Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Guardian: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «σκοτώσει» τη λιτότητα στην Ευρώπη

«ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»


Στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη: όχι όμως με όπλα και τανκς, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της ΕΕ. Η κλυδωνισμένη από τη λιτότητα Ελλάδα ίσως είναι στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που μπορεί να φέρει στην εξουσία μία κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα. Το βαρυσήμαντο της υπόθεσης: αυτό δεν έχει συμβεί στα έξι χρόνια των περικοπών και της συρρίκνωσης των βιοτικών επιπέδων που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers», σημειώνει στην εισαγωγή του ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς.

«Αλλά αν το ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε πιθανές πρόωρες εκλογές με τη νέα χρονιά, αναμφισβήτητα θα είναι μία προσπάθεια να πνιγεί το πείραμα εν τη γενέσει του. Αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια τις λιτότητας», προσθέτει.

«Τι δυστυχία έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Ενας στους τέσσερις πολίτες της είναι άνεργος, η φτώχεια έχει αυξηθεί από το 23% στο 40,5% και οι έρευνες έδειξαν ότι οι υπηρεσίες - κλειδιά, όπως οι υγειονομικές έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές ακόμη κι αν η ζήτηση έχει ανέβει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα έχει βιώσει μία πολιτική πόλωση που έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή -που κάνει άλλα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη να μοιάζουν ελαφρά φιλελεύθεροι- σε μία από τις εκλογικές μάχες έφτασε στο 15%. Αν και παραμένει απειλή, η στήριξή της έχει μειωθεί ευτυχώς στο μισό», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Αλλά σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες -με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις Ισπανίας και Ιρλανδίας- η οργή και η απογοήτευση για τη λιτότητα έχουν διοχετευτεί στις τάξεις της λαϊκής αριστεράς. Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα μόλις το 2012 και φέτος ήρθε πρώτος στις ελληνικές κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Μία ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει την εξουσία για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία», τονίζει ο Τζόουνς.

«Μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες κάτι πολύτιμο: ελπίδα. Αν και έχει παραιτηθεί από το αίτημα της άμερσης παραγραφής του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνει το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης για την διαγραφή μέρος του χρέους όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953. Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσω της περιστολής των δαπανών. Θέλει η νέα σύμβασση με την Ευρώπη να στηριχθεί από μία τράπεζα επενδύσεων, υπερπάντων αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία, το κόμμα Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας», σημειώνει.

Και συνεχίζει: «Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: η αποφασιστική αντίσταση από το καθεστώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κυβερνήθηκε από τη χούντα την επταετία 1967-1974, έχει ακόμη αντιαριστερά αισθήματα στο βαθύ κράτος. Στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχουν επιρροές από τη Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, εάν αλλάξει η πορεία...».

Στη συνέχεια ο Τζόουνς επισημαίνει τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν με λάθος τρόπο», τονίζοντας ότι «δεν επιθυμεί στην εξουσία της Ελλάδας ακραίες δυνάμεις».

Στη συνέχεια ο Τζόουνς αναφέρει δύο λόγους που η Ελλάδα χρειάζεται την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Αφενός, γιατί οφείλει να να προστατεύσει από επιθέσεις και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα. Για παράδειγμα το Podemos δεν αποκλείεται να ανέβει στην εξουσία στην Ισπανία το 2015, ενώ το Die Linke στη Γερμανία -την καρδιά της πολιτικής λιτότητας- μπορεί επίσης να ενισχυθεί.

«Ακόμη και στην παραδοσιακή Βρετανία όπου οι Εργατικοί είχαν «αδερφοποιηθεί» με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα των Εργατικών που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν ένα ριζοσπαστικό πρόταγμα, ενώ και άλλες πολιτικές ομάδες (όπως οι «Πράσινοι») να κερδίσουν μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων», σημειώνει ο Τζόουνς.

Ο αρθρογράφος, κλείνοντας, αναφέρει ότι «το 2015 μπορεί τελεικά να είναι μία χρονιά, κατά την οποία η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της σε όλη την Ευρώπη. Ή θα είναι η χρονιά που είτε θα δοθεί μία δημοκρατική μάχη, είτε η οικονομική τρέλα θα μας στραγγαλίσει μέχρι θανάτου. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων».
Έθνος