Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Φονικός σεισμός στο Λος Άντζελες ίσως προκλήθηκε από γεωτρήσεις

Ανθρώπινο λάθος

 
Πετρελαιοπηγές στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια το 1932. 
Ο μεγάλος σεισμός χτύπησε περίπου έναν χρόνο αργότερα.

Ουάσινγκτον
Ο πυρετός του πετρελαίου που ξεκίνησε το 1892 στη Νότιο Καλιφόρνια είχε παρενέργειες που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τότε: τουλάχιστον τέσσερις σεισμοί στην περιοχή του Λος Άντζελες, ανάμεσά τους και μια δόνηση των 6,4 βαθμών που σκότωσε 115 άτομα, πιθανότατα προκλήθηκαν από την κατάρρευση του εδάφους γύρω από πετρελαιοπηγές, εκτιμούν τώρα οι γεωλόγοι.

Ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS εξέτασαν μια λίστα σεισμών που συνέβησαν από το 1915 μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1930, και επανεξέτασαν τις άδειες γεωτρήσεων στην περιοχή για την ίδια περίοδο.

Η ανάλυση αποκάλυψε 13 δονήσεις που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από την εξόρυξη πετρελαίου.

Ο πυρετός του «μαύρου χρυσού» ξεκίνησε στη Νότιο Καλιφόρνια το 1892 όταν ανακαλύφθηκε πετρέλαιο κοντά στο σημερινό στάδιο Ντότζερ, λίγο νότια από το κέντρο του Λος Άντζελες. Αφού εξάντλησαν τα κοιτάσματα της περιοχής, οι γεωτρήσεις εξαπλώθηκαν προς τα νότια.

Ο χειρότερος από τους σεισμούς που αποδίδονται στην πετρελαιοβιομηχανία χτύπησε το 1933 στην παράκτια πόλη του Λονγκ Μπιτς. Περίπου 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σχολεία κατέρρευσαν, αναγκάζοντας τις αρχές να αναθεωρήσουν τις αντισεισμικές προδιαγραφές για σχολικά κτήρια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Bulletin of the Seismological Society of America, ο σεισμός χτύπησε όταν οι κυνηγοί του πετρελαίου άρχισαν να ανοίγουν γεωτρήσεις υπό νέες γωνίες.

Τονίζουν πάντως ότι οι τεχνικές εξόρυξης πετρελαίου έχουν αλλάξει από τότε: την εποχή εκείνη, οι σεισμοί προκαλούνταν από την καθίζηση του εδάφους καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου εξαντλούνται. Σήμερα, ο χώρος αυτός δεν μένει κενός, αφού διοχετεύεται νερό στη γεώτρηση για να παρασύρει μέχρι και τις τελευταίες ποσότητες πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές πρακτικές της πετρελαιοβιομηχανίας είναι απίθανο να προκαλούν σεισμούς μέσω του ίδιου μηχανισμού, λένε οι ερευνητές.

Υπάρχει όμως και μια σύγχρονη πρακτική που έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρή αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στις πολιτείες της Οκλαχόμα και του Οχάιο: είναι η λεγόμενη υδραυλική ρωγμάτωση, περισσότερο γνωστή ως fracking, κατά την οποία διοχετεύονται στο φρεάτιο της γεώτρησης υγρά υπό μεγάλη πίεση. Τα υγρά αυτά κυριολεκτικά θρυμματίζουν τα πετρώματα μέσα στα οποία υπάρχουν παγιδευμένοι υδρογονάνθρακες, ενίοτε όμως προκαλούν ασθενείς ή μέτριους σεισμούς.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ