Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν έχουν τον θεό τους στην Κτηματολόγιο Α.Ε., αφού ευθέως προτείνουν στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη την κατάργηση των δασικών χαρτών! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η πρωτοφανής πρόταση έγινε προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύνταξη μαϊμού κτηματολογίου και παράλληλα να μην διαταραχθεί το πάρτι με τις μελέτες κτηματογράφησης.
Δεν έχουν τον θεό τους στην Κτηματολόγιο Α.Ε., αφού ευθέως προτείνουν στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη την κατάργηση των δασικών χαρτών! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η πρωτοφανής πρόταση έγινε προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύνταξη μαϊμού κτηματολογίου και παράλληλα να μην διαταραχθεί το πάρτι με τις μελέτες κτηματογράφησης.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και η Κτηματολόγιο Α.Ε. έφτασαν συνειδητά την κατάσταση σε τεχνητό αδιέξοδο, αφού επέλεξαν να προχωρήσουν στην προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης χωρίς να έχουν προβλέψει την εκπόνηση μελετών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, που αποτελεί μαζί με την οριοθέτηση του αιγιαλού την απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη του κτηματολογίου.
Η επιλογή αυτή της πολιτικής ηγεσίας, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο, ήταν εσκεμμένη και υπέκρυπτε την κατάργηση των δασικών χαρτών.
Αρχίζει το πάρτι
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η εισήγηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι όλοι οι δασικοί χάρτες να γίνουν με μονοσκοπική απεικόνιση, χωρίς οριοθέτηση, με βάση στοιχειώδη αποτύπωση που είχε γίνει πριν από περίπου δέκα χρόνια. Μάλιστα, στην εισήγηση αποκλείονται οι δασολόγοι και προτείνεται το έργο να ανατεθεί σε τοπογράφους μηχανικούς.
Όπως έλεγαν στο «Π» έμπειρα στελέχη της διοίκησης, η εισήγηση ισοδυναμεί με κατάργηση των δασικών χαρτών και αυτό γιατί δεν θα γίνεται φωτοερμηνεία, δεν θα γίνεται σύνθεση των χαρτών του 1945 με τους σημερινούς, δεν θα γίνονται κηρύξεις αναδασωτέων, πράξεις χαρακτηρισμού, ενώ δεν θα μπαίνουν καν όρια ιδιοκτησίας στα αναγνωρισμένα ιδιωτικά δάση. Παράλληλα καταργούν τα δασαρχεία και τους δασολόγους, αφού οι μαϊμού δασικοί χάρτες θα γίνονται από τοπογράφους μηχανικούς.
Όπως επεσήμαναν στο «Π» άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, εάν η εισήγηση της Κτηματολόγιο γίνει δεκτή από τον Γιάννη Μανιάτη, θα μιλάμε για μεγάλο πάρτι στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, θα μιλάμε για τη δικαίωση των καταπατητών σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου.
Η πρωτοφανής εισήγηση για κατάργηση των δασικών χαρτών θα παρουσιαστεί βέβαια με το κατάλληλο περιτύλιγμα ως η λύση για το χρονίζων πρόβλημα της χώρας και για την ολοκλήρωση έως το 2020 του κτηματολογίου, που αποτελεί μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Ο σκόπελος του ΣτΕ
Η εισήγηση της διοίκησης της Κτηματολόγιο Α.Ε. για την επί της ουσίας κατάργηση των δασικών χαρτών μέσα από τη μαϊμού σύνταξή τους γίνεται και σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και αυτό γιατί στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, αφού για πρώτη φορά από το 1997 η ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.) αποφάσισε να προχωρήσει στην κτηματογράφηση τεράστιων εκτάσεων της χώρας (29 Νομοί συνολικής έκτασης περίπου 59.000.000 στρεμμάτων), χωρίς να έχει από πριν προβλέψει και προκηρύξει τις μελέτες σύνταξης των δασικών χαρτών, όπως γινόταν πάντοτε μέχρι σήμερα.
Όπως έχει επισημάνει σε δημοσίευμά του το «Π» στο φύλλο της 9ης Ιανουαρίου 2014, η δήθεν παράλειψη της προκήρυξης μελετών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών ήταν εξαιρετικά ύποπτη και για έναν ακόμα λόγο. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε (άρθρο 3 του Νόμου 4164/2013), το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος στο πλαίσιο της κτηματογράφησης. Τη δήλωση λοιπόν του ελληνικού Δημοσίου για όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις (που αποτελούν περίπου το 65% της χώρας) την υποβάλλει η Δασική Υπηρεσία με βάση τον δασικό χάρτη τής κάθε περιοχής. Και το ερώτημα είναι με τι δασικούς χάρτες θα υποβάλει τη δήλωση του ελληνικού Δημοσίου η δασική υπηρεσία σε αυτές τις περιοχές. Με τη μαϊμού διαδικασία της μονοσκοπικής απεικόνισης;
Το ερώτημα, βέβαια, καλείται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία και πρέπει να αποφασίσει ποια από τις δύο εισηγήσεις θα κάνει δεκτές. Αυτήν που προτείνει τη σύνταξη των δασικών χαρτών όπως ο νόμος ορίζει ή την κατάργησή τους μέσα από μια μαϊμού και άκρως επικίνδυνη για τη χώρα διαδικασία;
Δεν... χρειάζεται κτηματολόγιο
Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη κτηματογράφησης της χώρας, η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο, αφού ακόμα και η Αλβανία το ολοκλήρωσε και μάλιστα μέσα σε τρία χρόνια!
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κτηματογράφηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια. Το τελευταίο πρόγραμμα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ αφορά την κτηματογράφηση 29 νομών της χώρας, κάπου 60 εκατομμύρια στρέμματα, πάνω από 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το 65% της επικράτειας!
Και όλα αυτά, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχε ανατεθεί καμιά μελέτη και παράλληλα εκκρεμούν:
-Από την κτηματογράφηση που ξεκίνησε το 2008 με 22 μελέτες, δύο μελέτες έχουν υπογραφεί, τέσσερις έχουν ολοκληρωθεί και εννέα βρίσκονται σε διαδικασία ανάρτησης και εκδίκασης ενστάσεων.
-Από την κτηματογράφηση που ξεκίνησε το 2011 με 35 μελέτες έχουν υπογραφεί μόνον δύο.
Παράλληλα οι οριστικοί δασικοί χάρτες καλύπτουν λιγότερο από 1% της επικράτειας, ενώ όσοι έχουν συνταχθεί δεν αναρτώνται και δεν επικυρώνονται. Η τακτική αυτή ακολουθείται και από την ΕΚΧΑ, που ανέλαβε την αρμοδιότητα για να τρέξει, δήθεν, το πρόγραμμα. Και σήμερα αποκαλύπτεται ότι άλλες ήταν οι βουλές…
tvxs