Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Απόφαση του Αρείου Πάγου, κόλαφος για τον Αθανασίου: Αντισυνταγματικός ο νόμος που αμνήστευε τους καταχραστές του Δημοσίου


Ομόφωνα αντισυνταγματικός κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ο νόμος που 
πέρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τον 
Απρίλιο του 2014, με τον οποίο ουσιαστικά απάλλασσε τους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Αναλυτικότερα, η απαλλαγή των διωκόμενων ή καταδικασμένων για το αδίκημα της κατάχρησης δημοσίου χρήματος ήταν αποτέλεσμα κατάργησης ενός άρθρου του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ο Χαράλαμπος Αθανασίου έσπευσε να επαναφέρει με τροπολογία του λίγες ημέρες μετά -13 για την ακρίβεια- δηλώνοντας ότι διεγράφη εκ παραδρομής. Αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό αφού η κατάργηση ενός αδικήματος, με βάση το Ποινικό Δίκαιο, συνιστά αυτομάτως την αρχειοθέτηση όλων των σχετιζόμενων με αυτό ποινικών υποθέσεων.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είχε ζητήσει ουσιαστικά συγγνώμη για την απαλοιφή της συγκεκριμένης παραγράφου, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που του απέδωσαν την εποχή εκείνη δόλο, λέγοντας πως σκόπευσε να αποφυλακίσει συγκεκριμένα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Εμμανουήλ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο οποίος εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση χρημάτων και κατηγορείται για δωροδοκία και παράνομη δραστηριότητα, αναφορικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εμμανουήλ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το νομικό κενό που προέκυψε από τον νόμο του Χαράλαμπου Αθανασίου και προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για να απαλλαγεί των κατηγοριών. Τελικά τον Απρίλιο του 2015 το Συμβούλιο έκρινε ότι ο νομός Αθανασίου ήταν αντισυνταγματικός και αποτελούσε κρυπτοαμνηστία δηλαδή μεθόδευση για να αφεθούν ελεύθεροι καταχραστές του δημοσίου.

Την ίδια άποψη είχε και ο Άρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε επίσης αντισυνταγματικό τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, αφήνοντάς τον για μια ακόμη φορά έκθετο. Πλέον, μετά και την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, κανένας εμπλεκόμενος σε υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την αμνήστευσή του επικαλούμενος τον νόμο των 13 ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

http://www.koutipandoras.gr/article/apofash-toy-areioy-pagoy-kolafos-gia-ton-aoanasioy-antisyntagmatikos-o-nomos-poy-amnhsteye-toys-kataxrastes-toy-dhmosioy