αλλά πρώτα από όλα θέμα νομιμότητας.
Οφείλουμε πρώτα να πληρώνουμε πρώτα από όλα αυτούς στους οποίους χρωστάμε από νόμιμη αιτία.