Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πρόεδρος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Κακό το ελληνικό πρόγραμμα - Να μιλήσουμε με τον Τσίπρα


    Όσο και να επενδύουν στο φόβο και την τρομοκρατία, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η ΝΔ και τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποκρύπτουν συστηματικά δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πολιτικών, προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι το να πεινάσει και να αυτοκτονεί είναι μονόδρομος. Είναι όμως έτσι;

Συνέντευξη του Πρόεδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse

ΕΡ: «Τι θα συμβεί αν στην Αθήνα έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν θα τηρήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων;»
ΑΠ: «Τη μη τήρηση του προγράμματος τη θεωρώ σωστή. Πρόκειται για ένα κακό πρόγραμμα. Είναι απλοϊκό, φτιαγμένο από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από οικονομία, πόσο μάλλον από την κοινωνία και τις αντοχές της. Θεωρώ σκανδαλώδες το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο δεν επισκέφθηκε ούτε μια φορά την Ελλάδα. Τόσο αυτός όσο και ο ποέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι θα έπρεπε να είχαν μεταβεί στην Αθήνα και να είχαν διαπραγματευτεί πολιτικά. Αν η καινούρια κυβέρνηση απορρίψει όλα τα μέτρα που προτάθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αυτό θα ήταν φυσικά απαράδεκτο. Εάν όμως πρόκειται να μετριάσει συγκεκριμένα μέτρα και να προωθήσει πιο αποφασιστικά κάποια άλλα, αυτό το θεωρώ σκόπιμο».

ΕΡ: «Σε περίπτωση που στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, θα αυξηθεί η πίεση στα κράτη-μέλη να αναστείλουν τη βοήθεια».

ΑΠ: «Δεν γίνεται να μείνουμε απλώς να κοιτάμε, αν τα πράγματα πάνε στραβά, όπως κάναμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον Α. Τσίπρα και το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση [...] Αν μιλήσουμε εξαντλητικά με αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει ελπίδα η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση υπεύθυνη. Οι τελευταίες εκλογές ήταν εκλογές εναντίον του πολιτικού συστήματος. Το σύστημα αυτό πρέπει πράγματι να αλλάξει. Είναι επομένως σημαντικό να είναι στην κυβέρνηση ένα κόμμα που εμμένει σε αυτή την αλλαγή».

left.gr