Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι καθεστωτικές δυνάμεις της χώρας, αυτές που έχουν την ευθύνη για την εκτεταμένη οικονομική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας έχουν «θεσμική ατζέντα», και αυτή καθορίζεται από τις προτεραιότητες που υπαγορεύουν οι ανάγκες του πιο σκληρού, του πιο ακραίου, του πιο «γκανγκστερικού» καπιταλισμού, έναντι της κοινωνικής συνοχής και των αιτημάτων ακόμα και της στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Απέναντι σε αυτά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «χρειάζεται να αντιτάξουμε μια νέα θεσμική πολιτειακή οργάνωση, με βάση το τρίπτυχο: Ισότητα, Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη».Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πρέπει να αναζητήσουμε μόνο ένα «πρόγραμμα αλλά περισσότερο μια μεθοδολογία εμπλοκής των λαϊκών τάξεων, των κοινωνικών υποκειμένων, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος». Όπως εξήγησε, «η ομάδα εργασίας οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, όμως ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως ευρεία επιτροπή της Αριστεράς και του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ή σημερινής κομματικής απόχρωσης».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «έχουμε την πρόκληση να κάνουμε μια πρωτοφανή πολιτική ανατροπή στη χώρα μας και να σταματήσουμε την καταστροφή της οικονομίας, της κοινωνίας και του λαού» για να συμπληρώσει πως η έκβαση αυτού του ιστορικού διακυβεύματος «δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη δυνατότητά μας να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την ικανότητά μας, να αντικαταστήσουμε το παλιό και το σάπιο, όλες αυτές τις αποτυχημένες και διάτρητες δομές του πολιτικού μας συστήματος, με νέες, υγιείς, σταθερές, αποτελεσματικές».
Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος - ο οποίος αναλαμβάνει το συντονισμό της προσπάθειας - σημείωσε πως το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα και σήμερα παραμένει το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα και τα διαβρωμένα θεσμικά συστατικά του, που πρέπει να παραμεριστούν από νέα πολιτικά και θεσμικά εργαλεία.
Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε πως «το συλλογικό ζητούμενο είναι ο διαφορετικός πολιτικός λόγος αλλά και διαφορετικός τρόπος άσκησης της πολιτικής, διαμόρφωσης της αλληλεγγύης, ανάδειξης της συλλογικότητας και της ριζοσπαστικής παρέμβασης, που θα στηρίζει την κοινωνία και θα την ανασυγκροτεί».
Οι προτεινόμενοι - ενδεικτικά - θεματικοί κύκλοι εργασίας είναι οι εξής: Το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική, το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του, οι εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, το πλαίσιο των Δικαιωμάτων και η διασφάλιση τους, το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας.
http://www.ethnos.gr