Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Δολοφόνησαν ελάφια και σκυλιά στον υγρότοπο των Νέων Πόρων




ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ «ΓΝΩΣΤΟΥΣ – ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ελάφια και σκυλιά δολοφόνησαν στον υγρότοπο των Νέων Πόρων κάποιοι «γνωστοί – άγνωστοι». Για τους γνωρίζοντες καλώς τα ζητήματα που αφορούν τον εκεί υγρότοπο, είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι που, τα τελευταία χρόνια, έχουν προβεί σε σειρά κλοπών, καταστροφών και άλλων αντιπεριβαλλοντικών πράξεων και μάλιστα σε έναν χώρο που είναι ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών και ο οποίος λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση του «Πάρκου ΤΗΘΥΣ».

Πρόκειται για άτομα που προτού δημιουργηθεί το περιβαλλοντικό πάρκο, πετούσαν εκεί μπάζα και σκουπίδια, εποφθαλμιούσαν τα «φιλέτα γης» για καταπάτηση και εκμετάλλευση, κυνηγοί...

σκότωναν άγρια πουλιά, ενώ σήμερα κάποιοι ονειρεύονται «αναδιανομή γης» ή, σε συνεννόηση και με κάποιους πολιτικούς, κάνουν λόγο για δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες, κατασκευές κλπ χωρίς να υπάρχουν, μέχρι στιγμής, οι ενδεδειγμένες αντιδράσεις αρμοδίων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Από την πλευρά της η Διεύθυνση του Πάρκου «ΤΗΘΥΣ» απέστειλε δελτίο τύπου όπου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον υγρότοπο των Νέων Πόρων, καταγγέλλει όλους εκείνους που καταστρέφουν το περιβάλλον και δολοφονούν ζώα και επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει πολίτες, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να προστατευθεί ο χώρος.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου της Διεύθυνσης του Πάρκου «ΤΗΘΥΣ» έχει ως εξής:

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΗΘΥΣ

Ο "Ηρακλής", ο "Άργος" και τα Ελάφια μας αποχαιρέτησαν το 2014, χωρίς τη δική τους θέληση

Το “Πάρκο ΤΗΘΥΣ” πάντα είχε και έχει να πει κάτι νέο, αισιόδοξο, καινοτόμο, ελπιδοφόρο, επιβεβαιώνοντας την ευθύνη μας και τιμώντας τους επισκέπτες μας, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους καθηγητές και τους δασκάλους τους.

Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, όταν λαθραλιεύουν, όταν κυνηγούν, όταν μας κατέστρεφαν τις περιφράξεις και τους ιχθυοφραγμούς, ακόμη και όταν διέρρηξαν το Μουσείο και κατέστρεψαν μέρος του μουσειακού υλικού ή όταν έκλεψαν φωτοβολταϊκά στοιχεία, επιλέξαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να περιορισθούμε στις καταγγελίες και τις καταγραφές των συμβάντων στην αστυνομία.

Η δολοφονία όμως ζώων, μας επιβάλει ν’ αλλάξουμε τακτική.

Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, αυτοί οι λίγοι “άγνωστοι”, μας δολοφόνησαν ένα ζευγάρι ελάφια και τα δύο ποιμενικά σκυλιά μας – τα οποία μετά τις κλοπές – προστάτευαν τις εγκαταστάσεις του “Πάρκου ΤΗΘΥΣ”.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος τους, ποιόν και ποιούς εξυπηρετούν, ποιά είναι τα κίνητρα τους, ούτε εάν ντοπάρονται απ’ αυτούς που βλέπουν, επιδιώκουν και ονειρεύονται τον υγρότοπο, ως φιλέτο επενδυτικών ευκαιριών ή ως ευκαιρία αναδιανομής γης. Έναν υγρότοπο ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών, που οι “ίδιοι” στο παρελθόν τον κακομεταχειρίστηκαν, λεηλατώντας τον και τον χρησιμοποίησαν ως χωματερή κάθε είδους υλικών και “άυλων” μπαζών.

Η σιωπηρή αποστασιοποίηση όσων δηλώνουν κατά καιρούς υπερασπιστές του περιβάλλοντος και όσων επικαλούνται αντίστοιχες πολιτικές, όχι μόνο τους εκθέτει, αλλά θα βρεθούν και δέσμιοι των επιλογών τους.

Από τη πλευρά μας έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε, εμπνεόμενοι από τους επισκέπτες μας (Δείτε εδώ το βιβλίο επισκεπτών του ΤΗΘΥΣ):

Το “Πάρκο ΤΗΘΥΣ”, τον Άργο, τον Ηρακλή και τα Ελάφια θα τ’ αντικαταστήσει.

Με το ανήθικο ανάστημα όσων δολοφόνησαν τα ζώα, όσων λαθραλιεύουν και όσων επενδύουν και υπόσχονται σε “μέλλουσες, άμεσες επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης με γέφυρες ή χωρίς γέφυρες”, θ’ αναμετρηθούμε.

Ίσως ο νέος χρόνος, να κρύβει εκπλήξεις γι’ αυτούς.

Στους επισκέπτες μας, στους φίλους του “Πάρκου ΤΗΘΥΣ”, σε όσους άδολα και χωρίς υστεροβουλία υπερασπίζονται το περιβάλλον,

ευχόμαστε Καλή Χρονιά, με Υγεία και Δύναμη.

Από τη Δ/νση του Πάρκου ΤΗΘΥΣ