Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση επιμένει στη θεωρία των δύο άκρων


Η θανάσιμη μαχαιριά στο στήθος του 34χρονου Παύλου Φύσσα δεν είχε προβλεφθεί από τους γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό. Στο Μέγαρο Μαξίμου ζούσαν μεγάλες στιγμές έχοντας απομονώσει ως ακραίο τον γείτονά τους στη Δεξιά πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και είχε αναπτυχθεί η κρυφή γαλάζια ελπίδα ότι θα του πάρουν ψήφους, ακόμη και βουλευτές. Της Αγγελικής Σπανού
Η Νέα Δημοκρατία έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κρυφό σύμμαχο του Πάνου Καμμένου, με κεντρικό επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε θέμα διαφορετικών μέτρων και σταθμών στην αντιμετώπιση της προτροπής για λυντσάρισμα του Δημάρχου Χρ. Πάχτα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και των επεισοδίων στον Μελιγαλά στα οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Και εκεί που στη Συγγρού μετρούσαν κέρδη από την περιθωριοποίηση του Καμμένου και έψαχναν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που να αναφέρονται σε κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το φίδι δάγκωσε έναν νέο άνθρωπο στο Κερατσίνι.

Μετά από κάποιες ώρες αμηχανίας, διαμορφώθηκε η κυβερνητική στρατηγική ως εξής:

-Απερίφραστη καταδίκη της δολοφονίας και της εγκληματικής δράσης της Χ.Α (αφού ομολόγησε την πολιτική του ένταξη ο ίδιος ο δράστης)

-Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τη βία από όπου και αν προέρχεται, με τον υπαινιγμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτική ευαισθησία σχετικά

-Επίδειξη εφαρμογής του νόμου και της τάξης και προβολή της αποφασιστικότητας του Ν. Δένδια να υπερασπιστεί τη δημοκρατία από τους εχθρούς της

-Εμφάνιση της κυβέρνησης ως δύναμης σταθερότητας και ομαλότητας απέναντι στις δυνάμεις του χάους και της ανωμαλίας (που -κατά την κυβερνητική προπαγάνδα- δεν είναι μία, αλλά περισσότερες).

Κατά μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση, παρενέβη Εισαγγελέας για τα έκτροπα στον Μελιγαλά, ενώ χθες ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή τιμώρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χ.Α που καθύβριζε τους μουσουλμάνους βουλευτές με διαγραφή των λεγομένων του από τα πρακτικά!

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δικαιωμένο επειδή είχε πάρει πρωτοβουλία για τον αντιρατσιστικό νόμο (που έμεινε στο ράφι), επειδή πριν από λίγες μέρες ζήτησε από τον πρόεδρο της βουλής σύγκληση των γραμματέων Κ.Ο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και επειδή συχνά ο Ευ. Βενιζέλος δέχεται επιθέσεις από τη Χ.Α.

Το πιθανότερο είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προωθηθεί αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά την πολιτική βία. Κάποιοι συνεργάτες του εξετάζουν την ιδέα του "ιδιώνυμου αδικήματος", ενώ αναγνωρίζουν ότι ακόμη και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι πια παρωχημένο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στη θεωρία των δύο άκρων. Κυβερνητικές πηγές μας καλούν να αναλογιστούμε ότι το αβγό του φιδιού επωάστηκε στην πάνω πλατεία Συντάγματος, τον καιρό των Αγανακτισμένων, ενώ στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διακινούν ήδη την άποψη ότι οι ρητορικές ακρότητες φέρνουν βία και ότι η στρατηγική της έντασης παράγει την εκτροπή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την ανοχή του συστήματος εξουσίας απέναντι σε ένα επικίνδυνο και αποκρουστικό φαινόμενο, αλλά αντίθεται επαίρονται ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για ναζί από το βήμα της ΔΕΘ, επομένως δεν γίνεται να εγκαλείται για φλερτ με αυτόν το χώρο.

Με άλλα λόγια, παρά τη σοκαριστική δολοφονία Αριστερού από Χρυσαυγίτη, η κυβέρνηση θα επιμείνει ότι πρόβλημα για τη δημοκρατία είναι και οι συνιστώσες.
TVXS