Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπλέκουν... τα άκρα τους


Η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στο συμψηφισμό της δράσης της Χρυσής Αυγής με τη στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η στοχοποίηση προσωπικά της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές πολιτικές παρενέργειες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει αυτή τη λογική, την οποία προωθεί ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης. Της Αγγελικής Σπανού
“Καταγγέλλουμε τη στρατηγική έντασης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον ταυτίζουμε με τη Χρυσή Αυγή” διευκρινίζει στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τη τριπλήεμπρηστική παρέμβαση του κ. Λαζαρίδη |(το πρωί στο ΜΕΓΚΑ, το απόγευμα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή και το βράδυ στο ΣΚΑΙ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα καταδείξει δημόσια την αποστασιοποίησή του από αυτή τη “γραμμή”, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες. Με άλλα λόγια, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να καταλογίζει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ρίχνει νερό στο μύλο της πόλωσης και των ακροτήτων, αλλά δεν εννοεί ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός έχει οποιαδήποτε αναλογία με συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προσέλθει στη διαβούλευση που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του Ποινικού Κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της σε οποιονδήποτε σχετικό διάλογο την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της θεωρίας των δύο άκρων και ζητά από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τον στενό συνεργάτη του Χρύσανθο Λαζαρίδη.(εδώη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ)

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα υπαγορεύει ότι στα δύο άρθρα του ποινικού κώδικα περί σύστασης συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης θα περιλαμβάνονται στο εξής και πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για διατάξεις που υπήρχαν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο δεν ήθελε να συζητήσει η Νέα Δημοκρατία με το επιχείρημα ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές -αλλά μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα η θέση αυτή αναθεωρήθηκε.

Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Υπουργό ΔικαιοσύνηςΧαράλαμπο Αθανασίου και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια να επεξεργαστούν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόθεση είναι να αντιμετωπιστεί επίσημα η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Η αμηχανία που προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η φρίκη στο Κερατσίνι και οι απόψεις που διατύπωσε ο κ. Λαζαρίδης αποτυπώθηκαν στη σιωπή των περισσότερων υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που εξαφανίστηκαν από τα social media και απέφυγαν τις δημόσιες δηλώσεις.

Αντίθετα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, που απηχεί σε μεγάλο βαθμό την κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ των “καραμανλικών” ήταν πολύ εκφραστικός στο twitter του: “Οποίος φρονει οτι μπορει να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία η εστω συνεννόηση με τους νεοναζι δεν έχει ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ στο χώρο μας” τιτίβισε και τόνισε: “Σήμερα, περισσότερο απο ποτε, πιστεύω οτι η ΝΔημοκρατια είναι και πρέπει να παραμείνει ο εκφραστής του μεσαίου χώρου..Όποιος ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα είναι επικίνδυνα ανιστόρητος και πολιτικά ανόητος”.

Αίσθηση προκάλεσε η αποφασιστικότητα με την οποία τοποθετήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ο οποίος κοίταξε όλη τη βεντάλια: “Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου χθες και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος”.

Η ρητορική Δένδια και η ρητορική Λαζαρίδη είχαν μεγάλες διαφορές, οι οποίες επισημάνθηκαν σε συζυτήσεις μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών στελεχών.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αποκρούουν τις επικρίσεις για ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει από την προεκλογική περίοδο για νεοναζιστικό μόρφωμα. Και επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στα θέματα ανομίας, θυμίζοντας το “ραντεβού στα γουναράδικα” και τα ανοίγμα στους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των οποίων κάλεσε κατοίκους της Χαλκιδικής να προπηλακίσουν δήμαρχο.

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα που ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α και είπε ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα είναι απαράδεκτη εφόσον ισχύει και το πρώτο εξάμηνο του 2014 η παρούσα κατάσταση. Η εκνευρισμένη απάντηση του Ευ. Βενιζέλου ήταν πολύ ενδεικτική της δυσκολίας που έχει η κυβέρνηση να μακιγιάρει την εικόνα της έναντι των εταίρων -στο ευρωπαϊκό πεδίο, δηλαδή, όπου -υποτίθεται ότι- ζει το απόλυτο success story.
tvxs