Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνής Αμνηστία: Ελλάδα - Να εμποδιστεί η περαιτέρω εξτρεμιστική βία μετά τη δολοφονία ακτιβιστή


Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εμποδίσουν την εκδήλωση περισσότερης πολιτικά υποκινούμενης βίας, μετά τη δολοφονία ενός μουσικού και αντιφασίστα ακτιβιστή από υποστηρικτή της ακροδεξιάς στην Αθήνα, στις 18 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Παύλος Φύσσας -34 ετών και ευρέως γνωστός για τις αντιφασιστικές του απόψεις- μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου νωρίς την Τετάρτη. Η Αστυνομία δήλωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν το δράστη, ο οποίος συνελήφθη στον τόπο του εγκλήματος. Σύμφωνα με αναφορές, ένας άνδρας 45 ετών, ο οποίος δήλωσε μέλος του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», ομολόγησε το έγκλημα.Η «Χρυσή Αυγή» έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση, αλλά η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα στα γραφεία του κόμματος.


«Η πολιτικά υποκινούμενη βία αυτού του είδους είναι απαράδεκτη παντού και η ιστορία έχει δείξει τις ζοφερές συνέπειές της εάν δεν τίθεται υπό έλεγχο. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι επιθέσεις όπως αυτή δεν θα γίνονται ανεκτές, και το άτομο ή τα άτομα που ευθύνονται πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία.


Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση της μισαλλοδοξίας και της βίας τα τελευταία χρόνια -οι οποίες εκδηλώνονται με δημόσιες πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε μια αδύναμη απάντηση των αρχών.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν το επικίνδυνο αυτό κύμα, πριν οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ασφάλεια και την ικανότητα άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους χωρίς φόβο και σωματική βία.»

Λίγο πριν το θάνατό του, ο Παύλος Φύσσας φέρεται να είχε έναν φραστικό διαπληκτισμό σε μπαρ της Αθήνας την Τρίτη το βράδυ. Όταν έφυγε από το μπαρ, ο ίδιος και οι φίλοι του βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενέδρα, σύμφωνα με αναφορές, από ομάδα ακροδεξιών εξτρεμιστών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 15 - 20 άνθρωποι ενεπλάκησαν στην ενέδρα, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μαύρα μπλουζάκια και παντελόνια στρατιωτικού στυλ -παρόμοια με τα ρούχα που φορούν οι υποστηρικτές της «Χρυσής Αυγής». Η αστυνομία δήλωσε ότι οι 45χρονος δράσης έφτασε στον τόπο του εγκλήματος λίγη ώρα αργότερα κραδαίνοντας ένα μαχαίρι, το οποίο χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τον Φύσσα.


Η δολοφονία διαπράχθηκε μετά από αρκετά χρόνια πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ακροδεξιές απόψεις, όπως αυτές που ασπάζεται η «Χρυσή Αυγή», έχουν αποκτήσει υποστηρικτές κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος -το κόμμα κατέχει τη στιγμή αυτή 18 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα υποστηρικτές της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκαν σε ομάδα μελών του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων στη χώρα έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, και κάποιες από αυτές είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους.

«Αυτό το κύμα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστικό -οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση αυτής της βίας, προτού γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η Τιγκάνι.