Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πεθαίνουν από την πείνα οι τρόφιμοι της Λέρου




    Το 1989 οι εικόνες των ασθενών που δένονταν γυμνοί με
  ιμάντες   στα κρεβάτια, έκαναν ομαδικό μπάνιο με λάστιχο και άλλες σκηνές φρίκης, έκαναν τον γύρο του κόσμου σοκάροντας με την απανθρωπιά των συνθηκών νοσηλείας που επικρατούσαν στο ψυχιατρείο – κολαστήριο της Λέρου.

Σήμερα, ένα επίσημο έγγραφο της διοίκησης του Κρατικού Ψυχιατρείου φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τις μνήμες του 1989. Εν έτη 2012, οι τρόφιμοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από ασιτία την ώρα που – βάσει νόμου (Ν. 2071/92 ΦΕΚ 123/92 τ.α , άρθρο 47) – «ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σε αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση» .

Το θέμα είχε φέρει στην επικαιρότητα στις αρχές της εβδομάδας με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ο
Real Fm 97,8.



Όπως προκύπτει από επιστολή που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η itabloid , οι γιατροί της Λέρου, από τις 5 Ιουνίου, έχουν ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας – με αρ. πρωτοκόλλου 5779 και με το χαρακτηρισμό του “εξαιρετικά επείγοντος» – ότι το Κρατικό Ψυχιατρείο της Λέρου, αδυνατεί να ταΐσει τους 350 ασθενείς, εξαιτίας των χρεών του ιδρύματος προς τους προμηθευτές, οι οποίοι πλέον έχουν σταματήσεις τις παραδόσεις σε τρόφιμα.

Το έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, αναφέρει: «Τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) μας οφείλουν υπέρογκα ποσά, με αποτέλεσμα το ΚΘ-ΚΥ Λέρου να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του».



Πέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η διοίκηση του Ψυχιατρείου, έστειλε την επιστολή και σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς, κοινοποιώντας το έγγραφο στη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ.

Καθώς, το «φάντασμα» των άθλιων συνθηκών σε άσυλα, φυλακές και ψυχιατρεία κάνει και πάλι την εμφάνιση του, οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έκκληση σε όλους τους Έλληνες, μέσω του
www.itabloid.gr για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ειδών πρώτης ανάγκης και οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών, αντιδιαρροϊκών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες).