Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Επιστολή Σαμαρά: Άνευ όρων Υποταγή στη Μέρκελ


Συγγραφέας: left.gr

Ηταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ετοίμασε επιστολή με τα 77 μέτρα του μνημονίου άμεσης εφαρμογής, από τα οποία, όπως έλεγε, δε θα έπρεπε να παρεκκλίνει ο τόπος. Η επιστολή Σαμαρά προς τους ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνει περίτρανα ότι και η τωρινή κυβέρνηση θα μείνει πιστή σε αυτή τη μνημονιακή γραμμή, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση.

Δεν έχει προλάβει καν να κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή και με την επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες τα πήρε όλα πίσω. Ο Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά δήλωνε αποφασισμένος για σκληρές διαπραγματεύσεις και αναθεωρήσεις για τη χαλάρωση των όρων και των συμφωνιών. Λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης, με τον πλέον επίσημο τρόπο, αναδιπλώνεται πλήρως, δηλώνοντας υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών και περιορίζεται σε μια αναφορά σε «ζήτημα αναγκαίων τροποποιήσεων» του προγράμματος προκειμένου να αντιμετωπισθούν η ύφεση και η ανεργία.

Η επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, που μεταφράζονται φυσικά σε ιδιωτικοποιήσεις, είναι η ξεκάθαρη δέσμευση της τρικομματικής κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές, όπως αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες της ΕΕ.

Παράλληλα, ακόμα και η δημαγωγική κατακλείδα που αφορά «επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων» του μνημονίου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Επιπλέον πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το κλίμα στο 19ο Συμβούλιο Κορυφής ήταν πολωμένο μεταξύ της λιτότητας Μέρκελ και της έκκλησης για ουσιαστικής ενίσχυσης των χωρών σε κρίση Μόντι-Ολάντ-Ραχόι, ο κ. Σαμαράς έμεινε απέξω, συναινώντας σιωπηρά στις πολιτικές της γερμανικής πλευράς. Αυτή ήταν άραγε η λαϊκή εντολή που έλαβε; Περισσότερο Μνημόνιο;

Η επιστολή επιβεβαιώνει περίτρανα ότι ο πραγματικός στόχος των τριών συνεταίρων της συγκυβέρνησης, παρά τα όσα έλεγαν προεκλογικά, είναι η συνέχιση της σκληρής μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης Παπαδήμου.


Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει στην επιστολή του, δηλώνοντας πλήρη υποταγή στους όρους των μνημονίων και τις επιθυμίες των δανειστών:
«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος».
Στη συνέχεια διαβεβαιώνει με έμφαση τους εταίρους ότι «θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
Κανένας λόγος δεν γίνεται για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυτό ήταν μια προεκλογική συζήτηση που φαίνεται να αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Στην επιστολή με τρόπο γενικόλογο αναφέρεται μόνο το εξής: «Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος».



Περιμένοντας την τρόικα


Όπως διεμήνυσε το Βερολίνο, η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο που αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες και όχι ημέρες. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη 28/6 στο Reuters γερμανική κυβερνητική πηγή.


Η κυβέρνηση θα υποδεχθεί την τρόικα πιθανόν την ερχόμενη την Τρίτη. Με βάση την έκθεσή της θα συνταχθεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβρη, ενώ τον Οκτώβρη θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα έχει εγκριθεί από την τρόικα.


Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θα πρέπει να συζητήσει με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το Μνημόνιο 2, όπως:


- Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.


- Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος ως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν την τετραετία 2013-2016.


- Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. (Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.)


- Αποκρατικοποιήσεις: Ως το τέλος του α΄εξαμήνου θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.


- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τις τιμές της αγοράς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και αν τελικώς εφαρμοσθεί θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.


- «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές: Το Μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.


Καυτό καλοκαίρι


Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης τα περιβόητα μέτρα που είχε έτοιμα στο συρτάρι ο κύριος Παπαδήμος θα κληθεί να τα υλοποιήσει άμεσα η τρικομματική κυβέρνηση. Αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες που έχουν χτυπήσει... κόκκινο, αν αναλογιστούμε την κατάσταση σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους κοινωνικούς τομείς.