Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

«Λαχανόκηποι ΑΠΘ: οι πρώτοι καρποί των καλλιεργητών»


   Η πρώτη σοδειά στους Λαχανόκηπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
αποτελεί γεγονός! Οπωροκηπευτικά της εποχής, που καλλιεργούνται με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, βρίσκονται ήδη στα χέρια μικρών και μεγάλων Θεσσαλονικέων–καλλιεργητών του αγροκτήματος.
Τις καλλιέργειες των πολιτών επιβλέπουν καθηγητές, στελέχη και φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, καθοδηγώντας τους ως προς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Περισσότερα από 400 αγροτεμάχια έχουν διατεθεί από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ανήλθαν σε 4.768.

«Το πείραμα των λαχανόκηπων μοιάζει να αποτελεί ένα υπόδειγμα κοινωνικής συνύπαρξης και συνεργασίας ενός πανεπιστημίου και της ευρύτερης κοινωνίας. Ένα πανεπιστήμιο έχει χρέος να καλλιεργεί, να παράγει και να μεταδίδει την επιστημονική γνώση, ένα χρέος το οποίο δεν εξαντλείται μόνο στην ακαδημαϊκή του λειτουργία, αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό έργο αντίστοιχο με αυτό που επιτελείται αυτή τη στιγμή στο αγρόκτημα, όπου 400 Θεσσαλονικείς όχι μόνο εκπαιδεύονται στις αρχές της βιολογικής γεωργίας αλλά έχουν την ευκαιρία οι ίδιοι να γίνουν καλλιεργητές. Ψυχαγωγία, επιστροφή στη φύση αλλά και εκπαίδευση σε ένα σύγχρονο και πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικό τομέα είναι τα οφέλη τα οποία απολαμβάνουν οι 400 καλλιεργητές, οι οποίοι εκπαιδεύονται στο αγρόκτημα. Εύχομαι και ελπίζω το παράδειγμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να επεκταθεί και σε υπόλοιπα πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να επανακτήσει τη χαμένη του εμπιστοσύνη του στους δημόσιους οργανισμούς» υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο σημείο.


Ας γίνει όμως και μια δεύτερη
Υποβλήθηκε από Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις 20. Ιούνιος 2012 - 9:05.

Ας γίνει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση του κειμένου από την παρακάτω σκοπιά.

Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια αν δεν κάνω λάθος είναι στο αγρόκτημα της Θέρμης, εκεί που οι φοιτητές και οι ερευνητές κάνουν την έρευνα τους. Από το Γεωπονικό του ΑΠΘ έχουν προκύψει αρκετές μελέτες και δημοσιεύσεις, οι οποίες πέρα από το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον μπορούν να δώσουν λύσεις ως προς την αύθηση της εγχώριας παραγωγής(πχ αντιμετώπιση ασθενιών των φυτών). Το ποσό εκμήσθωσης από την άλλη είναι τόσο χαμηλό που δεν καλύπτει καν τα λειτουργικά έξοδα(την ώρα που στο Πανεπιστήμιο δεν μπορούν να αγοραστούν καν αντιδραστήρια, χαρτί λόγω υποχρηματοδότησης). Μήπως κάπως έτσι καταστρέφεται η έρευνα στην Ελλάδα;
tvxs