Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Γιάννης Μανιάτης που βλέπει ως προεδρεύων της Ε.Ε. να δέχεται απίστευτο σφυροκόπημα για τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας.
Το νέο χτύπημα έρχεται από το WWF Ελλάς που στο πλαίσιο της Ώρας της Γης για το 2014 ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ((http://www.wwf.gr/ptolemaida5/) ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, η οποία έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5»
έναν βρόμικο γίγαντα ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρόκειται για μια επένδυση όπου η λογική, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οι κερδοφόρες επενδύσεις, η δημόσια υγεία και το όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη πάνε περίπατο!
Το WWF Ελλάς θέτει και μιαν άλλη σημαντική παράμετρο, το πώς δηλαδή η γερμανική τράπεζα KfW αντιμετωπίζει τη χώρα μας λίγο-πολύ ως τη χαβούζα της Ευρώπης αφού τόσο στη Γερμανία όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρηματοδοτεί επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο ενώ στην Ελλάδα αγνοεί τα περιβαλλοντικά κριτήρια που έχει η ίδια θέσει.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στρέφει τα βέλη της κατά της συγκεκριμένης «επένδυσης», στην παρούσα μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, επισημαίνει τα εξής:
◆ Η επένδυση στην «Πτολεμαΐδα 5» έχει αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη. Σύμφωνα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, η σχεδιαζόμενη μονάδα ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.
◆ Η δημόσια υγεία απειλείται. Ενδεικτικά, τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
◆ Η ίδια η KfW χρηματοδοτεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μια επένδυση που δεν πληροί τα δικά της (!) κριτήρια. Ενώ εντός Γερμανίας χρηματοδοτεί φιλόδοξα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, στην Ελλάδα επενδύει σε μία μονάδα που δεν εμφανίζει τον απαιτούμενο βαθμό αποδοτικότητας και δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η ίδια η τράπεζα.
◆ Υπάρχει κι άλλος δρόμος που μας εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και υγιέστερη κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλήθος διεθνών οργανισμών έχουν ήδη δείξει τον δρόμο και αποσύρονται σταδιακά από ασύμφορα και «βρόμικα» έργα άνθρακα. Η KfW γιατί επιλέγει στη συγκεκριμένη περίπτωση να αυτοαναιρεθεί;
Μέσα από τις υπογραφές που θα παραδοθούν στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW, η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους πολίτες να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση:
◆ να ακυρώσει τα σχέδιά της για την «Πτολεμαΐδα 5» και
◆ να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για τη χώρα.
Και από την KfW:
◆ να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της «Πτολεμαΐδας 5» και
◆ να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα φτάσει στα 701 δισεκατομμύρια ευρώ αν δεν υπάρξουν άμεσες δράσεις. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», για να διατηρηθεί μια πιθανότητα 75% να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη παραπάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, η ανθρωπότητα μπορεί να κάψει λιγότερο από τα μισά ήδη γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων.