Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο Πρωθυπουργός σε ρόλο μεσίτη; Αλήθεια από πότε κ. Σαμαρά οι νόμοι αλλάζουν για να καλύπτουν τους ξένουςή ντόπιους μεγιστάνες;


Διαβάζουμε στο Έθνος: 
ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ
Ο Μr Σκορπιός ψαρεύει... ευκαιρίες σε ελληνικά νερά

Ηταν πρωί της περασμένης Τετάρτης όταν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ένας καλοντυμένος ξανθός κύριος με εμφανή τον «αέρα» του κοσμοπολίτη επιχειρηματία, που... ξέρει από πρωθυπουργικά γραφεία.
 Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πήρε διαβεβαιώσεις από τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη μεταβίβαση του Σκορπιού.

Ασφαλώς και δεν χτύπησε την πόρτα του Μαξίμου, καθώς υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο όμως δεν γνώριζε κανείς. Ηταν ο 47χρονος Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο ζάπλουτος επιχειρηματίας, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, που φιγουράρει στη λίστα με τους 80 δισεκατομμυριούχους του περιοδικού «Forbes».

Το τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό κράτησε μισή ώρα και παρότι δεν ανακοινώθηκε τίποτε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένα ραντεβού «γεμάτο» επιχειρηματική συζήτηση.

Στο μενού ο Σκορπιός
Οπως αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» άνθρωποι που γνωρίζουν τι διημείφθη μεταξύ των δύο ανδρών, το «μενού» στο τραπέζι του Μαξίμου περιελάμβανε... Σκορπιό. Και συγκεκριμένα τη μεταβίβαση του θρυλικού νησιού του Αριστοτέλη Ωνάση στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία του Ρώσου ολιγάρχη με την Αθηνά Ωνάση έκλεισε και με... σφραγίδα Σαμαρά, καθώς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την επίλυση τυχόν νομικών εκκρεμοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για εμπλοκή στη συμφωνία, καθώς στη διαθήκη του ο Ωνάσης απαγόρευε την πώληση του νησιού και προέβλεπε την παραχώρησή του στο ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης.

Πριν από λίγες ημέρες, η πανάκριβη θαλαμηγός του Ρώσου μεγιστάνα έδεσε στο λιμάνι του Σκορπιού.



Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαβίβασε τον φάκελο του Σκορπιού στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να διερευνήσει «κατά πόσον υφίσταται ζήτημα προστασίας δημοσίου συμφέροντος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισής του».

Ανθρωποι που γνωρίζουν τι έγινε στη συνάντηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον νέο ιδιοκτήτη του Σκορπιού ότι δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή στη μεταβίβαση, που κόστισε πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, η οικογένεια Ριμπολόβλεφ απέκτησε το νησί με μακροχρόνια μίσθωση, οπότε δεν τίθεται θέμα νομικού κωλύματος που θα ακύρωνε τη μεταβίβαση. Ωστόσο, πέραν του Σκορπιού, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για συζητήσεις που έγιναν μεταξύ Σαμαρά και Ριμπολόβλεφ σχετικά με πιθανή εμπλοκή του Ρώσου μεγιστάνα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η ανανέωση στις εγκαταστάσεις του νησιού έχει τη σφραγίδα της κόρης του Ριμπολόβλεφ, Αικατερίνας.
Λέγεται ότι ο πανίσχυρος επιχειρηματίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη λίστα με τα υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Οχι μόνο εταιρείες που βγαίνουν προς πώληση, αλλά και μεγάλα ακίνητα που μπορεί να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Το βλέπει ζεστά
Ο Φ. Καλτσίδης θεωρείται «βασιλιάς του τσιμέντου», ενώ η περιουσία του ξεπερνά τα 6,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ριμπολόβλεφ είπε στον κ. Σαμαρά ότι «βλέπει ζεστά τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα κι ότι βρίσκει ενδιαφέρον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας». Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα μελετήσει τη λίστα με τους συνεργάτες του, ώστε να δει σε ποια deals θα μπορούσε να συμμετάσχει. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι «ο Ριμπολόβλεφ (ή Ριμπαλιόβλεφ, όπως είναι το σωστό και που στα Ρώσικα σημαίνει «ψαράς») επιβεβαίωσε το όνομά του. Εριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα. Μακάρι τα... δίχτυα του Ρώσου ολιγάρχη να γεμίσουν με ελληνικά «assets».


Φήμες αναφέρουν ότι ο «βασιλιάς» των λιπασμάτων, που έχτισε την τεράστια περιουσία του μέσω της κρατικής βιομηχανίας Uralkali, σκέφτεται να εμπλακεί στο real estate, γι' αυτό και βολιδοσκοπεί ακίνητα σε διάφορες περιοχές. Η πώληση μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα σε προνομιούχες τουριστικές περιοχές για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και πολυτελών κατοικιών για τη φιλοξενία πλούσιων Ρώσων, κι όχι μόνο, θα μπορούσε να ενδιαφέρει τον Ριμπολόβλεφ.

Η σχέση του με τον Φιλάρετο Καλτσίδη
O κολλητός τον... ψήνει για να επενδύσει στην Ελλάδα

Κάποιες πληροφορίες συνδέουν τον Ρώσο μεγιστάνα και το ενδιαφέρον του για ακίνητα με έναν από τους πλουσιότερους Ελληνες που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, τον Φιλάρετο Καλτσίδη. Οι Ρώσοι, που προσφωνούν τον 50χρονο Ελληνοπόντιο ως Φιλάρετ Γκάλτσεφ, τον θεωρούν «βασιλιά του τσιμέντου» Η περιουσία του ξεπερνά τα 6,7 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 22η θέση με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας.

Ο όμιλός του, Eurocement Group, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη χώρα, ενώ άλλες δραστηριότητες είναι το εμπόριο άνθρακα, τα λιπάσματα, η ναυτιλία και το real estate. Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να χτίσει μία ολόκληρη αυτοκρατορία.

Ο Καλτίδης λατρεύει την Ελλάδα, την επισκέπτεται συχνά κάνοντας κρουαζιέρες με το πολυτελές σκάφος του «Sapphire» μήκους 75 ποδιών, ενώ διαθέτει μία πανέμορφη βίλα που είναι χτισμένη σε έκταση 40 στρεμμάτων στο χωριό Βασιλίτσι, κοντά στην Κορώνη. Οι δύο επιχειρηματίες γνωρίζονται λόγω και της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στον χώρο των λιπασμάτων και λέγεται ότι ο Ελληνοπόντιος «ψήνει» τον Ριμπολόβλεφ να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αλλωστε, τα... ρούβλια περισσεύουν για τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος αναζητά πάντα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα τελευταία χρόνια ο Ριμπολόβλεφ το έχει... ρίξει στη φιλανθρωπία, την αγορά έργων τέχνης και φυσικά «χτίζει» τη... μελλοντική πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, τη Μονακό.

Μέσα σε έναν μήνα ο ζάπλουτος επιχειρηματίας έδωσε 130 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και για τον Σκορπιό, για να αγοράσει τέσσερις ποδοσφαιριστές. Τους Φαλκάο, Καρβάλιο, Μουτίνιο και Ροντρίγκεζ, αλλά δεν θα σταματήσει εκεί, αφού θέλει να δημιουργήσει στο Πριγκιπάτο μία «dream team».

Νέο καταφύγιο
Το Μονακό αποτελεί για τον Ριμπολόβλεφ νέο επενδυτικό καταφύγιο αλλά και φορολογικό παράδεισο μετά όσα συνέβησαν στην Κύπρο. Ο Ρώσος είχε τοποθετήσει πολλά χρήματα σε κυπριακές τράπεζες, ενώ είχε αποκτήσει το 10% της Τράπεζας Κύπρου.

Εκτός από το πρόσφατο «πετράδι» στο στέμμα του, τον Σκορπιό, τον οποίο δώρισε στην κόρη του Εκατερίνα, διαθέτει μία μοναδική βίλα στο Μονακό αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, δύο σαλέ στην Ελβετία αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, πολυτελές σπίτι στο Παρίσι, ένα εντυπωσιακό οίκημα στη Φλόριντα αξίας 95 εκατ. ευρώ, ένα αεροπλάνο και ένα εντυπωσιακό κότερο αξίας 75 εκατ. ευρώ, το οποίο έδεσε πριν από μερικές ημέρες στον Σκορπιό.

Είναι λάτρης της τέχνης και διαθέτει πληθώρα αυθεντικών πινάκων του 19ου και 20ού αιώνα, του Πικάσο, του Μοντιλιάνι, του Βαν Γκογκ.

Πυρετός εργασιών
Ετοιμάζουν πάρτι για να γιορτάσουν την απόκτηση του Σκορπιού

Ενα μεγάλο πάρτι με καλεσμένους διάσημες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ ετοιμάζει

η οικογένεια Ριμπολόβλεφ, προκειμένου να γιορτάσει την απόκτηση του θρυλικού Σκορπιού. Η Ελλάδα αναμένεται να γίνει είδηση σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης όταν στο νησί του Ωνάση θα καταφθάσουν επιχειρηματίες, ηθοποιοί, μοντέλα, πολιτικοί και πιθανότατα η Αθηνά Ωνάση, η οποία είναι φίλη με την Αικατερίνα Ριμπολόβλεβα.

Τις τελευταίες ημέρες πάνω στο νησί επικρατεί πυρετός εργασιών, τόσο στο λιμάνι όσο και στα οικήματα, κυρίως στο σπίτι που έμενε η Χριστίνα Ωνάση.

Ριζική μεταμόρφωση
Σκοπός είναι να υπάρξει ριζική μεταμόρφωση του νησιού τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας. Τις προηγούμενες ημέρες το πολυτελές κότερο του Ρώσου μεγιστάνα είχε δέσει στον Σκορπιό κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που περιελάμβαναν μέχρι και πτήσεις με ελικόπτερο. Μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των παπαράτσι, το λιμάνι του νησιού, οι δρόμοι και τα σπίτια που υπάρχουν ανακατασκευάζονται πλήρως και μπαίνει η σφραγίδα της κόρης του Ριμπολόβλεφ. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το καλοκαίρι η περιοχή της Λευκάδας θα «λάμψει» από την ακτινοβολία, τόσο της πλούσιας οικογένειας όσο και των υψηλών προσκεκλημένων της.

Βασίλης Σ. Κανέλλης