Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η τοπική ιστορία ως βίωμα μέσα από τη διδασκαλία της στο σχολείο

 
Η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στους μαθητές ήταν το αντικείμενο του Α' Μαθητικού Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με αναφορές σε ιστορικά θέματα της Πιερίας συνέθεσαν ένα συνέδριο που αποτελεί την αφετηρία για τη διάδοση της εκμάθησης της τοπικής ιστορίας στα σχολεία. Η διοργάνωση του Συνεδρίου ήταν ευθύνη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων και τους Διευθυντές των Σχολείων, με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και των Δήμων Κατερίνης, Δίου - Ολύμπου και Πύδνας - Κολινδρού, ενώ χορηγός ήταν το Επιμελητήριο Πιερίας.


Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν μαθητές των σχολείων και πλήθος πολιτών, ενώ θέμα του ήταν "οι μαθητές σε αναζήτηση της ιστορίας του τόπου τους", και όπως τονίζουν οι διοργανωτές γίνεται με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης.


Η προσέγγιση ήταν βιωματική και στο συνέδριο συμμετείχαν δεκαεφτά ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, οι οποίοι εκπροσώπησαν τα Γυμνάσια και Λύκεια της Πιερίας, με στόχο οι μαθητές να προσεγγίσουν την ιστορία της περιοχής τους, με βιωματικό τρόπο και με την ενεργό συμμετοχή τους. Όπως τονίζουν "στοχεύουμε ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν τη συμβολή των ανθρώπων του κοντινού τους περιβάλλοντος, και επομένως και τη δική τους, στη δημιουργία της ιστορίας, αλλά και να συσχετίσουν τα τοπικά συμβάντα με τα σημαντικότερα γεγονότα της εθνικής μας ιστορίας, εντάσσοντας την ιστορική πορεία της τοπικής κοινωνίας στη Γενική Ιστορία της Ελλάδας".


Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γιάννη Καζταρίδη και στη συνέχεια με την εισήγησή του που αφορούσε την ιστορική περίοδο 1870-1949, με τίτλο "από τον Καζά Κατερίνης στην επαρχία και το Νομό Πιερίας". Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές εργασίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων. Από το ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς έγινε εισήγηση με θέμα "Σελίδες της Νεότερης Τοπικής Ιστορίας της Νότιας Πιερίας" και από το Γυμνάσιο Κορινού παρουσιάστηκαν τοπικά θέματα ιστορίας από την ευρύτερη περιοχή των χωριών του Κούκου, του Κάτω Αγιάννη, της Τραπεζούντας, της Σεβαστής και του Κορινού.

Το αρχαίο Δίον μέσα από τις επισκέψεις των μαθητών με αναπηρία, παρουσιάστηκε από το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κατερίνης (ΕΕΕΕΚ), ενώ η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου των Λειβήθρων από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Η απελευθέρωση του Αιγινίου ήταν το θέμα που παρουσίασε η ομάδα του Γυμνασίου Αιγινίου, ενώ από το ΓΕΛ Αιγινίου παρουσιάστηκε η αγροτική και οικονομική ζωή της περιοχής και η διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης Αιγινίου.


Επίσης, οι αθλητικοί σύλλογοι του Κολινδρού ήταν το θέμα της ομάδας του Γενικού Λυκείου Κολινδρού, η ιστορία της περιοχής της Μηλιάς από το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς, ενώ οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου παρουσίασαν την ερευνητική εργασία που έκαναν για την τοπική ιστορία της Κατερίνης. Την ιστορία της Πιερίας, μέσα από τις ονοματοδοσίες των οδών της πόλης παρουσίασε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου, τους χώρους πρασίνου επέλεξε η ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης και το πάρκο η ομάδα του 4ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλάτων έκαναν μια εργασία για την ιστορία του τοπικού τύπου, του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης για τη συμβολή της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου στην Επανάσταση του 1821, του 5ου Γυμνασίου επέλεξαν να μιλήσουν για την ιστορία του κτιρίου που στεγάζεται το σχολείο τους και της ΕΠΑΣ Κατερίνης για την προσφυγιά των κατοίκων, με θέμα "Χαμένες Πατρίδες: Έφεσσος, Κονταριώτισσα".

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση από το Λύκειο Πλάτων με θέμα "Η πόλη που ονειρεύομαι" , με τα συμπεράσματα και με απονομή επαίνων.

Θέμης Κωτούλας
  http://e-pieria.gr