Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΠΕ: Για το μήνυμα δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος


Μετά το δημοσίευμα για τις «διευκρινίσεις από πηγές» του ΣτΕ, που ανέφεραν πως οι 
εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι από την 11η Ιουνίου, που προκάλεσαν νέα ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και πλήθος αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση και νομικούς, που έκαναν λόγο για «πολιτικές διευκρινίσεις», το Αθηναϊκό Πρακτορείο με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως το δημοσίευμά του ήταν προϊόν ρεπορτάζ. «Για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος», τονίζεται.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος μετά τις «διευκρινίσεις του ΣτΕ» που μεταδόθηκαν μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου διέψευσε πως οι πληροφορίες προέρχονται από αυτόν και τις απέδωσε «σε άλλους νομικούς κύκλους». Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Νέες διευκρινίσεις για την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει σε ανακοίνωση-απάντηση πως «το δημοσίευμα ήταν προϊόν ρεπορτάζ και φέρει υπογραφή συντάκτη μας, τον οποίο περιβάλλουμε με πλήρη εμπιστοσύνη». «Η μη δημοσιοποίηση θα συνιστούσε καθαρή λογοκρισία, κάτι που αντίκειται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», σημειώνει και καταλήγει: «Εξάλλου, για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος...».

Το αρχικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις «διευκρινίσεις του ΣτΕ» προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «προσβολή της Δικαιοσύνης» και «αφελή παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας».

«Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη», τόνιζε.

«Έχοντας χάσει κάθε ίχνος πολιτικής εντιμότητας και αξιοπιστίας, το Μαξίμου έβαλε μπρος τις μονταζιέρες της Συγγρού, κατασκευάζοντας και διοχετεύοντας πλαστές διευκρινίσεις του Προέδρου του ΣτΕ. Αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρανομεί, εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός «φτάνει μάλιστα στο σημείο να κρύβεται πίσω απόεπικοινωνιακά χαλκεία του χειρίστου είδους, τα οποία εμπλέκουν στα σχέδιά τους ακόμα και το ΣτΕ», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Σαμαράς είναι ότι στην προσπάθειά του να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση έχει πρώτα από όλα ηττηθεί από την ελληνική κοινωνία που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ολόθερμη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη δημοκρατία»

Αντιδράσεις υπήρξαν και από νομικούς που έκαναν λόγο για «πολιτική παρέμβαση». Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στο tvxs.gr τόνισε πως «η ερμηνεία δικαστικών αποφάσεων μπορεί να δοθεί μόνο με ένδικο μέσο» και σημείωσε ότι «συνεπώς, οι φημολογούμενες διαρροές και διευκρινίσεις από το ΣτΕ , είναι νομικά ανυπόστατες και δεοντολογικά απαράδεκτες».
tvxs