Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τοποθέτηση-χαιρετισμός Δ. Γελαλή, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ν. Λάρισας- Συνέδριο Ανάπτυξης Πιερίας


   Ο χαρακτήρας και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης οφείλεται κυρίως στο μοντέλο
   ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών. Τα «σύγχρονα» αυτά μοντέλα ανάπτυξης βασίστηκαν στην υπερεκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων καθώς και στην υπερκατανάλωση και δημιούργησαν τα σημερινά τρομακτικά αδιέξοδα.


ΟΙ πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ήταν στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών. Ήταν ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε και θεσμική κρίση.
Η στρατηγική της ανάπτυξης με τις αρχές της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής είναι από τα πλέον ουσιαστικά οικονομικά θέματα και θα πρέπει να αποτελεί βάση διαλόγου και προβληματισμού.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δύο θεωρώ ότι είναι κατά την άποψη μου οι βασικές θεωρίες ανάπτυξης:
- Η πρώτη η οποία προσδιορίζεται και ρυθμίζεται από τις αγορές και αφορά τη οικονομική συσσώρευση κεφαλαίου σε συγκεκριμένα κέντρα.
- Η δεύτερη υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δεν είναι η συσσώρευση κεφαλαίου αλλά ο συνδυασμός πολλών άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως είναι το βιοτικό επίπεδο του λαού, η ανάπτυξη της παιδείας ως μέσο μάθησης, η υγεία για όλους, εργαζόμενους και μη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός του ευ αγωνίζεσθε, ακόμα και ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος.

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 μέχρι σήμερα έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μοντέλο που θα πρέπει να προτάξουμε από εδώ και πέρα.
Δηλαδή δεν μπορούμε να συζητάμε για οικονομική ανάπτυξη χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνική συνοχή, ούτε όμως θα έχουμε κοινωνική συνοχή αν δεν έχουμε ανάπτυξη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εδώ και δεκαετίες γίνονται δεσμεύσεις μεγάλων πόρων από τις δημόσιες επενδύσεις που θα διοχετευθούν στην περιφέρεια για ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά δημόσιες επενδύσεις για την περιφέρεια δεν βλέπουμε.
Αντίθετα βλέπουμε τον μισό πληθυσμό της χώρας συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Βρισκόμαστε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει τα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων, της ΚΑΠ καθώς και τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α, να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να γίνουν αποτελεσματικές, να γίνουν εξωστρεφείς.

Προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο αρνητικά στοιχεία:

1. Oτι στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 τα προγράμματα αυτά θα είναι μειωμένα κατά 40% περίπου σε σχέση με τα προηγούμενα.

2. Όσον αφορά το θέμα της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια κατάταξη το 2012 - 2013, η χώρα μας έχει κατρακυλήσει από την 90η στην
96η θέση και με συντελεστή ανταγωνιστικότητας 3,86.

Τα προγράμματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυρίως πρέπει να έχουν στόχο την αναπτυξιακή πορεία και όχι την είσπραξη της «επιδότησης».
Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να οραματιστεί την ανάπτυξη της επιχείρησής του είναι σίγουρα ο ίδιος ο επιχειρηματίας , ο οποίος γνωρίζει άριστα την επιχείρησή του , γνωρίσει τις ανάγκες της καθώς και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφεί για να γίνει παραγωγικότερη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σίγουρα αρκετές ήταν οι αδυναμίες των προηγούμενων διαρθρωτικών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ και των ΚΑΠ.

Θα επικεντρωθώ σε τρείς:

1. Διαδικασία ενημέρωσης υποβολής. Βασικά στοιχεία της διαδικασίας είναι ο χρόνος προετοιμασίας των επιχειρήσεων, η αξιολόγηση και η ανεξαρτησία του μελετητή από τον αξιολογητή.

2. Αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, αποσαφηνισμένες οδηγίες, επιλεξιμότητα δαπανών και ουσιαστικός έλεγχος του συνολικού κόστους.

3. Διαδικασία της υλοποίησης με έγκαιρη πληρωμή των επενδυτών, δέσμευσης για τον έλεγχο και την πιστοποίηση καθώς επίσης και έλεγχο της πορείας του υλοποιούμενου έργου.





ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η οικονομική συγκυρία δεν βοηθάει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, παρ όλα αυτά θεωρούμε ότι κάποιοι τομείς παρουσιάζουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους και θα πρέπει να τους προσέξουμε.
Οι τομείς αυτοί είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και ο τομέας της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού.

Στον αγροτοδιατροφικό τομέα οι μελλοντικές προκλήσεις, για την Ελλάδα, όπως τοποθετείται παγκόσμια και περιφερειακά είναι:
Μέτρα και πολιτικές για μείωση του λόστους παραγωγήςκαι βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Η ποιοτική διαφοροποίηση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Η στήριξη της νεανικής και γυναικίας επιχειρηματικότηταςκαι η καθοδήγηση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Ο τραπεζικός πυλώνας(πτώην ΑΤΕ) ως χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των αγροτών.
Δημοπρατήρια ώστε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνδυασμό με τους εθνικούς πόρους ( όσους έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε ).
Μέσα στο μακροχρόνιο σχεδιασμό μας, θα πρέπει να είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και ο επανακαθορισμός των προϊόντων για ανάπτυξη.


Δυστυχώς με τις λαθεμένες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Για να γίνει ο νέος επανακαθορισμός θα στηριχτούμε στις δράσεις των συνεταιριστικών, περιφερειακών, τοπικών και άλλων δημοσίων αρχών.

Τι μας λείπει όμως;
Οι σύγχρονες μέθοδοι προώθησης, τα νέα προϊόντα, οι τυποποιήσεις, οι πιστοποιήσεις, οι τρόποι πρόσβασης στις ξένες αγορές.
Σε αυτούς ίσως και σε άλλους τομείς, που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του και οι παραγωγοί τη δική τους.
Σήμερα υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων αγροτικών δράσεων όπως τα κεράσια του Α.Σ Ράχης Αγ. Λουκά, τα ακτινίδια της ΖΕΥΣ Α.Ε, τα ακτινίδια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού –Αιγάνης, τα μήλα Ζαγοράς κ.α .
Αυτά τα πρότυπα νέας συνεταιριστικής δράσης θέλουμε να τα ενισχύσουμε και να τα αναπτύξουμε.
Να καλλιεργήσουμε νέα προϊόντα που θα ενσωματώνουν όλα τα πλεονεκτήματα, τις ικανότητες και την εμπειρία των παραγωγών, θα έχουν διαχρονικά μικρό ανταγωνισμό στο εξωτερικό, ως εκ τούτου θα μπορούν να πωληθούν σε καλύτερες τιμές.
Να βοηθήσουμε στη βιομηχανική τυποποίηση, την ανάπτυξη καινοτομιών, να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τις εξαγωγές, να εντάξουμε και άλλα προϊόντα σε νέες ονομασίες προέλευσης.



Στον τομέα της κτηνοτροφίας θα πρέπει να αναπτύξουμε μονάδες με καθετοποιημένη μορφή (διατροφή, παραγωγή, τυποποίηση, διάθεση).
Θα πρέπει να μειώσουμε τις εισαγωγές ζωοτροφών, να μην φεύγουν πολύτιμοι πόροι στο εξωτερικό, να αναπτύξουμε τοπικές παραγωγικές μονάδες που σε συνδυασμό με την κτηνοτροφική παραγωγή θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.
Κτηνοτροφία που θα εναλλάσσει την μορφή του κλειστού τύπου με τη ελεύθερη, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιολογική και ποιοτική παραγωγή. Θα μπορούσαμε ακόμη και γεωγραφικά να προσδιορίσουμε τις μορφές κτηνοτροφίας ώστε να ενισχυθούν οι ορεινοί πληθυσμοί για να παραμένουν στον τόπο τους.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας και το ατομικό εισόδημα των παραγωγών σε σταθερή βάση.
Στην αλιεία σαν άξονες προβληματισμού και δράσεων θα μπορούσα να θέσω δύο σημεία.
Πρώτον την ανάπτυξη και κύρια, τον εμπλουτισμό της ποτάμιας αλιείας (πέστροφας, χελιών), μεθοδικά και προγραμματισμένα με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, τα οποία παράλληλα με σύγχρονη και εξελιγμένη συσκευασία θα μπορούσαμε να εξάγουμε.
Δεύτερον την θαλάσσια αλιεία συμπεριλαμβανομένης της οστρακοκαλλιέργειας.
Οι δύο αυτές μορφές θα πρέπει να μπούν σε νέα βάση και όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό να ενισχυθούν.


Στον τουριστικό τομέα, η παραλιακή ζώνη να ξαναγίνει τόπος έλξης των βορείων γειτόνων μας. Αυτή είναι μια δυναμική αγορά την οποία πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε κάτω από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας ( οικονομική κρίση, τοπικισμοί, μέλη ΕΕ και μη κλπ). Η αναζήτηση νέων αγορών στις ανερχόμενες οικονομικά χώρες, (Ρωσία, Γερμανία κλπ ) θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το κράτος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Η περιοχή της Πιερίας, πρέπει να ξαναγίνει σημείο αναφοράς.
Σε όλη την παραλιακή ζώνη να επανεξετάσουμε το είδος και την ποιότητα των καταλυμάτων. Πολίτες, επιχειρηματίες και κράτος με ειλικρίνεια και συνεργασία να επανακαθορίσουμε τους στόχους σε μακροχρόνια σταθερή βάση.
Σημαντική θα μπορούσε να είναι και η αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Πιερίας στη βάση οικοτουρισμού και αειφορίας, όπου μικρές καθετοποιημένες μονάδες, θα φιλοξενούν και θα παράγουν προϊόντα για να συμπληρώνουν το οικογενειακό εισοδήμα.
Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής είναι πολύ σημαντική. Ο αρχαιολογικός θησαυρός και η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε.
Η υλοποίηση των παραπάνω να πραγματοποιείται με πρώτο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η μεγάλη βιοποικιλότητα, η εναλλαγή της μορφολογίας, καθαρότητα του θαλάσσιου μετώπου είναι μοναδικά. Είναι πηγές πλούτου, πρέπει να τα αγαπήσουμε, να τα αναδείξουμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα παραλάβαμε.

Μας βρίσκουν αντίθετους ενέργειες σαν αυτές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο.
Ο ‘Ολυμπος πρέπει να γίνει πόλος έλξης των τουριστών αξιοποιώντας την ιστορία του.
Η χρηματοικονομική κρίση πλήττει και την περιοχή της Πιερίας. Δυστυχώς τα εφαρμοζόμενα οικονομικά προγράμματα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή για να δώσουν διέξοδο. Θα πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή σε άλλη βάση.
Τα προβλήματα της ρευστότητας είναι εμφανή σε όλες τις επιχειρήσεις ειδικά τις ΜΜΕ. Έχουμε ζητήσει να γίνουν ρυθμίσεις οφειλών ιδιωτών και ΜΜΕ, καθώς και επανεξέταση των δανείων προς τις τράπεζες με διακανονισμούς, ώστε να καταστούν βιώσιμες και λειτουργικές οι επιχειρήσεις.
Στον τομέα του εμπορίου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου στην περιοχή. Το δημόσιο χάνει έσοδα από τους φόρους, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν μπορούν να επιβιώσουν αφού δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά.
Με αυτά τα μέτρα πιστεύω ότι θα στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και στο τομέα της παραγωγής,μεταποίησης και της εμπορίας.
Κύριοι και κυρίες,
Παρά τις σημερινές δυσκολίες παραμένουμε αισιόδοξοι πιστεύουμε ότι δεν χάσαμε το τραίνο, αρκεί να γίνει γρήγορη αποδέσμευση από το σημερινό οικονομικό μοντέλο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια ανάπτυξη στηριγμένη στα θέλω και τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι στις επιταγές της τρόικας και των δανειστών.
Ευχαριστώ για την προσοχή σαςΔημήτρης Γελαλής Κατερίνη 30/11/2012