Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

6 Δεκέμβρη 2014, ημέρα αντίστασης και μνήμης: Μαζική πορεία στην Αθήνα - Επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία της Θεσσαλονίκης, προσαγωγές στην Πάτρα (ενημέρωση)

Με φόντο την εκδικητική και ανάλγητη άρνηση στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα, Σάββατο 6 Δεκέμβρη, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές στην πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια λίγο μετά τις 2 μ.μ.- Νέο κάλεσμα για τις 6 μ.μ. - Η δημοσίευση θα ανανεώνεται περιοδικά



Φωτογραφία: @EmanuelKipreos




Αθήνα: Μαζική πορεία το μεσημέρι, περίπου 10.000 οι διαδηλωτές (δείτε παρακάτω τη σχετική συνεχή ενημέρωση)- Νέο κάλεσμα στις 6 μ.μ. από συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου
6.05 μ.μ.: Γεμάτα τα Προπύλαια ήδη από κόσμο, καθώς για αυτή την ώρα έχει καλεστεί πορεία, κυρίως από τον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο.

Μικροεντάσεις νωρίτερα στα Εξάρχεια, με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς που βρίσκονται παντού περιμετρικά της περιοχής.

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε «Πανεπιστήμιο» και «Κατεχάκη». Άνοιξαν οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

6.00 μ.μ.: Στάση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό

Σε μεσημεριανή άρνηση κλειδώματος ως μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό προχωράνε από σήμερα κρατούμενοι από όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Παρέμβαση για το Ρωμανό και από τους Κουφοντίνα-Γουρνά.

5.40 μ.μ.: Πάτρα: Καταγγελία για τραυματισμό διαδηλωτή στο πρόσωπο από χημικό

Σοβαρή καταγγελία για τραυματισμό νεαρού διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που συνοδεύεται και από φωτογραφία των σοβαρών τραυμάτων.

5.20 μ.μ.: Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται περιμετρικά του κατηλειμμένου Πολυτεχνείου.

5.05 μ.μ.: Αναίτιες συλλήψεις στην Πάτρα - Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας (βίντεο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας καλεί τώρα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που ήδη λαμβάνει χώρα, έξω από την Αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, στην οδό Ερμού. Ο λόγος είναι οι αναίτιες συλλήψεις πολιτών και μελών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. (περισσότερα εδώ)

5.00 μ.μ.: Κατάληψη στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων στο Θησείο σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό. (Φωτογραφία @Polyfimos)



4.50 μ.μ.: Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοφανή βία των ΜΑΤ εναντίον πολιτών στο Αγρίνιο: Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα επεισόδια στο Αγρίνιο.

4.00 μ.μ.: Κάποια μπλοκ διαδηλωτών κατευθύνονται προς το σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, άλλα διαλύονται σταδιακά προς την Ομόνοια. Εμφάνιση κάποιων αστυνομικών, χωρίς άλλη συνέχεια. Ολοκληρώθηκε η πορεία και στη Θεσσαλονίκη, όπου νωρίτερα υπήρξαν συγκρούσεις, μολότοφ, επίθεση των ΜΑΤ και προσαγωγές - σχετικό βίντεο:



3.50 μ.μ. Στα Προπύλαια πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της πορείας. Αστυνομική πρόκληση από διμοιρία των ΜΑΤ που στάθηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στα Προπύλαια και την Κοραή προκαλώντας. Εφυγε ύστερα από τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών. Δύο κρότου-λάμψης στη Σίνα, χωρίς άλλη συνέχεια.

3.35 μ.μ., από τηλεφωνική επικοινωνία: ΜΙα πρώτη εκτίμηση μιλά για 10.000 διαδηλωτές στην πορεία της Αθήνας, όπου τα πρώτα μπλοκ βρίσκονται ήδη βαθιά στην Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια, με την πορεία να καλύπτει όλο το οδόστρωμα μπροστά από τη Βουλή και να φτάνει ως το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, στο ύψος του υπ. Οικονομικών. «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» το σύνθημα καθώς η πορεία περνά μπροστά από τους Σύρους απεργούς πείνας, συνθήματα ακόμα για την καταστολή και βεβαίως πάμπολλα για τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.

3.30 μ.μ.:

Στη Β. Γεωργίου:



Οι Σύροι πρόσφυγες, με το πανό τους να γράφει «Είδαμε κατάματα τον θάνατο περνώντας τη θάλασσα - Τώρα κοιμόμαστε στους ελληνικούς δρόμους».



3.20 μ.μ.: Στο Σύνταγμα η μεγάλη διαδήλωση, με πάρα πολύ κόσμο να έρχεται ακόμα από τη Σταδίου. Ισχυρή πλην «διακριτική» η παρουσία της αστυνομίας. Κυριαρχούν τα συνθήματα αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό. (πηγή: Στο Κόκκινο 105,5 - ακούστε live)

3.15 μ.μ.: Στην κάτω πλευρά της πλ. Συντάγματος η πορεία. Αποκλεισμένη η Β. Γεωργίου από ΜΑΤ. Από Όθωνος η πρόσβαση στην Αμαλίας (@doleross)

3.00 μ.μ.: Η κεφαλή της πορείας έχει σταματήσει Αιόλου και Σταδίου, περιμένοντας την υπόλοιπη διαδήλωση. Ισχυρή αστυνομική παρουσία,.





Το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

14.45 Η πορεία ξεκίνησε, ανεβαίνει την Σταδίου

14.20 ΜΑΤ

14.10 Χωρίς την παραμικρή αφορμή, τα ΜΑΤ πλησίασαν κοντά στην πορεία

13.45 Έκλεισε η Πανεπιστημίου

13:35 Και οι καθαρίστριες στην συγκέντρωση



13:00 Ξεκίνησε η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια. Καλούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες.





Φωτογραφίες: @dromografos2

left.gr/