Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ρατσιστική επίθεση στην κοινότητα της Τανζανίας


   Ακόμα μια ρατσιστική επίθεση, ακόμα μια φορά που οι δράστες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν
   ως «Επιτροπή κατοίκων Κυψέλης», παραμένουν άφαντοι. Θύματα σε αυτή την περίπτωση τα μέλη της κοινότητας Τανζανίας. «Είναι σημαντικό να καταλάβει ολόκληρος ο πλανήτης τι βιώνουμε εδώ. Έχουμε δεχτεί απειλές, ακόμη και με όπλο, πολλές φορές στο παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας στο 1againstracism.gr.

Όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα 1againstracism.gr της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 23.00, μια ομάδα 30 ατόμων, που παρουσιάστηκαν ως «Επιτροπή Κατοίκων Κυψέλης», εμφανίστηκε στην περιοχή στην Πλατεία Αμερικής.

Στην αρχή η εν λόγω ομάδα επισκέφτηκε το μπαρ ενός μετανάστη από το Καμερούν. Άρχισαν να τον ρωτούν αν έχει άδεια και στη συνέχεια με επιθετικό τρόπου του ζήτησαν να κλείσει το μαγαζί. Η δράση της ομάδας δεν σταμάτησε εκεί.

Στη συνέχεια πήγαν στο χώρο, όπου συγκεντρώνεται η κοινότητα της Τανζανίας, στην οδό Λεμεσού 1, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Όπως και στο μπαρ, ζήτησαν άδεια και ρώτησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο. Οι μετανάστες, αν και δεν ήταν υποχρεωμένοι, τους έδειξαν όλα τα νόμιμα έγγραφα και τους εξήγησαν περί τίνος πρόκειται.

Η ομάδα αποχώρησε, ωστόσο από ό,τι φάνηκε μόνο προσωρινά. Την επόμενη μέρα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, 60 άτομα βγήκαν και πάλι στους δρόμους αυτή τη φορά για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα 1againstracism.gr, αρχικά κατευθύνθηκαν στο μπαρ, απ’ το οποίο η αστυνομία απομάκρυνε τους ιδιοκτήτες και τους θαμώνες. Στη συνέχεια η ομάδα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο χώρο και κατευθύνθηκε προς το κτήριο της κοινότητας Τανζανών.

Εκεί βρίσκονταν 10 άτομα, τα οποία κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί τους βοήθησαν να απομακρυνθούν από το χώρο και στη συνέχεια έφυγαν. Σύμφωνα με καταγγελίες όμως τα μέλη της ομάδας, που είχαν διασκορπιστεί στην περιοχή, ξανασυγκεντρώθηκαν και μπήκαν μέσα στο χώρο, καταστρέφοντας ότι βρήκαν μπροστά τους: τα τζάμια και τις πόρτες, τους υπολογιστές, την τηλεόραση, καρέκλες, το τραπέζι κ.ο.κ.

Περίπου στις 3.00 το πρωί ένα μέλος της κοινότητας πέρασε από το χώρο και αντιλήφθηκε τι είχε γίνει. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας που κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.
TVXS