Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Το success story της πιστωτικής ασφυξίας: η ΒΙΟΧΑΛΚΟ φεύγει από την Ελλάδα

Κυβέρνηση και τράπεζες καταστρέφουν την πραγματική οικονομία
Η αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δυσκολίες χρηματοδότησης και αναιμική ρευστότητα 

Μετά την Coca Cola και την ΦΑΓΕ, το δρόμο της μετανάστευσης από την Ελλάδα πήρε και η 
ελληνική επιχείρηση της βαριάς βιομηχανίας, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε. αποφάσισε χθες (16/09) να μεταφέρει την έδρα της, δι' απορρόφησης μέσω θυγατρικής της, στο Βέλγιο. O μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας απέδωσε την απόφασή του για μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, καταρρίπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που αποδίδει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις στο "υψηλό εργασιακό κόστος" και στην "εξοντωτική φορολόγηση". Χαρακτηριστικό της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου είναι το γεγονός ότι η εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, διευκρίνισε εμφατικά ότι η απόφασή της δεν σχετίζεται με φορολογικά ζητήματα. Άλλωστε, η έδρα της μεταφέρεται στο Βέλγιο, όπου και η φορολογία αλλά και το εργατικό κόστος είναι υψηλότερα από ό,τι στη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη για τη φυγή των επιχειρήσεων βαραίνει την κυβέρνηση που -από κοινού με τις τράπεζες- υπηρετεί μία οικονομική πολιτική που καταστρέφει την πραγματική οικονομία. Καυστικοί για τη στάση των τραπεζών υπήρξαν παράγοντες πολλών επιχειρήσεων, οι οποίοι σημείωναν ότι οι τράπεζες καθυστερούν σημαντικά να αποφασίσουν χρηματοδότηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης. Εν προκειμένω, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια και συνίσταται στην ελλιπή εποπτεία του κράτους στον τραπεζικό τομέα, παρότι τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, είναι χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και μέρους του δημοσίου χρέους.

Γ. Σταθάκης: "Το success story της προσέλκυσης επενδύσεων μετατρέπεται σε εφιάλτη φυγής εταιριών"

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αποχώρηση "επιβεβαιώνει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών του μνημονίου στην πραγματική οικονομία", ενώ "θα αποδυναμώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών". "Η αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό μπορεί να σημάνει την αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας με απρόβλεπτες συνέπειες στην ίδια την παραγωγή και την απασχόληση", σημειώνει ο κ. Σταθάκης και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και την τρόικα για την "αποτυχία τους να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, παρά την διοχέτευση τεράστιων πόρων, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις της ΦΑΓΕ, της 3Ε, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αλλά και από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα σε ομηρία".

"Η εταιρεία μεταφέρεται σε μια χώρα με υψηλότερη φορολογία και υψηλότερο εργατικό κόστος χάριν του χρηματοδοτικού κόστους", επισημαίνει ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι "το success story της προσέλκυσης επενδύσεων μετατρέπεται σε εφιάλτη φυγής εταιριών με τεράστιο ειδικό βάρος, μιας και οι τρεις αυτές εταιρίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% του ΑΕΠ".


"Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το μνημόνιο, άσκηση δημόσιου έλεγχου στις τράπεζες και παραγωγική ανασυγκρότηση συνιστούν τη μόνη διέξοδο από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία", καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προφίλ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. του Ν. Στασινόπουλου είναι η μητρική εταιρεία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιρειών με δραστηριότητα στους χώρους του χαλκού, του αλουμινίου, του χάλυβα και των καλωδίων, καθώς πρόσφατα και στο real estate. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI) για την Ελλάδα.


Ο όμιλος περιλαμβάνει περίπου 80 εταιρείες με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό σε 60 χώρες και εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου στο 7% των εξαγωγών της χώρας. Ο κύκλος εργασιών της για το 2012 ανήλθε στα 3,3 δις ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες ύψους 76,3 εκατ. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους.