Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσου Κουράκη στον καταυλισμό των Ρομά και το δημαρχείο

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ-ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΥΟΜΕΝΩΝ
Στον καταυλισμό των Ρομά της Κατερίνης βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής 
Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, θέλοντας να δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης τους και να ακούσει από τους ίδιους τι ζητούν από την πολιτεία. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, συζήτησαν διεξοδικά επί των λύσεων που μπορεί να εφαρμοστούν και συμφώνησαν να γίνει προσπάθεια επανενεργοποίησης της υπόθεσης χορήγησης 52 λυόμενων κατοικιών, ώστε να εκλείψει η σημερινή άθλια εικόνα του καταυλισμού.

Αρχικά, ο κ. Κουράκης είδε από κοντά το πώς είναι στημένος ο καταυλισμός, το πώς παίρνει ρεύμα, τους κινδύνους για την υγιεινή των κατοίκων με την έλλειψη υποδομών όπως αποχέτευση και το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετά την επιβολή προστίμων που τους ανάγκασε να γκρεμίσουν οικήματα που θεωρήθηκαν αυθαίρετα κτίσματα. Πλέον, θέλουν την βελτίωση των συνθηκών ζωής στον καταυλισμό αλλά πρωτίστως ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την γη όπου κατοικούν για δεκαετίες.

Στον καταυλισμό, ο κ. Κουράκης συνοδευόταν από την Σωτηρία Πουζουκλίδου και άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας για τον Πέλεκα, καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Μάντζιο που βρέθηκε μαζί του και στον επόμενο σταθμό της επίσκεψης. Έχοντας εισπράξει τις ανησυχίες των Ρομά, ο κ. Κουράκης έλαβε στη συνέχεια ενημέρωση από τον κ. Χιονίδη για το τι έχει γίνει διαχρονικά για τον οικισμό από πλευράς δήμου, παρουσία και υπαλλήλων που εμπλέκονται με τις υποθέσεις τους.

Όπως είπε αρχικά, οι κάτοικοι του καταυλισμού παρακολουθούνται από το κέντρο ιατροκοινωνικής υποστήριξης, ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί σταμάτησαν να εγγράφονται ως δημότες Κατερίνης οι Ρομά, ήταν ένα μέτρο που πάρθηκε γιατί όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα αποτελούσε τον λόγο που έρχονταν αθίγγανοι και από άλλες περιοχές στον καταυλισμό της Κατερίνης.

Πλέον πρόκειται για 340 άτομα που μένουν μόνιμα, ενώ υπάρχουν και Ρομά από Σκόπια και Βουλγαρία που κατά διαστήματα ζουν στον καταυλισμό. Το δυσάρεστο είναι ότι κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν φραστικά στους υπαλλήλους του Κέντρου μετά την υπόθεση των προστίμων της πολεοδομίας, ενώ υπάρχει και η περίπτωση των γεωργών της περιοχής που συνορεύει με τον καταυλισμό, οι οποίοι έχουν καταγγείλει κλοπές και φθορές στις περιουσίες τους.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες υγιεινής, ο δήμαρχος απάντησε ότι είχε γίνει προσπάθεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή να τοποθετήσει τουαλέτες, η οποία είχε εκδιωχθεί από τους ίδιους τους Ρομά. Ακόμα και στο θέμα του ρεύματος, κάθε φορά που το κόβει η ΔΕΗ, γιατί είναι και επικίνδυνη εκτός από παράνομη η σύνδεση που κάνουν, δεν βρέθηκε κοινή φόρμουλα, παρά ξανασυνδέονται παρανόμως κάθε φορά.

Με το ζήτημα μιας νόμιμης παροχής ρεύματος, τέθηκε στο τραπέζι και η προσπάθεια προμήθειας 52 λυόμενων που δεν καρποφόρησε. Είχε ξεκινήσει βάσει προγράμματος, επί υφυπουργίας του εκλιπόντος Αθανάσιου Νάκου στο υπουργείο Εσωτερικών και δεν ευοδώθηκε με τα λίγα που έγιναν γνωστά να κάνουν λόγο για διαμάχη μεταξύ εργολάβων, που είχε ως αποτέλεσμα να μην αγοραστούν τα λυόμενα και τα κονδύλια πιθανότατα να απορροφήθηκαν αλλού.

Η πλευρά του κ. Κουράκη ζήτησε τα λεπτομερή στοιχεία αυτής της υπόθεσης, ώστε να δει αν υπάρχει τρόπος να αναθερμανθεί το ζήτημα και να προχωρήσει. Μάλιστα, υπήρξε και συνομιλία με μηχανικό του δήμου που συμμετείχε ως εκπρόσωπος στην επιτροπή αξιολόγησης, η οποία ανέφερε ότι υπήρξαν ενστάσεις και δικαστικές υποθέσεις που σταμάτησαν την υπόθεση αυτή.

Αυτό που επιπλέον υπογραμμίστηκε, ήταν ότι κάποιοι από τους κατοίκους του καταυλισμού στο ενδιάμεσο έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους και έτσι δεν θα μπορούσαν να ευεργετηθούν και δεύτερη φορά, λαμβάνοντας λυόμενο προς χρήση. Άποψη του κ. Κουράκη είναι ότι το να έρθουν τελικώς τα λυόμενα θα ήταν μια λογική οικονομικά και συνολική λύση των προβλημάτων του καταυλισμού, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, να υπάρχουν βρύσες και στα σπίτια, καθώς και τουαλέτες.

Αναφέρθηκαν επίσης και άλλα στοιχεία που βοηθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι η Περιφερειακή Οδός δεν περνά από τον καταυλισμό, αλλά ανάμεσα στα γήπεδα του Βατανιακού και του Ατρομήτου. Για τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, πρέπει οι ίδιοι να προσφύγουν με την διάθεση για ευνοϊκή μεταχείριση να υπάρχει.

Επιπλέον, όμως, είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες που έπεσαν στο κενό. Στον καταυλισμό είχαν τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι είτε πωλήθηκαν είτε παραμερίστηκαν και δεν χρησιμοποιούνται, ενώ ο διαμεσολαβητής που διαθέτει το κέντρο και είναι Ρομά, δεν είναι αρεστός από τους μισούς στον καταυλισμό.

Ο ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

Τοποθετούμενος για όσα είχε δει νωρίτερα, ο κ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε ότι ντράπηκε για την κατάσταση των Ρομά, ενώ ζήτησε και ιατρικά στοιχεία, καθώς έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ηπατίτιδας και φυματίωσης. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε βελτιώσεις που έγιναν στον καταυλισμό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχές έδρασαν βάσει των όσων ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Από τη στιγμή που το ζήτημα του καταυλισμού πέρασε σε άλλη φάση και θα ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του δήμου Κατερίνης με τον βουλευτή, η συζήτηση πέρασε σε άλλα ζητήματα με την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης να κυριαρχούν.

Στο πρώτο ζήτημα, ο κ. Χιονίδης έθεσε την πρόταση να τεθεί στόχος να ανέβει στο 8% το κομμάτι του προϋπολογισμού του κράτους που χειρίζονται οι ΟΤΑ, ώστε να μπορούν να φέρνουν εις πέρας τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν, με τα ανάλογα κονδύλια. Κάτι τέτοιο θα έφερνε την Ελλάδα ποιο κοντά στον σχετικό μέσο όρο της Ευρώπης, αντιθέτως όμως είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες θέσεις υπέρ της. «Μπερδεύουν την παρατυπία με την παρανομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης.

Και ο κ. Κουράκης ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράζοντας την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποκεντρωμένη διοίκηση και για να ασκηθεί αυτή σωστά πρέπει να υπάρχουν και να αποδίδονται θεσμοθετημένοι πόροι. Αυτό που δήλωσε, ήταν ότι η παράταξή του, και ο ίδιος έχοντας περάσει από την αυτοδιοίκηση, δίνουν την στήριξή τους.

Στη συνέχεια, μετέφερε στον δήμαρχο τα όσα πληροφορείται για το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, η λειτουργία του οποίου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε καθώς υπάρχει αδυναμία πλήρους λειτουργίας των μονάδων, τα χειρουργεία δεν λειτουργούν τακτικά και όλο και περισσότερα περιστατικά διακομίζονται στην Θεσσαλονίκη. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι θεσμικά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά να διεκδικεί, ενώ έχει να αντιμετωπίσει άλλο πρόβλημα που αφορούν στην έκταση όπου στεγαζόταν παλιά το νοσοκομείο.

Όπως είπε ο κ. Χιονίδης, ο δήμος έχει κάνει ενέργειες από το 2008, ώστε ο χώρος εκεί να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης, ιατροκοινωνικής περίθαλψης με την παράλληλη ύπαρξη δημοτικών ιατρείων. Φαίνεται όμως να υπάρχει σχεδιασμός να αξιοποιηθεί υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή να βγει προς πώληση υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους. «Σε τέτοια περίπτωση θα βγούμε στους δρόμους, θα απευθυνθούμε και στα δικαστήρια» είπε συγκεκριμένα ο δήμαρχος, ζητώντας και από τον βουλευτή να πραγματοποιήσει σχετική παρέμβαση.