Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

FT προς Σαμαρά: Πατάξτε τη Χρυσή Αυγή ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους





Την επιβολή του νόμου στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους ζητούν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι Financial Times με το κύριο άρθρο τους που έχει τίτλο «Σκοτάδι την αυγή».


Η βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι η απάντηση «δεν είναι ούτε η ανοχή αισχρών πράξεων, ούτε η προσπάθεια να οδηγηθεί η Χρυσή Αυγή σε υπόγεια δράση, που θα δυναμώσει την απήχησή της ως αντικαθεστωτική φωνή». Αυτό που κατά την εκτίμηση της εφημερίδας πρέπει να κάνει ο κ. Σαμαράς μετά τις «ευπρόσδεκτες» δηλώσεις του στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είναι «να συνεχίσει επιμένοντας στην εφαρμογή του νόμου και την έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής και των πρόσφατων βίαιων περιστατικών».

«Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής είναι να καταδειχθούν ανοιχτά οι βάρβαρες συμπεριφορές υποστηρικτών, που η ηγεσία του κόμματος δεν κάνει τίποτα για να αποθαρρύνει» σημειώνει η εφημερίδα.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η δολοφονία του 34χρονου ράπερ έβγαλε τη χώρα από την επικίνδυνο εφησυχασμό, την ώρα που αξιωματούχοι φοβούνταν να εναντιωθούν σε ένα κόμμα που γίνεται γρήγορα σημαντική δύναμη στην ελληνική πολιτική.

«Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής καθιστά πλέον αδύνατο για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ή τους ψηφοφόρους να κάνουν ότι δεν βλέπουν τη βίαιη φύση του κόμματος. Αν και οι ηγέτες του επιμένουν ότι η οργάνωση ουδεμία σχέση έχει με τη δολοφονία, οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής εκφοβίζουν όλο και πιο ανοιχτά μετανάστες και ιδεολογικούς αντιπάλους τους» αναφέρει το άρθρο, κάνοντας λόγο για αίσθηση ατιμωρησίας.

Κατά τους Financial Times δεν χρειάζεται νέα νομοθεσία, καθώς η ισχύουσα αρκεί και με το παραπάνω για τη δίωξη όσων υποκινούν τη βία ή κατατρέχουν αθώους.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι η δέσμευση για επιβολή του νόμου, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος», αναφέρεται, με το συνοδευτικό σχόλιο ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φοβάται ότι θα χάσει ακόμη περισσότερη υποστήριξη καθώς οι ψηφοφόροι μετακινούνται προς τα άκρα, ενόψει των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους.

Το άρθρο επισημαίνει επίσης ότι το φαινόμενο της ακροδεξιάς δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Τα ξενοφοβικά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος στην Ουγγαρία, στη Σουηδία, ακόμη και στη Γαλλία, όπως σημειώνεται.
TVXS