Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Σενάρια ειδικού σκοπού

Tvxs Ανάλυση

Κλιμάκωση της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναμένεται πριν από την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για το χρέος, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τη θέση που εξέφρασαν πρόσφατα οι οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, ζητώντας συναινετική εκλογή ΠτΔ και καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015, ούτε με ανάλογες απόψεις που έχουν εκφραστεί από την πλευρά του Ευ. Μεϊμαράκη και της Ντ. Μπακογιάννη.

Αλλωστε, χθες δυο υπουργοί της κυβέρνησης έδειξαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που οι παρεμβάσεις τους έμειναν ασχολίαστες από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος (ρ/σ Real) είπε ότι θα ήθελε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ημερομηνία εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή, ενώ ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδης μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ακόμη και αν αυτό σημαίνει επίσπευση των εκλογών.

Όλοι αυτοί μαζί, παρόλο που δεν βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους, συνθέτουν μια κρίσιμη πολιτική μάζα που προωθεί μια ιδέα ιδιαίτερα δημοφιλή σε ένα κομμάτι του συστήματος αλλά και σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που θεωρούν βέβαιο ότι θα στηθούν κάλπες τον Φεβρουάριο και ανησυχούν για την αντίδραση των αγορών και του ευρωπαϊκού συστήματος.

Έτσι, ενισχύονται οι ζυμώσεις που κατατείνουν στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί το επικίνδυνο διάστημα της διαμόρφωσης συμφωνίας με τους πιστωτές για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής που έχει πάρει δίμηνη παράταση.

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η συζήτηση αυτή θα αποκτήσει ιδιαίτερη ένταση πριν από την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Μάλιστα, πιθανολογείται από πολλές πλευρές ότι μπορεί να επιδιωχθεί συλλογή υπογραφών με πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών σε ένα κείμενο το οποίο δεν αποκλείεται να αποδεχθούν και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Εξάλλου, αυτό το σενάριο αποτελεί τη μύχια επιθυμία των θεσμικών εταίρων και πιστωτών που δεν το εισηγούνται ευθέως αλλά το αφήνουν να εννοηθεί υπογραμμίζοντας την ανάγκη συναινέσεων πριν ή και μετά τις εκλογές.

tvxs