Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Μύδροι Φίλη: Ο Ιερώνυμος μετατρέπεται σε Χριστόδουλο




Και για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μίλησε ο Νίκος Φίλης.

«Από τη στιγμή που ο Ιερώνυμος μετατρέπεται σε Χριστόδουλο, η εκκλησία είναι παράγοντας στο πολιτικό παιχνίδι. Ο Ιερώνυμος βλέπει ότι υπάρχει περίπτωση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της ΝΔ και σπεύδει να προσφέρει πολιτική βοήθεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντας όμως τους όρους του: Με μια δεξιά ως ακροδεξιά ατζέντα (βλέπε εκφράσεις του για αφελληνισμό και αποχριστιανισμό της κοινωνίας, όχι στο τζαμί, επικέντρωση στις οικονομικές διεκδικήσεις της εκκλησίας σε βάρος της πολιτείας, απειλές για τυχόν κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που προωθείται από φιλελεύθερους και αριστερά πρόσωπα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν την πολιτική στόχευση; Δεν αναρωτιούνται που οδηγεί η υποχωρητικότητα; Συνεπώς το θέμα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι περιθωριακό στη σοβούσα πολιτική και κοινωνική κρίση, αλλά σπρώχνεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής», ανέφερε σε συνέντευξή του στη Real News.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε μύδρους και κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «με τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πολιτική του αυτονομία».

«Είμαι αριστερός και ΣΥΡΙΖΑ. Σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσω τη μάχη με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου στη νέα πραγματικότητα το κόμμα να είναι ένα σύγχρονο, αριστερό, συλλογικό και όχι αρχηγικό κόμμα”, λέει ο Νίκος Φίλης, ο οποίος προσθέτει: “Βεβαίως και η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει πότε θα ανοίξει τα μέτωπα. Είχε επιλέξει όμως τη συγκεκριμένη πολιτική. Τι άλλαξε εν συνεχεία; Εγώ δεν ασκούσα δική μου πολιτική, αλλά την πολιτική της κυβέρνησης. Τι άλλαξε, λοιπόν;

Η κυβέρνηση υποκύπτει στην πίεση και δίνει την εντύπωση ότι υποχωρεί η πολιτική της αυτονομία. Ο ανασχηματισμός που έγινε δείχνει να αμφισβητεί την πολιτική αυτονομία της κυβέρνησης», επισημαίνει.

Και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να βυθιστεί σε success story.

“Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πορεία που η αντιστροφή της προϋποθέτει ολοκλήρωση της τετραετίας και να βγει το πρόγραμμα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πριν ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί τα όποια θετικά αυτής της πορείας, να βυθιστεί αυτή η κυβέρνηση σε ένα success story τύπου Σαμαρά. Η διαπραγμάτευση από την οποία κρίνεται και η στάση των δανειστών έναντι της κυβέρνησης, είναι το σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις. Το ερώτημα είναι εάν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνική του βάση”.

Το  Ποντίκι