Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Οι ανεπίδεκτοι Ρομά κι ο Πόντιος Πιλάτος δήμαρχος



Όλα του δήμου καλώς καμωμένα για τα προβλήματα των Ρομά,αλλά οι άνθρωποι δεν επιδέχονται μαθήσεως, αντέτεινε ο δήμαρχος Κατερίνης στις παρατηρήσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την απαράδεκτη,-όχι μόνο από συνταγματικής και ανθρωπιστικής, αλλά και από υγειονομικής πλευράς- κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό των Ρομά στις παρυφές της πόλης. Δεν μπορεί, είπε ο δήμαρχος, να δώσει η ΔΕΗ νόμιμα ρεύμα στον καταυλισμό γιατί οι παράγκες είναι αυθαίρετες (γι’ αυτό τους αφήνουμε να το παίρνουνε παράνομα από παρακείμενες κολώνες της ΔΕΗ, με όποιους, πολλούς, κινδύνους αυτό εγκυμονεί), αποπειράθηκε ο δήμος να τοποθετήσει … χημικές τουαλέτες, αλλά οι Ρομά αρνήθηκαν (από κλειστοφοβία υποπτευόμαστε, γιατί η διοίκηση του δήμου, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, ήταν διατεθειμένη να τις … συντηρεί καθημερινά!), τοποθέτησε και κάδους απορριμμάτων, αλλά οι Ρομά προτιμούσαν να πετάνε τα σκουπίδια απέξω, αποπειράθηκε να τους πάει και νερό, αλλά κάποιοι εξ αυτών, έβαζαν ταρίφα στους ομοφύλους τους για τη χρήση του. 

Έτσι, η δημοτική αρχή ένιψε τας χείρας της, τους παράτησε στα αυθαίρετά τους και στις αυθαιρεσίες τους και αρκείται πλέον στο να τους εμβολιάζει (να τους στέλνει στο νοσοκομείο δηλαδή, να εμβολιαστούν) και στο να μεσολαβεί στις υποθέσεις τους με τις υπηρεσίες της πολιτείας. 

Κι όταν ήρθε η ώρα να διαμαρτυρηθούν (και δικαίως βεβαίως) ιδιοκτήτες εκτάσεων που καταπατήθηκαν από τους Ρομά, ο δήμαρχος και η διοίκησή του ένιψαν και πάλι τας χείρας τους και έστειλαν μαντάτο, στους Ρομά δημότες τους, «μαζέψτε τα τσαντίρια σας και άντε στο καλό». 

«Το ενδιαφέρον μας το δείξαμε», είπε ο δήμαρχος. Ο δήμος Κατερίνης ήταν από τους λίγους δήμους που ζήτησαν λυόμενα, από αυτά που ΘΑ αγόραζε το Υπουργείο Εσωτερικών, με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να στεγαστούν. 

Και πού είναι αυτά τα λυόμενα; Πουθενά! Έγινε, λέει, διαγωνισμός από το Υπουργείο, στον οποίο μάλιστα συμμετείχε και αξιολογητής από το δήμο Κατερίνης -αποδέκτης, γαρ, του μεγαλύτερου αριθμού λυομένων- αλλά ακολούθησαν ενστάσεις από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και εδώ και έναν χρόνο αγνοείται παντελώς η τύχη τους. 

Ως είθισται, απεφάνθη ο δήμαρχος, τα κονδύλια για τα λυόμενα θα δόθηκαν μάλλον αλλού (σιγά μη διαμαρτυρηθούμε τώρα γι’ αυτό!), θα έκλεισαν άλλες τρύπες. Δεν είναι βέβαιος, δε φρόντισε και (ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα βολικό άλλοθι, από αυτά που η κεντρική διοίκηση προσφέρει αφειδώς!) εδώ κι έναν χρόνο να μάθει και τα ακριβή καθέκαστα. 

Όταν, δε, ρωτήθηκε πού θα τα έβαζε ο δήμος τα λυόμενα, αν, δηλαδή, είχε φροντίσει για παραχώρηση χώρου, εκεί ο δήμαρχος συνελήφθη κλέπτων οπώρας. Ο δήμος δεν μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα εκ του νόμου, να παραχωρεί δημοτικές εκτάσεις, ισχυρίστηκε. «Μα, στη ΓΕΧΑ, το δημοτικό συμβούλιο παραχώρησε 3,5 στρέμματα!», παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αντώνης Μάντζιος. «Για χρήση», ανταπάντησε ο δήμαρχος, λες και διανοήθηκε κάποιος από τους συνομιλητές του να του ζητήσει να εγγράψει στο Υποθηκοφυλακείο τους Ρομά ως ιδιοκτήτες οικοπέδων! 
………………………………………………………………………………………… 
Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός με στοιχειώδεις υποδομές, ήτοι τσιμεντένιες υποδοχές για τσαντίρια-παράγκες, με φως, νερό, αποχέτευση στην κάθε μια (για να μην έχουμε και φαινόμενα «ταρίφας»), με τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους και σε χώρο, εσαεί, ιδιοκτησίας του δήμου; 

Είναι πιο κοστοβόρο από τα έργα διαπλάτυνσης πεζοδρομίων που κατασκευάζονται για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων κυρίως και ουχί πεζών τε και ποδηλατών; Ε, ας βάλει η δημοτική αρχή κι ένα συμβολικό ενοίκιο, βρε αδερφέ. 

Β. Χ 
δημότισσα Κατερίνης