Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ο Σαμαράς, ο «σταυρός» και οι «γαλάζιες» βαρονίες



Τους «δικούς του» θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργός στην Ευρωβουλή
Ο πολιτικός ελιγμός Σαμαρά να θεσπίσει ασυμβίβαστο βουλευτή - ευρωβουλευτή κόβει όσους εκ του ασφαλούς ήθελαν να είναι υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο. «Οι βαρονίες και οι τηλεοπτικοί αστέρες θα πρέπει να θυσιάσουν την έδρα τους και να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών» λένε οι συνεργάτες του.

Επί της ουσίας, ο Σαμαράς με την κίνηση αυτήν ξαναδιορίζει ευρωβουλευτές χωρίς να μπορεί να του καταλογίσει κανείς τίποτε, καθώς ο κομματικός μηχανισμός μπορεί σε έναν βαθμό να ελέγξει τις εκλογές. Η θέσπιση ασυμβίβαστου, πάντως, μεταβάλλει τα σενάρια για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου και δημιουργεί προβλήματα και για τους νυν ευρωβουλευτές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει – ασχέτως του τι λέει δημοσίως – να εκτεθεί στη μάχη όπου ο κομματικός μηχανισμός θα είναι εναντίον της. Φρόντισε, μάλιστα, να στείλει δημοσίως το μήνυμα ότι δεν την ενδιαφέρει η Ευρωβουλή, αλλά, αν ο Σαμαράς της ζητήσει να είναι υποψήφια, τότε θα κατέβει για να βοηθήσει την παράταξη. Άρα και ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να πριμοδοτήσει άλλους υποψηφίους, είναι το μήνυμα του Μητσοτακαίικου στον Σαμαρά. Εξάλλου είναι γνωστό στη Συγγρού – και όχι μόνο – ότι έχει βάλει στο μάτι τη θέση της Άστον.

Ο Σαμαράς, όπως λένε στους διαδρόμους της Βουλής τα στελέχη της Ν.Δ., δεν θα ήθελε να έχει δώσει λαϊκή νομιμοποίηση στην Ντόρα και να εκλεγεί πρώτη με τρελό αριθμό ψήφων αποκτώντας δύναμη να διαμορφώνει δική της πολιτική ή και να παίζει πιο εύκολα τα δικά της παιχνίδια. Πάντως, εάν η Ντόρα κατέβει για τις ευρωεκλογές, είναι σαφές ότι δεν διατρέχει κίνδυνο να μην εκλεγεί και δεν υπάρχει περίπτωση να την επηρεάσει στα σχέδια ή στις αποφάσεις της ο σταυρός ή ακόμη και ο κίνδυνος να είναι για μερικούς μήνες εκτός Βουλής στην περίπτωση που υπονομευθεί και δεν εκλεγεί.

Από τους νυν βουλευτές, ο πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης – που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για την Ευρωβουλή όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος γραμματέας του κόμματος – συνεχίζει να ενδιαφέρεται. Θα είναι από τα πιο γνωστά και πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος που θα κατέβουν στις εκλογές, με πρόσβαση στα ΜΜΕ αλλά και στον κομματικό μηχανισμό ως πρώην γραμματέας του κόμματος.

«Αν το σύστημα του Σαμαρά δεν τον υπονομεύσει, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα εκλογής, λένε στελέχη που συζητούν μαζί του. «Εγώ είμαι για τα δύσκολα» λέει ο Μ. Κεφαλογιάννης και φαίνεται έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο του σταυρού. Στη χειρότερη περίπτωση σε 8 μήνες το αργότερο θα γίνουν εθνικές εκλογές και θα ξαναγυρίσει στη Βουλή, λένε στελέχη του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, δεν ξεκαθαρίζει όμως εάν θα είναι στη Ν.Δ., ενώ στη Συγγρού αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες για συμφωνία μαζί του. Η εκπρόσωπος Τύπου Άννα Ασημακοπούλου έχει στείλει μήνυμα στο Μαξίμου πως θα την ενδιέφερε μια θέση υποψηφίου, αλλά μόνο εάν θεωρεί το Μαξίμου πως θα συμβάλει με τη συμμετοχή της. Το ρίσκο του σταυρού είναι σημαντικό καθώς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ευνοούνται οι υποψήφιοι με πανελλαδικό εκτόπισμα και με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που είχε ακουστεί ότι θα είναι υποψήφιος, δηλώνει ότι δεν το έχει σκεφτεί, αλλά δεν το αποκλείει καθώς θεωρεί ότι η επανεκλογή του στη Β’ Αθηνών λόγω της σκληρής μνημονιακής γραμμής του θα είναι δύσκολη, ιδίως εάν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν εκλεγεί δήμαρχος.

Στο ευρωψηφοδέλτιο έχει κλείσει η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, γιου του Αχιλλέα, κάτι που θεωρούν στη Συγγρού ότι θα κινητοποιήσει και το καραμανλικό στρατόπεδο για να μη χάσει ο 39χρονος γόνος. Πάντως, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο γιος του Αχιλλέα κινδυνεύει να μαυριστεί καθώς έχουν παρέλθει οι εποχές που το όνομα Καραμανλής συγκινούσε. Μάλλον αρνητικά συναισθήματα προκαλεί. Και ο εκ των στενών συνεργατών του Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, είχε συμφωνηθεί να είναι υποψήφιος, αλλά υπάρχουν ορισμένα στελέχη που αναφέρουν πως τυχόν μη εκλογή του θα χρεωθεί ως αποδοκιμασία του ίδιου του Σαμαρά!!!

Το ρίσκο των νυν
Από τους νυν ευρωβουλευτές η Μαριέττα Γιαννάκου, παρά το γεγονός ότι έχει διαλύσει σχέσεις και φιλίες με στελέχη που ήταν στο πλευρό της εδώ και χρόνια, αναδιοργανώνεται και θεωρεί πως λόγω της αναγνωρισιμότητάς της θα καταφέρει να επιβιώσει στη σκληρή μάχη του σταυρού. Η Ρόδη Κράτσα επιθυμεί να είναι υποψήφια καθώς πιστεύει ότι οι πολίτες θα την επιβραβεύσουν για το έργο της, αν και η στρατηγική των χαμηλών τόνων που ακολούθησε μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ λόγω της χαμηλής αναγνωρισιμότητας.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος – θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής – καθώς πέραν των άλλων η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή δυσκόλευε την εκλογή του αφού το καραμανλικό μπλοκ που τον στηρίζει θα ρίξει τις δυνάμεις του στην εκλογή του ξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού.
Εκτός ευρωλίστας θα είναι ο πρώην συνδικαλιστής Κώστας Πουπάκης, ο οποίος με την αντιμνημονιακή «παντιέρα» που έχει σηκώσει, δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος με τους ΑΝΕΛΛ.

Δημοσιογραφική απόβαση
Φαίνεται ότι την τιμητική τους θα έχουν πολλοί δημοσιογράφοι που βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και στηρίζουν την πολιτική Σαμαρά. Τα ονόματα των δημοσιογράφων Μαριάνας Πυργιώτη και Μανώλη Κοττάκη είναι στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφιοι, εάν το επιθυμούν. Γρίφο αποτελεί το εάν ο Γιώργος Κύρτσος θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. ή έχει συναντηθεί με τον Σαμαρά με την ιδιότητα του εκδότη.
Πάντως, πρόσφατα έγινε, όπως αποκαλύπτει το «Π», συνάντηση στο Μαξίμου και έλιωσαν οι πάγοι που είχαν δημιουργηθεί με την κάθοδο Κύρτσου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Εξάλλου, ο Κύρτσος είχε στηρίξει τον Σαμαρά στην υποψηφιότητά του για αρχηγός, κόντρα στην Ντόρα Μπακογιάννη.
Με τη Ν.Δ. θα κατέβει η Νίκη Τζαβέλλα που είχε εκλεγεί με τον ΛΑΟΣ ως συνεργαζόμενη, αλλά έχει, όπως λένε, και έργο και επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Τζαβέλλα συναντήθηκε με τον Σαμαρά την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη Ν.Δ. Με ανοικτά πολλά θέματα και ονόματα να παίζουν έως την τελευταία στιγμή, έχει αποφασιστεί να ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ή τα περισσότερα ονόματα έως τις αρχές Μαρτίου.


Γιατί η Συγγρού «έκοψε» τον Σγουρό

Επιλογή ήττας αποτελεί η απόφαση - έκπληξη του Σαμαρά να κατεβάσει τον Γιώργο Κουμουτσάκο ως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής.

Ο Σαμαράς έκλεισε τη συμφωνία με τον ευρωβουλευτή του την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο, αλλά οι διαβουλεύσεις είχαν ξεκινήσει με απόλυτη μυστικότητα εδώ και μέρες. Ο Κουμουτσάκος, παρ’ ότι ήταν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί Μολυβιάτη και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επί Καραμανλή, δεν είχε μεγάλες πιθανότητες εκλογής με σταυρό.
Αν και κομματικό στέλεχος, δεν είναι ταυτισμένος με τη σκληρή Δεξιά, αλλά μπορεί να περάσει στη βάση του κόμματος. Ο Σαμαράς με την επιλογή Κουμουτσάκου υποχρεώνει και το καραμανλικό στρατόπεδο – λόγω του πεθερού του, Αργύρη Καρρά, που είχε διατελέσει γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου του Καραμανλή – να τον στηρίξει.
Η βάση της Ν.Δ. αλλά και ο κομματικός μηχανισμός θεωρούσαν ότι το κόμμα δεν έπρεπε να στηρίξει τον ΠΑΣΟΚογενή και παπανδρεϊκό Γιάννη Σγουρό και η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από το Μαξίμου και τον ίδιο τον Σαμαρά. Η Συγγρού, μάλιστα, για να κόψει τον Γιάννη Σγουρό, έβγαλε μπροστά τον Γιάννη Μιχελάκη, κόντρα στο ρεύμα που δημιουργούσαν οι γνωστοί φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη, και τον χαρακτήρισε ως κακό περιφερειάρχη. «Ο Σγουρός δεν έχει πετύχει στο έργο του, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί» είπε ο Μιχελάκης, δίνοντας τον τόνο της σκληρής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει.

Η αποδόμηση του περιφερειάρχη
Οι εκτιμήσεις της Συγγρού είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου «καίγεται» για τον Σγουρό, ο οποίος αφενός δεν έχει διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα και αφετέρου εμφανίζεται ως ακομμάτιστος, αν και ο Βενιζέλος θα του δώσει το χρίσμα. Η Συγγρού θα επιχειρήσει να αποδομήσει το προφίλ του κεντροδεξιού «νοικοκύρη» που φιλοτεχνεί ο Σγουρός και τα μέσα που τον στηρίζουν, για να μπορέσει να καταγράψει δυνάμεις ο Κουμουτσάκος και να περάσει στον δεύτερο γύρο με τη Δούρου.
Η Ν.Δ. δεν ήθελε να καταγραφεί ως παρακολούθημα του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που, όσο και να μην το επιθυμεί, βγάζει πολιτικά συμπεράσματα. Οι επιτελείς του Σαμαρά εκτιμούν ότι η επιλογή Κουμουτσάκου – ενός μετριοπαθούς στελέχους με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά –, εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, θα μπορέσει να συσπειρώσει ευρύτερες φιλελεύθερες δυνάμεις.
Ο Σαμαράς είχε σκοπό να ανακοινώσει την υποψηφιότητα Πέμπτη ή Παρασκευή, αλλά το γεγονός ότι η Ντόρα βγήκε και στήριξε ανοικτά τον Σγουρό ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις υποστήριξης από τους Πάνο Παναγιωτόπουλο και Άδωνι Γεωργιάδη ενίσχυε την εικόνα διχασμού στο εσωτερικό της Δεξιάς και γι’ αυτό έσπευσε να τη διαρρεύσει την Τετάρτη.
Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης άφηνε να εννοηθεί ότι το ξανασκεφτόταν και πως οι πιέσεις που δεχόταν από τη Συγγρού συνεχίζονταν, ενώ στην πραγματικότητα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Ο Σαμαράς είχε ξεκόψει εδώ και καιρό τις προτάσεις για τον Παχατουρίδη αφού ο δήμαρχος Περιστερίου ήθελε να εμφανιστεί ως αντιμνημονιακός.

Στρατηγικό πλήγμα
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη και παρά τις πιέσεις που υπήρξαν, δεν ακολούθησαν άλλοι δήμαρχοι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. που να βγήκαν και να στήριξαν τον Σγουρό. Παρά τις εμφανίσεις του δίπλα σε δημάρχους το τελευταίο διάστημα, όπως οι δήμαρχοι Ιλίου Ν. Ζενέτος και Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτης, είναι σαφές ότι δεν περνάει σε όλους τους δήμους και τους αιρετούς άρχοντες το «επιτυχημένος και εργατικός περιφερειάρχης».
Η εικόνα του Σγουρού ανάμεσα στις νεανικές υποψηφιότητες της Ρένας Δούρου και Γιώργου Κουμουτσάκου αποτελεί προφανές μειονέκτημα για τον νυν περιφερειάρχη. Και όσον αφορά το επιχείρημά του, όπως παραδέχονται στελέχη της Δεξιάς, για τη δήθεν αποτελεσματική διανομή και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων – οι περιφέρειες θα διαχειρίζονται το 30% των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ – τόσο η Δούρου από την εμπειρία της στα διεθνή φόρα όσο και ο Κουμουτσάκος από τη δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν προσόντα που το ακυρώνουν.
Όμως βουλευτές της Αττικής και ιδίως της Β’ Αθηνών που βλέπουν τον Κουμουτσάκο ως πιθανό αντίπαλο στις εθνικές εκλογές, θεωρούν ότι ο Σαμαράς πετά «λευκή πετσέτα» και χαρίζει την περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμούνται την υποψηφιότητα Κικίλια και θεωρούν ότι στις περιφερειακές εκλογές η παράταξη θα έχει την ίδια τύχη ενώ ο Κουμουτσάκος θα γίνει βουλευτής σαν τον Βασίλη Κικίλια, όπως λένε.
Το σκηνικό προκαλεί πονοκέφαλο στη Ν.Δ. και ιδίως στους βουλευτές της, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η «χύμα» κατάσταση παραμένει και πως δεν υπάρχει συντεταγμένη γραμμή και στρατηγική για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Σαμαράς, για να συντηρήσει τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξει τον Σγουρό εάν περάσει στον δεύτερο γύρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, υπάρχουν και συνεργάτες του Σαμαρά που πιστεύουν ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στις μνημονιακές δυνάμεις δημιουργεί πρόβλημα στην κεντρική γραμμή της κυβέρνησης και στους υποψήφιους της Ν.Δ. αφού στον β’ γύρο θα συσπειρωθούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να πληγεί η Ν.Δ. σε στρατηγικό επίπεδο τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,