Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Tvxs Συνέντευξη: Μια φυγή προς τα εμπρός που οδήγησε σε Τσουτσβανγκ


Στο σκάκι η θέση «Τσουτσβανγκ» (Zugzwang) είναι το σημείο όπου ο παίκτης βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία κάθε κίνησή του θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια δυσχερέστερη θέση από την προηγούμενη. Ο παίκτης θα ήθελε απλά να αποφύγει να παίξει και μένει να αναλογίζεται αμήχανα την αρχική του λάθος κίνηση που τον οδήγησε στο αδιέξοδο. Σε αυτήν την κατάσταση έχουν περιέλθει οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι και όλα ξεκίνησαν με μια επιθετική κίνηση του μέχρι πρότινος «κυρίαρχου του παιχνιδιού» Αντώνη Σαμαρά. Ήταν η απόπειρα του πρωθυπουργού για μια «φυγή προς τα εμπρός» που οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο. «Οι εκλογές μπορούν να αποφευχθούν στην παρούσα φάση ωστόσο η ζωή της τρικομματικής κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει μακρύτερα από το Νοέμβριο», εκτιμά μιλώντας στο tvxs.gr ο πολιτικός αναλυτής και επιστημονικός σύμβουλος της VPRCΧριστόφορος Βερναρδάκης.
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ρίξει «σκοτάδι» στην ΕΡΤ από την αρχή γέννησε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα, καθώς έμοιαζε μια απολύτως παράλογη πολιτικά κίνηση. Στην ουσία όμως ήταν μια κλιμάκωση της πολιτικής της επίδειξης πυγμής σε συνέχεια της στάσης που κράτησε απέναντι στην ΟΛΜΕ. Μια πολιτική, που όπως αναφέρει o Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Η επιλογή της ΕΡΤ δεν ήταν τυχαία καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσε πως συγκέντρωνε όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για μια ακόμα «επίδειξη δύναμης». «Η ΕΡΤ συγκέντρωνε κοινωνική δυσαρέσκεια ωστόσο ο πρωθυπουργός την πάτησε με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε διότι ανέδειξε πολλαπλά ζητήματα για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί σε ένα πρόβλημα από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει», σημειώνει ο κ. Βερναρδάκης.

Το ζήτημα της ΕΡΤ έφερε παράλληλα στην επιφάνεια όλα τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που μέχρι σήμερα οι τρεις εταίροι έκρυβαν πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Τα πρώτα δείγματα είχαν δοθεί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και οι τρεις δηλώνουν πως δεν θέλουν εκλογές εξάλλου ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ευνοεί κανέναν. Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δεν προκαλούν ικανοποίηση στα κομματικά επιτελεία, πόσο μάλλον σιγουριά για μια εκλογική μάχη.

Όμως και οι ευρωπαίοι και η εγχώρια οικονομική ελίτ απορρίπτουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Με αυτά τα δεδομένα οι Αντώνης Σαμαράς, Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

Όπως όλα δείχνουν από την τελευταία τους συνάντηση οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την υπόθεση της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαρροές που προηγήθηκαν της σύσκεψης για σκληρές κόκκινες γραμμές από την πλευρά Βενιζέλου και Κουβέλη, υπάρχει επί της αρχής συμβιβασμός στο θέμα της ΕΡΤ αλλά κρίσιμη θεωρείται η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ από της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η ανοιχτή αντιπαράθεση έμοιαζε από την αρχή ως μια πολιτική σύγκρουση στην οποία δεν θα μπορούσαν να βγουν όλοι νικητές, ακόμα και αν τα επικοινωνιακά επιτελεία δώσουν τη δική τους μάχη για να φανεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει στο tvxs.gr ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, δεν πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι» αλλά για ένα ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν περιορίζεται στην ΕΡΤ.

«Στο ζήτημα της ΕΡΤ η καθυστέρηση γίνεται για να βρεθεί μια λύση, ωστόσο στην πραγματικότητα ουσιαστική λύση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ή θα υποχωρήσει ο πρωθυπουργός με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο κύρους, αλλά και σε επίπεδο μηνυμάτων και ασκούμενης πολιτικής ή θα εφαρμοστεί μια αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πολιτική που θα οδηγήσει τους δύο (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) στην πολιτική τους εξαφάνιση», αναφέρει.

«Άρα λύση που να ικανοποιεί και τους τρεις δεν υπάρχει και αναζητείται μια μέση φόρμουλα που δεν θα τους βγάλει νικητές αλλά δεν θα τους βγάλει και βαρύτατα ηττημένους», συμπληρώνει μιλώντας στο tvxs.gr.

Όμως για πόσο θα μπορούν οι τρεις εταίροι να παραμένουν σε αυτό το «σημείο ισορροπίας»; Πόσο έχει τελικά απομακρυνθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών; Ο κ. Βερναρδάκης εκτιμά πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για αποφευχθούν σε αυτή τη φάση οι εκλογές, ωστόσο η ζωή της τρικομματικής κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει μακρύτερα από τον Οκτώβριο, το πολύ Νοέμβριο».