Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ευχολόγια Σαμαρά - Βενιζέλου στην «πρώτη» της νέας κυβέρνησης



Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης ορκίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης τα μέλη της νέας - δικομματικής πλέον - κυβέρνησης. «Στόχος η εξάντληση της τετραετίας» ήταν το μήνυμα Σαμαρά στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. «Προσυπογράφω πλήρως τα όσα ο πρωθυπουργός» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει έντονη γκρίνια από τα στελέχη που δεν υπουργοποιήθηκαν ενώ υψηλοί είναι οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ - υπάρχουν ακόμη και προειδοποιήσεις για αποχωρήσεις - για τον κυβερνητικό «γάμο». Χωρίς προηγούμενο για συμπολιτευόμενη εφημερίδα ήταν το κύριο άρθρο για τον ανασχηματισμό στο Βήμα με τίτλο «Χωρίς μεταρρυθμιστικό στίγμα, αποτέλεσμα παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών η νέα κυβέρνηση» ενώ ακόμη και το Έθνος προχώρησε σεπροειδοποιήσεις σημειώνοντας ότι «δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης χωρίς περίοδο χάριτος έστω και μιας ημέρας», πράγμα που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για λάθη. Το «ίδιο έργο» βλέπει στο μεταξύ, ο Διεθνής Τύπος θεωρώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο «πρόσωπο κλειδί» και βασική «πρόκληση» τις απολύσεις στο Δημόσιο. Σαμαράς: Απώτερος στόχος μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση

Για ανάγκη καλύτερου συντονισμού στην κυβέρνηση αλλά και ταχέως βηματισμού «όχι μόνο για να πιάσουμε τους στόχους του Μνημονίου, αλλά και για να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές που τις έχουμε ανάγκη και τις οποίες πιστεύουμε, δεν μας τις επιβάλλει κανείς» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή στελεχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο σχεδιασμός με ορίζοντα τετραετίας. «Αυτό είναι προϋπόθεση για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα. Σταθερότητα σημαίνει σταθερά βήματα για όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθερότητα σημαίνει σταθερό προσανατολισμό στην Ευρώπη» τόνισε. Σημείωσε δε, ότι απώτερος στόχος είναι μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση την οποία τοποθέτησε μετά το πέρας της τετραετίας.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο κομμάτων, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάζεται συντονισμός ώστε «να γίνουν ομαλά και με τόλμη όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να βγει η Ελλάδα ενισχυμένη από την κρίση». «Ασφαλώς ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του. Αλλά η υπέρτατη ιδεολογία για τον κάθε Έλληνα πρέπει να είναι η σωτηρία του τόπου» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντος, που μαζί θα αντιμετωπίσουμε, όπως μας ενώνει και η κοινή ευθύνη απέναντι στον τόπο. Και όλα αυτά εκφράζονται, αποτυπώνονται στη σύνθεση αυτής της νέας κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη πάταξης της ανεργίας, για επανόρθωση των αδικιών και για προώθηση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που θα έχουν στόχο «να κάνουν την Ελλάδα αγνώριστη».

Όσον αφορά στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:
Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ
Στην προετοιμασία για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014
Στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα









Προσυπογράφει ο Βενιζέλος

Με τη φράση «προσυπογράφω πλήρως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός» ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για την ανάγκη να εξαντληθεί η τετραετία και έθεσε τέσσερις βασικούς στόχους:

Την καταπολέμηση της ανεργίας
Τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης
Την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και
Την εθνική κυριαρχία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ακόμα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ιστορικός συμβιβασμός, όπως συνέβη στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970, αλλά εθνική ανάγκη για τη χώρα.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης

Την ορκωμοσία τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ακολουθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση και οι τελετές παράδοσης παραλαβής.
Αφού υπογράφηκε το πρωτόκολλο ορκωμοσίας, ο πρωθυπουργός και τα νέα μέλη της κυβέρνησης μαζί με όσα διατήρησαν το χαρτοφυλάκιο τους μετέβησαν στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Ο νέος κυβερνητικός «χάρτης»

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 41 μέλη, εκ των οποίων 19 υπουργοί, πέντε αναπληρωτές υπουργοί και 17 υφυπουργοί. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με 11 μέλη και η Νέα Δημοκρατία με 30, σε μια αναλογία 1: 3.

Θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εισέρχονται στην κυβέρνηση είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Υποδομών/Μεταφορών), ο Γιάννης Μανιάτης (υπουργός Περιβάλλοντος) και η Φώφη Γεννηματά (αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας).

Αμετακίνητο παραμένει το οικονομικό επιτελείο, ενώ συνολικά τα υπουργεία είναι 18, αντί 16 που ήταν μέχρι σήμερα, καθώς από το υπουργείο Ανάπτυξης αποσπάστηκε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ συστάθηκε εκ νέου υπουργείο Πολιτισμού.

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας). Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Κώστας Μουσουρούλης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τζαβάρας, Μανούσος Βολουδάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Τσιάρας, Παναγιώτης Καράμπελας, Δημήτριος Ελευσινιώτης, Κώστας Καραγκούνης και Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στο μεταξύ, γύρω στα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως η Σοφία Βούλτεψη που είχε ανακοινωθεί για τη θέση της υφυπουργού Υγείας δεν την αποδέχθηκε και τη θέση της παίρνει η Ζέτα Μακρή.
tvxs