Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πως θα κινηθούν οι βάσεις ανά πεδίο


Πάνω από το 1/3 των μαθητών (28.645 μαθητές από τους 81.010) έγραψε κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Οι άριστες βαθμολογίες ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2012 ενώ οι περισσότεροι μαθητές κινήθηκαν σε βαθμούς από 12 έως 17,9.
Στις εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι περίπου 4.000 λιγότεροι (μείωση 4,6%) από το 2012, όπου συνολικά προσήλθαν 84.837 μαθητές. Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων.

Δείτε αναλυτικά τις βαθμολογίες των μαθητών και τα συγκριτικά στοιχεία από τους πίνακες που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας. 

Η άνοδος και η πτώση των βάσεων

Πτώση σε 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τις κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να αποτελούν το βαρόμετρο, αλλά και αύξηση στο 1ο και μικρή πτώση σε 3ο και 5ο εκτιμούν έμπειροι καθηγητές για τις φετινές βάσεις εισαγωγείς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το χαρακτηριστικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι σαφώς λιγότεροι αριστούχοι, επισημαίνει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας. Διαβάστε τις εκτιμήσεις της ΟΕΦΕ για τις βάσεις κατά επιστημονικό πεδίο.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Αναμένεται αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές με μικρότερη στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η άνοδος των βάσεων αναμένεται να εκφραστεί συνολικά σε όλες τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Η κακή επίδοση στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Μεγάλη θα είναι η πτώση στις βαθμολογίες 15 και πάνω, καθώς οι αριστούχοι φέτος θα είναι λίγοι. Επειδή οι χαμηλές βαθμολογίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ η πτώση στα ΤΕΙ αναμένεται να είναι μικρότερη.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)

Μικρή θα είναι η πτώση στις Ιατρικές, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)

Ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο και για τα ΑΕΙ, αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)

Η αύξηση των προσφερομένων θέσεων σε συνδυασμό με τη δυσκολία των Μαθηματικών και της Φυσικής θα συμπαρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Άλλωστε οι επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ καλές. Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.
TVXS