Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ξήλωμα και παραιτήσεις σε ΕΛΑΣ για τη σχέση με Χρυσή Αυγή


Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε εντολή για έρευνα στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ για «να 
διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στο Σώμα», ενώ πολλοί διοικητές καθαιρέθηκαν και θα αντικατασταθούν, μεταξύ αυτών της ΕΚΑΜ, της ΔΕΛΤΑ, αλλά και ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ στο Κερατσίνι δίπλα στην οποία «αυτόκλητες ομάδες» ανενόχλητες πετούσαν πέτρες σε διαδηλωτές. Νωρίτερα ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες και έγιναν δεκτές, με την ανακοίνωση να κάνει λόγο για «προσωπικούς λόγους», ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές συνδέονται με το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και τη σχέση της νεοναζιστικής οργάνωσης με την αστυνομία. Σε διαθεσιμότητα και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις «παραλείψεις» που καταγράφηκαν σε έλεγχο της αστυνομίας στα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης στη Χαλκίδα. 
Πλήθος βίντεο και καταγγελιών έχουν έρθει στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια για τη στενή σχέση νεοναζί και αστυνομίας. Επιπλέον περισσότερες λεπτομέρειες έχουν δοθεί και από μέλη της Χρυσής Αυγής, στο παρελθόν αλλά και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που αποφάσισαν να σπάσουν την «ομερτά». Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη υπάρχουν στη Χρυσή Αυγή «στρατιωτικοί και αστυνομικοί ωστόσο δεν είναι μέλη για να μην φαίνονται». «Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με την αστυνομία, σε όλες τις πορείες έχουμε πάντα την κάλυψή της».

«Μέσα στη Δικαιοσύνη, όπως και μέσα στην Αστυνομία, υπάρχουν φαινόμενα ανοχής από θύλακες προς τη Χρυσή Αυγή. Δεν αφορά συλλήβδην τη Δικαιοσύνη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με παρέμβασή του στον Αθήνα 9.84.

Σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται: «Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη οι οποίες του υποβλήθηκαν σήμερα για προσωπικούς λόγους.

Επιπλέον, με Απόφαση του κ. Αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας - Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).

Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα».

Οι εξελίξεις μετά την παραίτηση των δύο ανώτατων αξιωματικών ήταν ραγδαίες. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο να αναθέσει στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη τη διεξαγωγή «ευρύτατης έρευνας σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων».

Ο Αρχηγός του Σώματος «μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τη βούληση του κ. Υπουργού να μην υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Και συμπληρώνεται ότι προκειμένου επίσης να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες:

Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζουν και να τα συλλαμβάνουν.
Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.
tvxs