Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΜΑΝΟ

Αόριστες υποσχέσεις από τον Αθανασίου.
Η  Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ

Θέμα χρόνου είναι να λυθεί η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, με την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων με «βραχιολάκι» και με την έως τότε παρακολούθηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως, όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, απορίποντας ως ανεφάρμοστα τα όσα πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για νομοθέτηση.


Ωστόσο εμφανίστηκε πρόθυμος να μελετήσει μια νέα τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση. Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Ο κ. Αθανασίου, νωρίτερα, κάλεσε τους γονείς του απεργού πείνας, τους νομικούς παραστάτες του ή και ειδικούς που θα του παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη να τον πείσουν, ώστε να αντιληφθεί πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και να επιλυθεί η υπόθεσή του.

Αφού ο κ. Αθανασίου επανέλαβε με κατηγορηματικότητα ότι τον δεσμεύει το νομοθετικό πλαίσιο για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πλην αυτής που σήμερα φέρνει στη Βουλή και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία τώρα, ενημέρωσε το Σώμα πως παρακάλεσε προσωπικά για την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι.

«Τα άλλα δεν γίνονται. Είναι κατάλυση όλου του δικονομικού συστήματος και του κράτος δικαίου» είπε συμπερασματικά για τα όσα προτάθηκαν προηγουμένως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για νομοθέτηση.

Καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, επέμεινε να εξηγήσει ο υπουργός αν θα μπορέσει ο κρατούμενος να κάνει χρήση του δικαιώματος για ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πως αφορά τον Ρωμανό, προσθέτοντας πως απαιτείται κρίση του Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση.

«Αυτό λέει ο νόμος, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το νόμο τώρα» είπε. Ζήτησε και πάλι να «απλοποιήσουμε τα πράγματα» και «να βοηθήσουν» όλοι, είτε είναι γονείς, είτε είναι νομικοί παραστάτες και να βοηθήσουν, ώστε να λυθεί το θέμα του Νίκου Ρωμανού. «Ας βοηθήσουν όλοι. Επουδενί θέλει κανείς να κινδυνεύσει η ζωή του» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παραθέτοντας, στα σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, τα νομικά επιχειρήματά του, ο υπουργός αποφάνθηκε πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, καθώς αντίκεινται στο δικονομικό σύστημα της χώρας.

Ειδικώς για την ρύθμιση που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Αθανασίου την έκρινε ανεφάρμοστη αφού δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να ακυρώσει βούλευμα.

Για την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «τα ασπάζομαι, πρόταση δεν περιλαμβάνει» και ζήτησε από τους συντάκτες της να προβληματιστούν λέγοντας (σε θεωρητική βάση και χωρίς να αναφέρεται σε κανέναν) πως σε ένα υπόδικο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να τύχει εφαρμογής ο κατ' οίκον περιορισμός, με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Αρα - είπε - με το να δοθεί άδεια καταργείται εμμέσως το ένταλμα προσωρινής κράτησης, υπάρχει δηλαδή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα όργανα της δικαστικής, κάτι που συνιστά κατάργηση του κράτους δικαίου.

Ακόμη απέρριψε την πρόταση περί υποχρεωτικότητας εκπαιδευτικής άδειας ανεξαρτήτως αδικήματος, επισημαίνοντας, πως η χορήγησή της πρέπει να εξαρτάται από την κρίση του αρμόδιου οργάνου.

Τέλος, για την «αίτηση θεραπείας» ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται στο Ποινικό Δίκαιο, αντιθέτως μάλιστα απαγορεύεται.

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν τιμωρεί το φρόνημα. Μια απλή ανάγνωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, θα αφαιρούσε τέτοιους ισχυρισμούς που ακούγονται», είπε ακόμη ο υπουργός. «Κανείς δεν ζήτησε από τον Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Θα ευχόμασταν τη μετάνοια για την πράξη του όχι για αυτά που πιστεύει. Όμως όποια κι αν είναι τα όνειρά του. Ακόμη κι αν έχει αποφασίσει να ζήσει μισώντας το σύστημα κι εμένα ακόμη, αυτά μπορεί να τα πράξει ζωντανός» είπε ο υπουργός. καλώντας τον να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Η κοινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων

Στην τροπολογία που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι, πρότάθηκε η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, ανεξάρτητα του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί. Η άδεια «θα χορηγείται από το Συμβούλιο των φυλακών και μόνο κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται η απόρριψη της».

«Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατούμενους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί», προβλέπει η τροπολογία.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, «η απορριπτική απόφαση θα αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό».

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του, «ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων, η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεωεντοπισμού σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων άδειας».

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Μπόλαρη και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - έθνος