Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ

ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η κατάργηση νοσοκομείων, η υποβάθμισή τους σε Εξωτερικά Ιατρεία και οι μετακινήσεις προσωπικού που θα «μπαλώνουν» κενά δημιουργώντας άλλα επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία Αγία Βαρβάρα, Πολυκλινική, Αττικόν και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Εκείνη την ώρα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα διαδήλωναν έξω από το υπουργείο απαιτώντας να μην κλείσει ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο νοσοκομείο, αντίθετα να αναβαθμιστούν, να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο λαό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργαζόμενοι που είχαν μετακινηθεί από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» και υποτίθεται θα επέστρεφαν, θα παραμείνουν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Όμως η υποβάθμιση των γύρω νοσοκομείων και άλλων δημόσιων δομών Υγείας, όπως π.χ. το ΚΥ Περιστερίου, εντείνει τη συμφόρηση του «Αττικόν» το οποίο ξεχειλίζει από ράντζα, ενώ η αναμονή στην εφημερία φτάνει και τις 8 ώρες. Σε κίνδυνο όμως βρίσκεται και η Πολυκλινική. Μπορεί παράγοντες του υπουργείου να είπαν «προς το παρόν δεν την πειράζουμε», όμως ήδη έχουν μετακινηθεί 100 εργαζόμενοι και κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα που μένουν χωρίς προσωπικό. Είναι ενδεικτικό πως το υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία απάντηση αν η Πολυκλινική θα διατηρηθεί ως νοσοκομείο ή αν θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία μόνο για επείγοντα κλπ. Πάντως ο λαός θα χάσει από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας και οι εργαζόμενοι παραμένουν ανασφαλείς.

Το υπουργείο παραδέχτηκε πως δέχεται αιτήματα από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι θα κλείσουν κρίσιμα τμήματα και κλινικές που μένουν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, όμως αυτό δεν πρόκειται να λυθεί με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού αλλά με μετακινήσεις, που όμως δημιουργούν άλλα κενά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση έγινε αναφορά στην επικείμενη δημοσίευση ενιαίων οργανισμών των νοσοκομείων που έχουν συγχωνευτεί. Αυτό σημαίνει ότι ενοποιούνται οι υπηρεσίες των νοσοκομείων (σ.σ. νοσηλευτική, διοικητική κλπ) και οι μετακινήσεις εργαζομένων θα είναι μια «εσωτερική διαδικασία». Αντίστοιχα η τύχη των υποδομών και των κτιρίων των συγχωνευμένων νοσοκομείων θα καθορίζεται από την εκάστοτε διοίκηση ανάλογα με τα οικονομικά της. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την αυτοτέλεια των νοσοκομείων και την αποτίναξη της κρατικής ευθύνης.

http://www.902.gr/