Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Deutsche Welle: Σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις από ένα νέο κούρεμα



Ένα πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Την άποψη αυτή εκφράζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Κατά την άποψή του ωστόσο δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα.

Όπως προειδοποιεί, η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Σε μια σειρά από κράτη, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η οικονομία συρρικνώνεται, ενώ άλλα, όπως η Γαλλία, υστερούν στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, όπου έχουν γίνει «εξαιρετικές μεταρρυθμίσεις» με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας και την άνοδο των εξαγωγών.

Πιθανές οι πιστώσεις τραπεζών

Αναφερόμενος στην κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ο Μερσέλ Φράτσερ επικρίνει ότι δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία των «τεστ κοπώσεως» για την εξυγίανση του. Ορισμένες τράπεζες θα έπρεπε να είχαν κλείσει ή τουλάχιστον να αναδιαρθρωθούν και ορισμένες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Παραπέμποντας στις ιταλικές τράπεζες οι οποίες επιβαρύνονται με ένα 15% «κόκκινω δανείων» ο Μαρσέλ Φράτσερ δεν αποκλείει για τον επόμενο χρόνο πτωχεύσεις τραπεζών.

Υπέρ των δημοσίων επενδύσεων

Το ζητούμενο σε αυτή την κατάσταση είναι για τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών μια επιθετική επενδυτική πολιτική του δημοσίου. Όπως υποστηρίζει, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να αποτελεί πανάκεια. Τη δε αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο κ. Φράτσερ τη χαρακτηρίζει απλά ως ένα «εργαλείο της νομισματικής πολικής σε περιόδους κρίσης».

Στόχος όμως αυτού του μέτρου δεν θα πρέπει να είναι η βελτίωση των δανειακών όρων για τα κράτη, αλλά η διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ώστε να είναι σε θέση να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle,  in.gr