Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Να ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση για το Norman Atlantic

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση του Norman Atlantic.



«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί, από κοντά, όλες τις πτυχές της συγκλονιστικής ναυτικής τραγωδίας, που γράφτηκε στο οχηματαγωγό «Norman Atlantic», συμμεριζόμενοι την αγωνία εκατοντάδων επιβατών, ναυτεργατών, των συγγενών τους, αλλά και των ηρωικών διασωστών», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.«Με αίσθημα ευθύνης επιθυμούμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για τον χαμό 11 συνανθρώπων μας αλλά και να συγχαρούμε τους διασώστες και όλους όσοι συνετέλεσαν στην διάσωση εκατοντάδων επιβατών, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ωστόσο, τα ερωτήματα είναι πολλά και ο υπουργός Ναυτιλίας, αντί να διαφωτίσει τον ελληνικό λαό συσκότισε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, που προκύπτουν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση:

• Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την δραματική μείωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών/ οχηματαγωγών πλοίων κατά τους χειμερινούς μήνες με μνημονιακούς νόμους. Όπως αποδείχτηκε από τις μαρτυρίες των διασωθέντων, η έλλειψη επαρκούς ναυτεργατικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του ξενοδοχειακού, μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση κινδύνου, όπως αυτό του “Norman Atlantic”.

• Πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα για ποιο λόγο συνεχίζει να εφαρμόζει το «ελαστικό απαγορευτικό» στην ακτοπλοΐα και δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες εφαρμογής της ευρωπαϊκής Οδηγίας (η 2002/59/ΕΚ ,άρθρο 18), η οποία δίνει την δυνατότητα στις αρχές των χωρών-μελών να απαγορεύουν τον απόπλου, σε ΟΛΑ τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας και κατηγορίας, εάν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

• Καλείται να εξηγήσει γιατί έχουν εγκαταλειφθεί τα μέσα διάσωσης, με αποτέλεσμα να μην είναι επιχειρησιακά έτοιμα ελικόπτερα παντός καιρού και άλλα διασωστικά μέσα, όπως αποδείχθηκε από την συμμετοχή μόλις τριών SUPER PUMA.

• Κυρίως όμως θα πρέπει να ζητήσει «συγγνώμη» από τους επιβάτες και τους συγγενείς τους για την τραγική εικόνα, που παρουσιάζεται, με το να μην υπάρχει-μέχρι σήμερα- ακριβής αριθμός και πλήρη στοιχεία διασωθέντων και αγνοουμένων επιβατών. Αυτή η αποδιοργάνωση αποτελεί όνειδος για την μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

left.gr