Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η γ...... του ΣΥΡΙΖΑ


της Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

Άλλη μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας 
πραγματοποιήθηκε χτες υπό τις απειλές και τις ύβρεις «αυθόρμητων» οπαδών της ΑΕΚ. 
Ενδιαφέρουσα ήταν και η προσθήκη των ΜΑΤ. Μπορεί να μην ακούσατε κανένα κανάλι να 
ασχολείται με τα όσα διαδραματίστηκαν (οι οπαδοί δεν είναι δα και τίποτα τραμπούκοι φοιτητές, ούτε ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος έχει το ανάστημα του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη), εντούτοις εμάς μας φαίνεται κομματάκι ενδιαφέρον από δημοσιογραφική σκοπιά. Ίσως βέβαια να πλανευτήκαμε και πάλι…
Χτες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας με επίδικο την μελέτη προστασίας του άλσους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των 6 στρεμμάτων τα οποία διεκδικεί η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε» της οικογένειας Μελισσανίδη με σκοπό την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ. Το σχέδιο ανάπλασης και προστασίας του άλσους προσκρούει στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής που ψηφίστηκε στα μουλωχτά το καλοκαίρι στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών και άλλων φορέων. Στον Νόμο 4277, μεταξύ άλλων, αφαιρείται η κυριότητα και η χρήση του άλσους της Φιλαδέλφειας από τον Δήμο, μεταβιβάζεται σε άλλο φορέα διαχείρισης και μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο με δυνατότητα να δημιουργηθούν εντός του επιπλέον αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες χρήσεις που αναιρούν τον δασικό χαρακτήρα. Στον ίδιο νόμο, 6 στρέμματα δάσους αποχαρακτηρίζονται για να ενωθούν με τον υπάρχοντα χώρο της ΑΕΚ και να χτιστούν.


Ασφαλώς ο νέος νόμος δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο Δήμο, ούτε μόνο το επίμαχο άλσος. Ωστόσο, οι διατάξεις που αφορούν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και τον αποχαρακτηρισμό μέρους του άλσους, εξηγούν και τους λόγους για τους οποίους η νέα δημοτική αρχή της πόλης, επιθυμεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προστατεύσει το άλσος. Αυτή ήταν και η απόφαση που πάρθηκε χτες κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε τελικά κεκλεισμένων των θυρών, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση προσφυγής εκπνέει σε λίγες μέρες.

Πριν μία εβδομάδα είχε επιχειρηθεί ξανά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα. Είχε διαλυθεί όμως από οπαδούς της ΑΕΚ κατόπιν προπηλακισμών και βιαιοπραγιών που οδήγησαν τρεις δημοτικούς συμβούλους και δύο κατοίκους στο νοσοκομείο. Ο Δήμος είχε απευθύνει κάλεσμα προς τους δημότες να παρακολουθήσουν μαζικά τη χτεσινή συνεδρίαση με σκοπό την αποτροπή του γνώριμου πια σκηνικού που στήνουν κάθε τόσο οι φερόμενοι ως αυθόρμητοι οπαδοί της ΑΕΚ. Οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις δεν έλειψαν ούτε και χτες, παρά την παρουσία πλήθους δημοτών και στελεχών της αυτοδιοίκησης.

Φτάνοντας στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, δυο κλούβες των ΜΑΤ και διμοιρίες σε ρόλο πορτιέρη, προανήγγελλαν δια της παρουσίας τους το τι μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα αντικρύσει εντός της αίθουσας. Το μπούγιο των οπαδών της ΑΕΚ άλλωστε είχε φροντίσει να δώσει το μήνυμα από νωρίς.

Προσπαθώντας να ελιχθώ ανάμεσα στο πλήθος και κρατώντας απόσταση από όσους εντόπιζα κάποιο διακριτικό της ΑΕΚ σε σκουφιά ή κασκόλ, προωθήθηκα προς το βάθος της αίθουσας όπου βρίσκονταν κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί μου. Τον λόγο είχε ο νέος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος επιχειρούσε να εξηγήσει τη διάθεση της παράταξης της πλειοψηφίας να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το άλσος προς όφελος των πολιτών. Κάθε τόσο ένα «σκάσε μαλάκα» ή και πιο συγκεκριμένα για να μην μένουν αμφιβολίες «Βασιλόπουλε, μαλάκα, καραγκιόζη», διέκοπτε την τοποθέτηση ώσπου τελικά ένα γιαούρτι, το οποίο πέρασε ξυστά από το πρόσωπό του, οδήγησε τον αστυνομικό διευθυντή να παρέμβει.

«Γαμώ την παναγία σου κι εσένα» είπε μια γροθιά που υψώθηκε πέντε μέτρα μακριά μου, ντυμένη με γάντια μηχανής με την κατάλληλη εσωτερική ενίσχυση στους κόμπους της. Κανά- δυο επιχείρησαν να περάσουν προς τα πλαϊνά της σκηνής, όπου είχε καταφύγει ο δήμαρχος, σπάζοντας τον χαλαρό κλοιό που είχαν δημιουργήσει δημότες. Τα ΜΑΤ επενέβησαν δημιουργώντας μια αλυσίδα ανάμεσα στους δημότες και τους ΑΕΚτζήδες, οι οποίοι ωστόσο μάλλον έχουν μάθει να μην πολυανησυχούν στη θέα αστυνομικών – εν αντιθέσει με όλους εμάς τους υπόλοιπους που είχαμε μείνει ανάμεσά τους και δεν ξέραμε από ποιον κινδυνεύαμε περισσότερο. Όπως αποδείχτηκε, κινδυνεύαμε από τους ΑΕΚτζήδες, τους οποίους η αστυνομία είχε αρχίσει να απωθεί με σκοπό να εκκενώσει την αίθουσα. Φυσικά, εδώ έχουμε μια περίπτωση –τη μόνη, ίσως– στην οποία οι αστυνομικοί κινήθηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις όσων από χρόνια φωνάζουμε ενάντια στην αστυνομική βία: ούτε δακρυγόνα χρησιμοποίησαν εναντίον των οπαδών ούτε γκλομπιές στα κεφάλια τους, όπως συνηθίζουν να κάνουν με κάθε άλλο διαμαρτυρόμενο πλήθος από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τους φοιτητές.

Οι ΑΕΚτζήδες όχι απλώς δεν αποχώρησαν, αλλά από τα ανοιχτά παράθυρα συνέχισαν να βρίζουν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. «Μωρή γαμιόλα του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η ώρα» μου φώναξε ένας από δαύτους δείχνοντάς μου με το χέρι του πόσο θα μου κάνει τον κώλο όταν με το καλό φτάσει η ώρα… Κάποιοι άλλοι αυθόρμητοι αγανακτισμένοι ΑΕΚζήδες μεγαλύτερης ηλικίας άρχισαν να ξαναμπαίνουν στην αίθουσα φωνάζοντας προς τους ελάχιστους δημότες που είχαν απομείνει: «ΣΥΡΙΖΑίοι με στολή είστε, ρε. Πίσω απ’ τα ΜΑΤ, ρε; Γαμιόλες!» προσπαθώντας προφανώς να προκαλέσουν αντίδραση ώστε να «νομιμοποιηθεί» ένα νέο «ντου» των οπαδών. Κάποιοι αστυνομικοί τους οδηγούσαν και πάλι χαλαρά προς τα έξω αλλά αυτοί επέμεναν: «Χρυσαυγίτες είστε, ρε. Φασίστες». Αυτό μάλλον κόλλαγε στο ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν η θέση «Οοοο / όλο το άλσος γήπεδο» που είχαν εκφράσει εξαρχής. Φεύγοντας τραυμάτισαν μόνον έναν πολίτη αυτή τη φορά.

Η αίθουσα εκκενώθηκε και από τους δημότες, ο δήμαρχος επέστρεψε και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Η εισήγηση του Άρη Βασιλόπουλου έκανε σαφές ότι ο δήμος επιδιώκει να προστατεύσει το άλσος στο σύνολό του και να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο στο χώρο που ανήκει ήδη στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Η πλειοψηφία αποφάσισε τελικώς την προσφυγή για την υπεράσπιση του άλσους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, προηγήθηκε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα ΚΕΠ της περιοχής, τα οποία εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.
http://unfollow.com.gr/