Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Το υποθαλάσσιο απύθμενο «τζακούζι» που σκοτώνει οτιδήποτε κολυμπήσει μέσα του (Video)

2.11.2016 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB

Το υποθαλάσσιο απύθμενο «τζακούζι» που σκοτώνει οτιδήποτε κολυμπήσει μέσα του (Video)


Είνα
ι γνωστό ως το «τζακούζι του θανάτου» και είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη του πλανήτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το τεράστιο πηγάδι κάτω από τον κόλπο του Μεξικό το 2014, τώρα επέστρεψαν για να δημιουργήσουν τον πρώτο χάρτη υψηλής ανάλυσης της περιοχής και λένε ότι μπορεί να κρατούν το κλειδί για εύρεση ζωής σε άλλους πλανήτες.

http://www.topontiki.gr/article/192415/ypothalassio-apythmeno-tzakoyzi-poy-skotonei-otidipote-kolympisei-mesa-toy-video
Αν και το «τζακούζι της απελπισίας» όπως επίσης το αποκαλούν οι επιστήμονες, βρίσκεται σε μεγάλο βάθος το νερό έχει υψηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους 19 βαθμούς Κελσίου και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι που μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο κάθε ζωντανού οργανισμού που εισέρχεται στο πηγάδι.



Ο κρατήρας του πηγαδιού υψώνεται 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του βυθού και το εξαιρετικά αρμυρό νερό πέφτει έξω από τον κρατήρα σχηματίζοντας εντυπωσιακούς καταρράκτες. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στα βάθη του ωκεανού, λέει ο Erik Cordes καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Temple. «Κατεβαίνεις στο βυθό του ωκεανού και βλέπεις μία λίμνη ή ένα ποταμό που ρέει, μοιάζει σαν να μην βρίσκεσαι σε αυτόν τον κόσμο» προσθέτει.





Οι βιολόγοι ανακάλυψαν μέσα στο πηγάδι κάποιες μορφές ζωής που έχουν προσαρμοστεί στην υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που μπορεί να μοιάζουν με τις συνθήκες στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί ζωή σε άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα ή πέρα από αυτό.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB